Sveriges chanser att nå VM 2010

Den tunga förlusten mot Danmark försatte Sverige i ett svårt läge att kunna kvala in till Vm i Sydafrika. Men hur svårt är det?

VM-2010.se tittar närmare på de kommande matcherna och möjligheterna att ta sig vidare.

Totalt är det 13 lag som tar sig vidare från kvalet för att spela VM. Nio stycken är gruppvinnarna som är klara direkt, sedan är det de 8 bästa 2:orna som spelar i 4 par om de 4 kvarvarande platserna. Läget är alltså att Sverige måste bli 2:a och inte den 2:an med lägst poäng.

Hur ser det ut bland 2:orna just nu?

Henrik LarssonGrupp 1
Ungern 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 2
Schweiz 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 3
Nord Irland 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 4
Ryssland 12 poäng, 5 matcher spelade

Grupp 5
Bosnien 12 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 6
Kroatien 11 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 7
Frankrike 10 poäng, 5 matcher spelade

Grupp 8
Irland 13 poäng, 7 matcher spelade

Grupp 9
Scotland 7 poäng, 5 matcher spelade

Sverige har 5 matcher spelade och har 6 poäng. Så just nu är det Scotland som är närmast i poäng (men då kräver det fortfarande att Sverige blir 2:a före nuvarande Ungern samt Portugal). Historisk sett har det krävts ca 20-21 poäng på andraplacering för att få vara med och kvala.

Vilka matcher har Sverige kvar i sitt kval?
10 juni: Sverige-Malta
5 sep: Ungern-Sverige
9 sep: Malta-Sverige
10 okt: Danmark-Sverige
14 okt: Sverige-Albanien

Malta *2 samt Albanien ska inte vara ett problem för Sverige. De svåra matcherna är mot Ungern och Danmark.

Förutom att Sverige vinner mot Ungern så behöver Ungern minst 1 förlust till samt en oavgjord match för att Sverige ska kunna gå förbi. Ungern och Portugal har fortfarande kvar sitt dubbelmöte, så gärna 2 oavgjorda där (alt 1 vinst för portugal samt 1 oavgjord).

Portugal i sin tur ligger 3 poäng före Sverige med en match mindre spelad, så där räcker det egentligen med ett oavgjort resultat och denna kan komma i matcherna mot Ungern eller i deras bortamatch mot Danmark.

Så Sverige har absolut chanser att komma till VM, men det kräver verkligen enbart vinster nu för att kunna uppnå detta.

Anders Granström
anders@vm-2010.seTags: , ,

One Response to “Sveriges chanser att nå VM 2010”

  1. Peder Tjernström Says:

    Vad är den psykologiska/politiska/kontraktsmässiga anledningen till att svenska förbundet inte kan sparka en inkompetent landslagscoach under pågående kval? För sent nu, uppenbarligen. Detta är inte en retorisk fråga, jag är nyfiken. Även om vi genom något mirakel går till VM får det anses bevisat att Lagerbäck saknar nödvändiga ledaregenskaper. Största problemet är väl inte att hans taktiska idéer skulle vara dåliga – det kan jag inte ens bedöma – snarare att han verkar så bedrövlig på att motivera laget. Sverige har inte det bästa materialet, alltså krävs någonting extra när det gäller attityden. Kan någon nämna en (1) riktig framgång Lagerbäck haft under hela sin tid som tränare, inkl. tiden med klubblag? Varför är den personen kvar i sin roll? En bolags-VD skulle ha åkt för många år sedan. Kunde man inte bara norpa tränaren från det lag som råkat vinna SM? Det lär inte gå sämre. Fotboll är trots allt en av de verksamheter vi svenskar bryr oss mest om.

    Peder Tjernström, analyschef Gerilla Produktion

Leave a Reply