Ryssland lekte sig till semi

Fotbollseuropa har fått ett nytt charmlag. Ryssland lekte sig vidare till semifinal efter en magisk insats mot det dittills obesegrade Holland.

Holland – Ryssland 1-3, efter förlängning

Holland hade målats upp som de stora favoriterna i turneringen. Obesegrade i dödens grupp med 9-1 i målskillnad gav eko i hela Fotbollseuropa. Men i kvartsfinalen tog det stopp, mot Sveriges banemän Ryssland. Med en mycket tät man mot man-markering lyckades ryssarna stoppa Hollands giftiga anfallsspel, och när väl matchen började öppnas upp såg Ryssland till att slå Holland med deras eget recept. Rysslands kvicka och tekniska omställningar ställde hela tiden till problem för Holland och det var logiskt då Ryssland i början av den andra halvleken tog ledningen genom Roman Pavljutjuk.

Men med fem minuter kvar kvitterade Holland då en frispark nådde fram till Ruud van Nistelrooy vid bortre stolpen. Ryssland knäcktes dock inte av detta utan tog fullständigt över matchen i förlängningen och den store spelaren var Andrej Arsjavin som gjorde precis vad han ville med motståndarna. Han passade fram Torbinskij till 2-1 efter att han snurrat upp Ooijer på kanten, och lite senare gjorde han själv 3-1 efter att ha vänt bort sin motståndare och placerat bollen mellan benen på Edwin van der Sar. Ryssland slog därmed ut Holland och tog över som EM-turneringens stora charmlag. Nu väntar Italien eller Spanien i semifinalen.