Europa gynnas av kvalsystemet

Kvallottningen inför VM 2010 är klar och många nationer drömmer om att ta sig vidare till den stora turneringen. Men antalet platser till festen är begränsade och de flesta är bokade till lag från Europa. Det innebär att VM i många fall endast blir till en dröm för de länder som missgynnas av detta kvalsystem.

Fotbollen sägs vara världens största sport räknat i antalet utövare. Men om man ska tolka FIFA:s kvalsystem får man lätt uppfattningen att fotboll är de europeiska ländernas nationalsport. Totalt ska 31 platser på VM-festen i Sydafrika 2010 delas ut. 13 är bokade för Europa. 5 till Afrika, 4.5 till Asien respektive Sydamerika. 3,5 till Nord- och centralamerika och 0,5 till Australien.

Europa lägger nämligen beslag på nästan hälften av platserna (42 procent) och man kan fråga sig om detta är representativt. Visst spelas den bästa fotbollen i toppligorna i Europa, men det är spelarna från bland annat Sydamerika och Afrika som bidragit till detta. FIFA måste bli tydligare på att klargöra vad kvalsystemet bygger på, att det verkligen är kvaliten som avgör det hela. Annars är det lätt att börja tänka på diskriminering. Att anordna en fest men beordra dörrvakterna att hälften som släpps in måste vara européer och om det kommer någon från Oceanien behöver denne vara oerhört trevlig för att få komma in.
Vid VM i Tyskland var de europeiska länderna oerhört framgångsrika, bland annat var både finalen och bronsmatchen en ren europeisk uppgörelse. Men slår man samman gruppspelspoängen från VM 2006 och VM i Sydkorea 2002 får man en klarare bild av hur platserna borde fördelas om man enbart ser till kvaliten på lagen.

Totalt har det tagits 42 poäng under dessa två turneringars gruppspel och de är fördelade enligt följande snittpoäng:
Sydamerika 1,77 poäng per lag per match
Europa 1,65
Nord- och centralamerika 1,08
Afrika 0,90
Asien 0,87
Oceanien 1,33 (deltog inte 2002 och baseras därför endast på VM 2006)

Den procentuella fördelningen av platserna till VM i Sydafrika är enligt följande:
Europa 42 %
Afrika 16 %
Sydamerika 14,5 %
Asien 14,5 %
Nord- och centralamerika 11,5 %
Oceanien 1,5 % (har ingen given plats utan vinnaren kvalar mot femman från sydamerikanska kvalgruppen)

Att Sydamerika och Oceanien är de stora förlorarna i detta kvalsystem råder det inget tvivel om. Australien har varit det svarta fåret som ständigt vunnit sin kvalgrupp år efter år, men varje gång åkt ut mot femman från det sydamerikanska kvalet. Inför VM 2006 lyckades Australien till slut besegra Uruguay och tog sig därmed till VM för första gången. Där tog sig laget till åttondelsfinal där de pressade de blivande världsmästarna Italien i en tuff match. Till framtida VM-kval har nu Australien fått dispens att kvala via Asien för att därmed ha bättre möjligheter att nå VM.

Men istället för att tillämpa tillfälliga lösningar borde FIFA ändra om hela kvalsystemet. Exempelvis borde endast vinnarna i Europas nio kvalgrupper gå vidare. Det skulle motsvara 29 procent av platserna i VM. Ett alternativ kan vara att de bästa tvåorna från Europa inte ska kvala mot varandra utan mot lag från övriga världsdelar. På så vis blir det ju ett världsmästarkval där de bästa lagen tar sig vidare medan de förhandsbokade platserna blir allt mindre. Exempelvis om Sverige blir tvåa i sin grupp skulle de kunna få möta femman från Nord- och centralamerika i ett direkt avgörande dubbelmöte.

Ser man historiskt på hur många platser varje kontinent haft finns det vissa antydningar på att Europa får färre platser och att bland annat Afrika fått fler. Men fortfarande krävs det mycket förändringar för att kvalsystemet ska bli mer representativt.

Fördelning av VM-platser i tre VM-turneringar:
1930 Uruguay
Europa 30 %
Sydamerika 54 %
Nord- och centralamerika 15 %

1958 Sverige
Europa 64 %
Sydamerika 21 %
Nord- och centralamerika 7 %
Afrika 4 %
Asien 4 %
Oceanien 0 %

1986 Mexiko
Europa 54 %
Sydamerika 16,5 %
Asien 12,5 %
Afrika 8,5 %
Nord- och centralamerika 8,5 %
Oceanien 0 %

Andreas Lundin
andreas@vm-2010.se