Startsidan  |   Nyheter  |   Tabeller VM-grupper  |   Tv-tider VM  |   Slutspel & final VM  |   Tippa VM  |   VM-kval

Bakgrund | Projektplan & delmål | Kontakt om projektet

Bakgrund - YOUTH SPORTS & CULTURE PROJECT

Soweto – en förkortning av South Western Township – med ca 4 miljoner invånare (inofficiell siffra) ligger ca 15 km sydväst om Johannesburg, Sydafrika. Soweto är för många känt som den plats där våldsamma protester mellan unga anti-Apartheid aktivister och Apartheid regimen som regerade landet mellan 1948-1990 ägde rum. Soweto är också känt som den plats där politiska ikoner som Nelson Mandela, Winnie Mandela och Walter Sisulu byggde upp sina hem och formade den politik som ledde till demokrati och frihet för 13 år sedan.

Sydafrika är ett land där utveckling blomstrar, nya vägar byggs, företag växer och investerar i nya jobb och en växande ekonomi. Samtidigt är Sydafrika ett land där fattigdomen har brett ut sig de senaste 10 åren. Hög arbetslöshet, undermåliga bostäder, och allt för få möjligheter att få en ordentlig utbildning i många områden. Sydafrika är ett land som präglas av extrem ojämlikhet, fattig och rik lever i två olika världar i samma land.

2010 står Sydafrika som värdland för FIFA Fotbolls-VM. Det ses som en enorm möjlighet att skapa utveckling och möjligheter i landet och att inte bara sätta Sydafrika, men också Afrika som kontinent på kartan för omvärlden. Just nu blomstrar byggsektorn, 8 nya fotbollsstadions runt om i landet och kontorsbyggnader och bostäder för FIFA och Sydafrikas Fotbolls Association är några exempel på vad som byggs. Även utveckling på gräsrotsnivå sker, grönområden skapas, träd planteras och fotbollsplaner i tidigare negligerade områden restaureras. Fotbolls-VM 2010 är på allas läppar.

Trots den utveckling som sker höjs många negativa röster när fotbolls-VM kommer på tal. Hur kommer evenemanget att komma den lilla människan till del? Är det inte bara ett stort jippo för de få privilegierade? Varför läggs miljoner på att bygga stadions och kontorsbyggnader när folk inte har ordentliga hus att bo i? För att skapa ett ”folkets fotbolls-VM” krävs positiva insatser som gör att alla kan ta del av den uppmärksamhet som nu riktas mot Sydafrika.

Hjälp oss!

Vill vill skapa den bästa VM-sajten någonsin och behöver din hjälp
Läs mer...


Stöd Sydafrika!

Vi stödjer ett lokalt projekt i Sydafrika
Läs mer...