EM-truppen uttagen

Två år kvar till VM, men bara en månad kvar till EM. I tisdags tog Lars Lagerbäck ut den svenska truppen och den innehöll en stor överraskning. Henke Larsson är nämligen tillbaka i landslaget.

Henke var den stora skrällen i en trupp som annars blev den förväntade. Andreas Isaksson, Rami Shaaban och Johan Wiland som målvakter. Mikael Nilsson, Fredrik Stoor och Mikael Dorsin som ytterbackar. Lars Lagerbäck verkar ha tänkt spela Stoor till höger och Nilsson till vänster i backlinjen. Olof Mellberg och Petter Hansson bildar mittlås och därbakom finns reserverna Daniel Majstorovic och Andreas Granqvist. Vårens succéback i allsvenskan Peter Larsson fick därmed ingen plats.

På mittfältet hänger mycket på att Tobias Linderoth blir skadefri. Han är uttagen till EM, men kan bytas ut om skadan inte ger med sig. Som defensiv mittfältare finns även Daniel Andersson, men även Kim Källström och Anders Svensson som främst är tänkta som offensiva mittfältare kan ta hand om balansrollen. På kanterna blir det lika hård kamp om platserna. Sebastian Larsson lär bli valet till höger efter framgångarna i Premier League. Niclas Alexandersson blir därmed bänkad. Även Christian Wilhelmsson blir bänkad, för inte välje Lagerbäck att peta Fredrik Ljungberg till vänster, trots hans ringrostighet?

På topp lär Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander blir förstavalet, medan Henke mest får ses som en joker. Visserligen har Elmander haft problem med målskyttet i vår, men han är en framtida nyckelspelare i landslaget medan 36-årige Henke får tillföra nyttig rutin i ett par inhopp. Den som förlorade på uttagningen av Henrik Larsson var Marcus Berg, som trots stor målsuccé i Holland lämnades utanför truppen. Övriga anfallare som får åka till EM är Markus Rosenberg och Marcus Allbäck.

Andreas Lundin