Resumé av Sveriges EM 2012

Fotbolls-EM är ju över för den här gången och Spanien lyckades hålla kvar sin plats på tronen som Europas bästa fotbollslag.

När EM började var det 16 deltagande nationer som lyckats ta sig hit via det tidigare EM-kvalet. Lagen hade sedan tidigare lottats in i grupper om fyra där alla skulle få mötas varsin gång. Gruppvinnarna och grupptvåorna gick sedan vidare till kvartsfinalerna.

Sverige spelade i grupp D tillsammans med England, Frankrike och Ukraina och många trodde att Sverige hade en ganska bra chans att ta sig vidare. Deras första match blev mot Ukraina där de redan från början syntes att Ukraina hade ett övertag. Första halvlek blev mållös men bara minuter efter halvlek satt Zlatan Sveriges och matchens första mål. Dock tog det endast minuter tills Ukraina kvitterade. I 62.a minuten sätter Ukraina ytterligare ett mål och matchen slutar 2-1.

Andra mötet var mot England som Sverige har en mycket bra vinststatistik emot om man ser bakåt i tiden. Sverige börjar matchen bra men överraskas av Carroll som nickar in 1-0 till England. I början av andra halvlek får Sverige frispark som slutar i mål tack vare Olof Mellberg. 10 minuter efter detta mål blir det ytterligare en frispark där Mellberg åter blir målkung. Antalet mål ökas sedan på av Theo Walcott som kvitterar för England. Mot slutet av matchen är det otroligt jämt och alla väntat oroligt för att se om man kan klara av ett mål till. Precis detta gör England som avslutar med ett segrande mål som sätter resultatet på 3-2.

Den sista matchen spelades mot Frankrike och här var det redan klart att Sverige inte skulle kunna ta sig vidare i EM. Man såg ett betydligt mer avslappnat spel på plan och matchen slutade 2-0 till Sverige tack vare ett mål från Zlatan i 54.e minuten och ytterligare ett från Sebastian Larsson på övertid. Sverige är efter detta ute ut EM och Frankrike och England blev de lag som gick vidare från grupp D. Nu har vi istället siktet inställt på VM där man inleder med en match mot Kazakstan på hemmaplats i september.