Sverige höll 0-0 mot Portugal

En första halvlek som lovade mycket och en andra halvlek där båda lagen verkade nöjda med oavgjort. Ett resultat som nya gruppledarna Danmark borde vara mest tillfredställt av.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson valde att återgå till 4-4-2 och ställde upp med en ganska väntad startelva där Johan Elmander ersatte Henrik Larsson på topp och Behrang Safari gick in på vänsterbackspositionen. Det såg väldigt bra ut under de första tjugo minuterna då Sverige vaskade fram ett par bra målchanser. Vid nästan samtliga tillfällen var det Johan Elmander som hamnade i avslutningsläget, men hans brist på matchspel den senaste tiden var påtaglig då han inte fick skotten eller nickarna på mål.

Portugal var väldigt blekt och Andreas Isaksson hade en väldigt lugn första halvlek. Under de avslutande 45 minuterna hände inte speciellt mycket. Den svenska offensiven kom av sig och även om Portugal blixtrade till i ett par snabba kontringar såg båda lagen ut att vara nöjda med det oavgjorda resultatet. De svenska förbundskaptenerna gjorde inte ens några byten i matchen trots att några av spelarna såg riktigt trötta ut. Bästa målchansen i matchen kom efter cirka 70 minuters spel då Zlatan Ibrahimovic vände om vid straffområdslinjen och drog till med vänstern. Men bollen kom för nära målvakten Quim som kunde boxa undan det kraftfulla skottet.

Det svenska försvaret fungerade mycket bra matchen igenom, där Mikael Nilsson effektivt stoppade Cristiano Ronaldo, Daniel Andersson slet förtjänstfullt framför den svenska backlinjen och yttermittfältarna Samuel Holmén och Sebastian Larsson var mycket starka bakåt, men kom även runt på kanterna, framförallt under den första halvleken. Holmén ser ut att ha spelat till sig en fast plats i startelvan även om de skadade spelarna skulle vara tillbaka. Safari tog dock inte chansen på vänsterbacksplatsen, så där lär Erik Edman vara given då han är tillbaka efter sin skada.

Då Sverige och Portugal delade på poängen såg Danmark till att gå upp i tabelltopp. Laget hade inga problem med att besegra Malta på hemmaplan. 3-0 skrevs segersiffrorna till. Förre djurgårdaren Sören Larsen gjorde två av målen. I den tredje matchen i Sveriges grupp tog Ungern sin första seger då man besegrade Albanien med 2-0. Albanien tappade då från första till fjärde plats i tabellen. Sverige ligger tvåa, två poäng efter Danmark men en poäng före Portugal, Ungern och Albanien.