FIFA, bötfäll skådespelarna!

Filmning är något som förekommit i fotbollen under en längre tid och de flesta är fullt medvetna att detta sker. Du faller i straffområdet i förhoppning om att domaren ska blåsa till din fördel.

För några år sedan tillkom en regel om att domaren kunde varna den som filmade i ett försökt att stävja detta och har i en viss omfattning haft framgång.

Nu har det tyvärr blivit allt vanligare med en ”ny” sorts filmning och denna är enbart till för att få motståndaren varnad eller till och med utvisad. Jag talar naturligtvis om att förstärka ett regelbrott, vanligtvis genom att falla omkull och hålla sig för ansiktet fastän de blivit träffade all annanstans än i just ansiktet.

Jag kommer så väl ihåg när Rivaldo, i VM 2002, fick en hård boll på benen och då föll omkull och höll sig för ansiktet. Jag kommer ihåg hur arg och besviken jag blev att ett professionell fotbollsspelare kunde agera på det sättet. Tyvärr har det förekommit alldeles för mycket av den varan på detta VM.

Detta är en skam för sporten!

Det är därför jag föreslår att FIFA tar hårdare tag mot detta spelförstörande agerande omgående. Då det kan vara otroligt svårt för en huvuddomare att se allt så anser jag att varje match studeras FIFA-utvalda som direkt bötfäller eller stänger av de spelare som uppenbart förstärker ett regelbrott. Det ska inte löna sig med denna form av filmning.

Anders Granström
anders@vm-2010.seTags: , , ,

2 Responses to “FIFA, bötfäll skådespelarna!”

 1. Janne Borgström Says:

  Jag kan inte annat än hålla med till fullo! Det är dock hemskt tråkigt att se proffesionella domare falla för dessa (i många fall) enkla filmningar. I detta VM har jag faktiskt bara sett en enda motiverad utvisning (Nigerianen) och därför hoppas jag att alla dessa domare som är förälskade i sitt gula kort blir avstängda för resten av VM och kanske för alltid?

  En bra domare är en som inte märks. Tyvärr har det här VMet uppvisat en rad domare som i stället har blivit huvudperson! jag kan räkna upp en rad situationer som faktiskt avgjorde slutresultaten i de matcherna. Brasilens sndra mål (och jag ÄLSKAR Brasilien, men matchen blev förstörd för mig)! Italiens straff! USA’s tredje mål! Utvisningen av Klose! Argentinas andra mål! mm mm. Det MÅSTE bli ett slut på domarnas inflytande över sporten, annars kommer de att förstöra den!!! Kanske införa något slags överdomare som använder sig av modern teknik?

  mvh

  Janne

 2. Anders Says:

  Italienaren som slängde sig i straffområdet vilket blev dessförinnan dragen i tröjan. Janne B tycks mena att sporten förstörs mindre av tröjdragningar än av filmningar.
  Folkdomstolen verkar mena att det är mer sportsligt att springa in i anfallare, ta tag i anfallare, kroka i anfallare bakifrån och därefter med gester låtsas att sammanstötningen var oavsiktlig än att lägga sig när man blir attackerad på ett regelvidrigt sätt. På den tiden försvarspelarnna spelade på bollen utan att använda armarna så var det mindre så kallade filmningar. Mer varningar och utvisningar för försvararnas osportsliga beteende kommer att rädda sporten i den meningen att det blir mer fart och mer mål. Det blir svårare att försvara sig helt enkelt. Spelare som lägger sig utan att ngn rört dem skall avstängas i efterhand.

Leave a Reply