Tyskland slog ut Scolaris Portugal

De två guldaspiranterna Tyskland och Portugal inledde kvartsfinalspelet. Och när det väl gällde som mest klev Tysklands frontfigurer från hemma-VM fram och avgjorde. Bastian Schweinsteiger gjorde ett mål och två assists medan Miroslav Klose spräckte sin EM-nolla.

Tyskland – Portuagal 3-2
Det var en tillknäppt tillställning inledningsvis. Portugal såg ut att ha tagit ett litet kommando om matchen då Tyskland blixtrade till två gånger inom loppet av bara några minuter. Först väggade sig Lukas Podolski fram längs vänsterkanten och skickade in bollen till Schweinsteiger som störtade på första stolpen och sötte in bollen i mål. Sedan slog Schweinsteiger en frispark som Klose omarkerad kunde nicka in. Därmed hade förgrundsfigurerna från VM 06 vaknat till även under årets turnering.

Portugal verkade chockat, men arbetade sig in i matchen igen och fick kontakt precis innan halvtidsvilan då Nuno Gomes kunde slå in en retur efter skott av Cristiano Ronaldo. I den andra halvleken backade Tyskland hem och spelade kompakt vilket gjorde det svårt för portugiserna att skapa något på offensiv planhalva. I stället såg det ut som om Tyskland avgjort matchen då Michael Ballack nickade in 3-1, ett mål som var en kopia av 2-0-målet eftersom Schweinsteiger slog en frispark från samma avstånd. Ballack knuffade dock till den portugisiska backen precis innan nicken och Peter Fröjdfeldt borde därmed inte godkänt målet.

Luiz Felipe Scolari, som i och med förlusten gjorde sin sista match som förbundskapten för Portugal innan flytten till Chelsea, försökte desperat med offensiva byten på slutet. Bland annat bytte han in anfallaren Helder Postiga. Och det gav effekt direkt. En annan av inhopparna, Nani, slog ett inlägg som Postiga nickade i mål och då återstod det fem minuter av matchen. Portugal matade in bollar mot straffområdet, men de stora och starka tyska mittbackarna lyckades rensa undan och Tyskland stod som segrare i EM:s första kvartsfinal. I semifinalen väntar nu vinnaren mellan Kroatien och Turkiet.