Turkiets sanslösa vändning

Turkiet vann den direkt avgörande gruppspelsmatchen mot Tjeckien efter en makalös vändning i slutskedet. Samtidigt blev det stor fest i Schweiz som tog sin första seger någonsin i EM.

Turkiet – Tjeckien 3-2
Tjeckien var det klart bästa laget den första halvleken. Den gänglige anfallaren Jan Koller tog hand om varenda uppspel och det var även han som nickade in matchens första mål i mitten av den första halvleken. I den andra halvleken var Turkiet på väg in i matchen, men då kontrade tjeckerna och Jaroslav Plasil störtade på bortre stolpen och sköt in 2-0. Målet tog luften ur turkarna och Tjeckien var bara en stolpträff ifrån 3-0.

Då kom den sanslösa vändningen. Arda Turan fick bollen i straffomårdet och placerade in den vid närmsta stolpen. Turkiet fortsatte att trycka på, men målen uteblev fram till dess att Peter Cech tappade den såphala bollen mitt framför fötterna på Nihat Kahveci som kvitterade med två minuter kvar. Det såg ut att bli straffsparksavgörande, men på tilläggstid rann Nihat igenom försvaret och avslutade snyggt med ett skott som gick ribba in. I sista övertidsminuten blev Turkiets målvakt Volkan Demirel utvisad, men Turkiet lyckades hålla undan och en av de mest makalösa vändningarna var ett faktum.

Schweiz – Portugal 2-0
Portugal var redan klart för kvartsfinal och ställde upp med ett b-lag. Därför var det inte så konstigt att det gick som det gick mot ett betydligt hungrigare hemmalag. Schweiz tog ledningen genom Hakan Yakin sedan han blivit fint framspelad och 2-0 satte samme Yakin på straffspark i den andra halvleken. Segern var Schweiz första någonsin i ett EM-slutspel och det blev därför skäl till att fira även om det stod klart redan innan matchen att Schweiz inte kunde avancera till kvartsfinal.