Favoriterna vann utan att glänsa

Tyskland och Kroatien vann programenligt sina matcher i Grupp B i dag. Men det var långt ifrån några imponerande insatser. Samtliga mål kom till efter slarv av motståndarlagen.

Österrike – Kroatien 0-1
Österrike fick sämsta tänkbara start på premiärmatchen. Emanuel Pogatetz hängde inte med den kvicke Ivica Olic i straffområdet utan fällde honom och domaren dömde korrekt för straff. Luka Modric satte bollen mitt i mål och då hade det bara gått tre minuter av matchen. Kroatien fortsatte att trycka på och med hög press stressade man det österrikiska försvaret och skapade ett par halvchanser.

I den andra halvleken backade dock Kroatien hem och försvarade sin ledning vilket bjöd in Österrike i matchen. På slutet var det enbart strålande målvaktsspel av Stipe Pletikosa som såg till att Kroatien vann premiärmatchen. Kroaterna måste höja sig spelmässigt om de ska kunna gå långt i den här turneringen.

Tyskland – Polen 2-0
Även Tyskland fick en drömstart på matchen. Efter 20 minuters spel kunde Lukas Podolski placera in 1-0 i tomt mål sedan Miroslav Klose överlistat polackernas offsidefälla på Michael Ballacks fina inspel. Det var andra gången i matchen som tyskarna hade två man helt fria mot mål. Den första gången var det bara en slarvig passning som gjorde att Mario Gomez placerade bollen utanför. Även om det ställde till en del i försvaret med hög backlinje så innebar det å andra sidan att Polen kunde skapa tryck emmellanåt på tyskarnas planhalva. Laget kom fram gång på gång på kanterna och centralt hade Marius Lewandowski flera tunga skott som gick strax utanför eller rakt på Jens Lehmann.

I den andra halvleken var spelkvalitén sämre och Tyskland säkrade bakåt för att behålla sin ledning. Polen hade mycket boll, men fick svårt att komma till några farliga avslutningslägen. I den 72:a minuten kom sedan spiken i kistan. Vänsterbacken Golanski misslyckades med en rensning och bollen hamnade hos Podolski som kunde kruta in 2-0. Även Michael Ballack var nära att göra mål, men Artur Boruc gjorde en magnifik enhandsräddning. Tyskland vann säkert utan att imponera spelmässigt.