Startsidan  |   Nyheter  |   Tabeller VM-grupper  |   Tv-tider VM  |   Slutspel & final VM  |   Tippa VM  |   VM-kval

Bakgrund | Projektplan & delmål | Kontakt om projektet

Hjälp oss!

Vill vill skapa den bästa VM-sajten någonsin och behöver din hjälp
Läs mer...


Stöd Sydafrika!

Vi stödjer ett lokalt projekt i Sydafrika
Läs mer...


Läs även nyheter i bloggarna Fotbolls VM & VM 2010


SOWETO BACKPACKERS
- YOUTH SPORTS & CULTURE PROJECT

Nya möjligheter genom sport och kultur

Soweto – en förkortning av South Western Township – med ca 4 miljoner invånare ligger ca 15 km sydväst om Johannesburg, Sydafrika.

Fotboll är en av de mest populära sporterna i Soweto och många av de bästa lagen i den nationella fotbollsligan kommer från Soweto; Orlando Pirates, Kaiser Chiefs, Moroka Swallows mfl. Många är de fotbolls ikoner som de unga ser upp till och drömmer att bli som. På gator, öppna fält, små gräsmattor etc. ser man barn och ungdomar spelar fotboll, oavsett vad de har till hands, om det är en riktig fotboll eller en tennisboll spelar mindre roll. Många av dessa unga talanger önskar att de kunde spela i ett lag men få har möjligheten att göra det. För att spela i ett lag krävs utrustning som fotbollsskor och skydd plus att man måste betala en spelaravgift, omöjligt för de flesta.

”Lebo’s Soweto Backpackers”, ett vandrarhem i Soweto är ett litet företag initierat av en lokal kille, Lebo Malepa. För fyra år sedan fick han idén att skapa en möjlighet för turister att komma till Soweto, lära sig av historian och stanna över några nätter och komma lokalbefolkningen närmre. Lebo’s Soweto Backpackers har under åren även investerat i närområdet för att skapa bättre möjligheter framförallt för de unga. Ett grönområde precis utanför vandrarhemmet utvecklades från en tidigare ”sop-station” till en park där barn och ungdomar från området spenderar många timmar om dagen med att leka och spela fotboll och andra sporter.


Öppna fält blir ofta otrygga områden som lockar till sig kriminalitet, men tillsammans med ungdomarna i kvarteren runt omkring kunde Lebo förvandla ett osäkert område till en grönskande park. I dag har träd planterats, det finns fotbollsmål och volleybollnät och ett antal bänkar att sätta sig ner och slappna av. Tack vare ett samarbete med en kontakt i Kanada, Lebo’s Soweto Backpackers har också lyckats samla ihop fotbollsskor och fotbollar som dagligen lånas ut till dem som vill spela.

En ungdomsorganisation ”Youth Club” har nu, i liten skala, startats där barn och ungdomar som har valt att bli medlemmar kan engagera sig i olika aktiviteter som pågår i parken utanför vandrarhemmet varje eftermiddag efter skolan och under helgerna.


Projektidé

Den park som skapats och de aktiviteter som pågår i dag kommer att fungera som bas för det kommande projektet som har som fokus att involvera barn i sport- och kultur aktiviteter. Syftet är att fortsätta skapa nya möjligheter för unga att engagera sig. Eftersom många fokuserar på fotboll just nu är det också ett av projektets teman men andra sporter och aktiviteter kommer naturligtvis också att finnas med för att undvika att exkludera de som vill engagera sig men nödvändigtvis inte i fotboll. Andra förslag på aktiviteter är exempelvis dans, musik och teater.

Syftet med projektet är också att identifiera ungdomsledare och fotbollstränare. De barn och ungdomar knutna till projektet ska ha möjlighet att skapa aktivitetsgrupper och fotbollslag. Målet är också att använda sport och kultur som en plattform för att nå ut med andra budskap viktiga att förmedla till unga i detta område. Dessa budskap kan t.ex. beröra ökad självkänsla, ökad kunskap om HIV/Aids, entreprenörskap etc. Det kommer också att finnas ett starkt element att involvera tjejer eftersom många sporter såsom fotboll ses som en ”killsport”.

När projektet har nått ut och börjat fungera i närområdet kommer vi att sprida vår kunskap till andra områden i Soweto där barn och ungdomar får möjlighet att delta i större evenemang och träffa och utbyta kunskap med andra unga från andra områden av Soweto.