Nödvändig svensk seger

Det såg länge trögt ut för Sverige i VM-kvalmatchen mot Ungern. 0-0 och idéfattigt spel. Då klev Kim Källström fram och nickade in 1-0 efter fint samspel med Henrik Larsson. Därefter gjorde Samuel Holmén 2-0 innan Ungern reducerade med sista sparken.

Efter 0-0 borta mot Albanien hoppades de drygt 28 000 på Råsundas läktare få se betydligt mer fartfylld fotboll från det blågula fotbollslandslaget. Men i stället var det Ungerna som var hetast i matchens inledning och det dröjde tjugo minuter innan Sverige skapade första målchansen. Kim Källström kom igenom och sköt ett lågt skott från snäv vinkel som Ungerns målvakt täckte ut till hörna. Andreas Isaksson fick göra en fin räddning strax innan den händeselösa första halvleken var till ända.

Lars Lagerbäck, som ställde upp med samma 3-5-2-system som mot Albanien, gjorde inga spelarförändringar i halvtid. Det såg lika stelt ut i början på den andra halvleken, men i den 55:e minuten blixtrade Sverige till. Kim Källström snappade upp bollen vid mittlinjen och drog i gång en kontring. Han spelade ut bollen till Henrik Larsson på högerkanten och tog sedan sats in mot straffområdet. ”Henkes” inlägg satt sedan perfekt på Kim Källström som nickade (!) in bollen över Ungerns målvakt till 1-0.

Efter ledningsmålet blev Sveriges spel mer avslappnat. Samuel Holmén, som fick chansen på vänsterkanten istället för Oscar Wendt, var mycket aktiv matchen igenom och tio minuter efter 1-0 såg han till att utöka Sveriges ledning då han gick på genombrott i straffområdet och tryckte upp bollen i nättaket. Ungern, som fram till dess agerat med pondus och hög press, tappade spelet helt och det var bara oaktsamhet i det svenska försvaret i slutminuten som tillät Rudolf att reducera till 1-2.

Segern var betydelsefull för Sverige framförallt då Danmark efter en mirakulös slutforcering mot Portugal vände 1-2 till seger med 3-2 på tilläggstid. Daniel Jensen slog in det avgörande målet. Danmark har nu fyra poäng tillsammans med Sverige och Albanien. Albanien leder dock gruppen på bättre målskillnad efter 3-0 hemma mot Malta. Portugal ligger första på fjärde plats.