VM 2018 0

Archive for the ‘VM 2018’ Category

Status i världens VM-kval

onsdag, januari 20th, 2016

Det europeiska kvalet till fotbolls-VM 2018 drar igång nu till hösten, när EM som spelas under sommaren är avklarat. Däremot har kvalspelet redan dragit igång på andra håll i världen. Ännu är det inga lag (förutom värdnationen Ryssland) som är klara för spel, men vi tänkte här göra en liten summering över hur det går i de övriga världsdelarnas kvalspel.

Afrika:
Genom olika play-off möten mellan lagen har man eliminerat antalet från 53 till 20. Dessa lag kommer från och med i höst att spela gruppspel, där de fem gruppvinnarna går direkt till VM. Grupperna är ännu inte lottade, men lagen som är med och spelar är följande:
Kamerun, Tunisien, Guinea, Kongo, Egypten, Ghana, Nigeria, Mali, DR Kongo, Elfenbenskusten, Senegal, Kap Verde, Algeriet, Zambia, Libyen, Marocko, Gabon, Burkina Faso, Uganda och Sydafrika

Asien:
Här har de 40 deltagande länderna påbörjat ett gruppspel, där gruppettorna och de 4 bästa tvåorna går vidare till ett ytterligare gruppspel. Här är det slutligen 4 lag som går till VM, samt ett som går till det interkontinentala play-off mötet. Lagen som är kvar för tillfället och spelar gruppspel fram till och med mars månad är:
Grupp A: Palestina, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Timor-Leste och Malaysia
Grupp B: Jordanien, Kirgizistan, Australien, Tadzjikistan och Bangladesh
Grupp C: Hongkong, Kina, Qatar, Maldiverna och Bhutan
Grupp D: Guam, Oman, Iran, Turkmenistan och Indien
Grupp E: Singapore, Syrien, Afghanistan, Japan och Kambodja
Grupp F: Thailand, Irak, Vietnam, Kina-Taipei och Indonesien
Grupp G: Sydkorea, Libanon, Kuwait, Myanmar och Laos
Grupp H: Nordkorea, Filippinerna, Bahrain, Uzbekistan och Jemen

Nord- och centralamerika
Precis som Afrika kommer dessa lag att spela ett gruppspel som drar igång till hösten. Kvar är 12 lag som delats in i grupper om fyra, där gruppvinnarna och grupptvåorna avancerar till ett ytterligare gruppspel, där de tre bästa lagen går till VM. Det fjärde går i sin tur vidare till interkontinentalt spel. Grupperna till höstens kval ser ut som följer:
Grupp A: Mexiko, Honduras, El Salvador och Kanada
Grupp B: Costa Rica, Panama, Haiti och Jamaica
Grupp C: Trinidad och Tobago, Saint Vincent och Grenadinerna, USA och Guatemala

Oceanien
Att bli det bästa laget ifrån Oceanien garanterar inte att man får en plats i VM, utan snarare en plats i den interkontinentala play-offen. Åtta lag gör till sommaren upp i ett gruppspel kring vilka fyra lag som går vidare till ett ytterligare gruppspel, där den segrande nationen tar hem äran att försöka få en VM-plats. Grupperna till sommarens spel ser ut såhär:
Grupp A: Mexiko, Honduras, El Salvador och Kanada
Grupp B: Costa Rica, Panama, Haiti och Jamaica
Grupp C: Trinidad och Tobago, Saint Vincent och Grenadinerna, USA och Guatemala

Sydamerika
Den världsdel som har det enklaste kvalet är Sydamerika, där man redan från början drar igång med ett gruppspel där samtliga lag möter varandra två gånger. När detta är färdigt går sedan 4 lag direkt till VM, medans det femte spelar om ytterligare en plats mot ett annat lag. Efter ett vinteruppehåll drar matcherna igång igen i mars och som det ser ut just nu så blir det Ecuador, Uruguay, Brasilien och Paraguay som tar VM-platserna.

Datum för Sveriges VM-kval

torsdag, september 3rd, 2015

Som vi tidigare nämnt så är lottningen klar för det europeiska kvalet till nästkommande VM. Nu har även de datum som Sverige kommer att spela sina matcher på blivit spikade. Laget inleder med ett möte på hemmaplan mot Holland i september nästa år och avslutar sedan på bortaplan mot samma lag lite mer än ett år senare. När försäljningen av biljetter till matcherna på hemmaplan kommer att dra igång är ännu oklart, men troligen får du vänta tills nästa år på detta.

Såhär ser i alla fall det svenska landslagets matchschema ut:

6 september 2016 kl. 20:45: Sverige – Holland
7 oktober 2016 kl. 20:45: Luxemburg – Sverige
10 oktober 2016 kl. 20:45: Sverige – Bulgarien
13 november 2016 kl. 19:45: Frankrike – Sverige
25 mars 2017 kl. 17:00: Sverige – Vitryssland
9 juni 2017 kl. 20:45: Sverige – Frankrike
31 augusti 2017 kl. 20:45: Bulgarien – Sverige
3 september 2017 kl. 18:00: Vitryssland – Sverige
7 oktober 2017 kl. 18:00: Sverige – Luxemburg
10 oktober 2017 kl. 20:45: Holland – Sverige