Italien överlevde dödens grupp

Italien brukar alltid krångla sig vidare i mästerskapen, och så även under denna EM-turnering. Straffspark och utvisning på en motståndare bäddade för italienarna samtidigt som Rumäninen inte förmådde att fälla ett b-betonat Holland.

Italien – Frankrike 2-0
Frankrike såg piggast ut i inledningen, medan Italien mest verkade vara tyngda av stundens allvar. Båda lagen behövde ju nämligen vinna och sen hoppas på att inte Rumänien skulle besegra Holland. Men en dryg kvart in i matchen skadades Frankrikes mittfältsdynamo Franck Ribéry och några minuter senare var det dags för nästa bakslag för fransmännen. Eric Abidal hakade fast Luca Toni som var fri i straffområdet. Straff och utvisning blev domslutet. Andrea Pirlo klev fram och satte straffen säkert i mål.

I den andra halvleken bevakade Italien sin ledning och även om Frankrike stack upp i ett par anfallsförsök så var det numerära underläget för hämmande mot de regerande världsmästarna. Italien kunde istället punktera matchen genom en frisparkskanon från Daniele De Rossi som gick via fotsulan på Thierry Henry och in i mål. Frankrikes bästa målchans kom i slutminuterna då Karim Benzema skruvade ett skott som Gianluigi Buffon gjorde en kanonräddning på.

Rumänien – Holland 0-2
Rumänien kunde säkra en plats i kvartsfinalen genom seger i denna match. Och de mötte ett kraftigt b-betonat holländskt lag. Men även om Rumänien kom till ett par farliga skottlägen, främst genom Adrian Mutu, orkade laget inte ställa om lika snabbt från försvar till anfall som i matchen mot Italien. Holland hade greppet om matchen och tog också rättvist ledningen genom Klas-Jan Huntelaar i slutet av den första halvleken och i den andra ökade de sedan på till 2-0. Holland möter nu Sverige eller Ryssland i kvartsfinalen medan Italien tar sig an Spanien.