Österrike räddade av straff

Österrike var på väg att dela samma öde som det andra värdlandet Schweiz. Men på tilläggstid fick laget straff och kvitterade till 1-1 mot Polen. Tidigare under dagen vann Kroatien toppmötet mot Tyskland.

Tyskland – Kroatien 1-2
Kroaterna spelade strålande fotboll mot ett Tyskland som inte hängde med när de unga och kvicka kroaterna satte full fart. Darijo Srna gav laget ledningen sedan han tagit sig in i straffområdet och stött in ett inlägg. I början på den andra halvleken gjorde Kroatien 2-0 och återigen var det Srna som låg bakom. Högermittfältaren avancerade in mot straffområdet och sköt ett skott mot mål. Bollen ändrade riktning på en tysk försvarare och ändrade riktning så att en något trög Jens Lehmann fick se bollen ta i stolpen innan Ivica Olic var snabbast framme på returen och gjorde mål. Tyskland tryckte på mot slutet, men närmare än ett reduceringsmål genom Lukas Podolski kom man inte.

Österrike – Polen 1-1
Domaren Howard Webb hamnade i fokus under matchen. Först godkände han ett offsidemål som Polen tog ledningen på. På tilläggstid kompenserade han sedan detta genom att ge Österrike en billig straff. 38-årige Ivica Vastic klev fram och stänkte upp bollen i krysset och fick hela stadion att explodera. Målet var även Österrikes första i EM någonsin och Vastic blev även genom målet äldste målskytt i EM genom historien. Österrike måste nu vinna den avslutande matchen mot Tyskland för att ta sig till kvartsfinal.

Spelmässigt var Österrike mycket bra i den första halvleken. I ett frenetiskt tempo skapade de mängder med klara målchanser. Det var bara storspel från Polens målvakt Boruc som höll kvar polackerna. Men i den andra halvleken tröttnade hemmalaget och Polen såg ut att kontrollera tillställningen väl, fram till straffsparken under matchens absolut sista sekunder. Polen måste besegra Kroatien i den sista omgången med fler mål än vad Österrike besegrar Tyskland för att ta sig vidare.