Drömstart för Sverige i EM

Efter en tillknäppt första halvlek blixtrade Sverige till i den andra halvleken mot Grekland genom att göra EM:s snyggaste och fulaste mål. Men grymmast i går var ändå Spaniens David Villa som gjorde hattrick.

Sverige – Grekland 2-0
Sverige förde matchen mot ett defensivt Grekland som kom till start med en fembackslinje där två backar hade till uppgift att punktmarkera varsin svensk anfallare. Det såg ut att lyckas bra eftersom det enda Sverige skapade under den första halvleken var en nick från Zlatan Ibrahimovic som gick strax ovanför ribban. Grekland rullade mest runt bollen i eget försvar och hade knappt något anfallsspel överhuvudtaget.

Den andra halvleken inleddes med en jättechans av Christian Wilhelmsson, men hans lobb över den utrusande Nikopolidis landade på nättaket. Till slut orkade inte det grekiska försvaret stå emot Sverige. Men det krävdes ett mästerverk av den högre skolan för att göra mål. Zlatan drev upp bollen och väggspelade med Henrik Larsson vid straffområdeslinjen innan han avslutade med en höger yttersida i målvaktens bortre kryss. Ett väldigt vackert mål och Zlatans första i landslaget sedan hösten 2005. Fem minuter senare var det dags för 2-0, men det var inte lika vackert. Petter Hansson hamnade framför mål, missade bollen, men en grekisk försvarare rensade bollen på Petter som omedvetet fick in bollen via knäet och klacken.

Smolk i glädjebägaren var dock att ”Chippen” skadade sig och det är troligtvis en bristning i låret som gör att EM är över för hans del. Även Zlatan utgick i andra halvlek, men det var mest för att spara hans ömmande knä. Niclas Alexandersson blev också utbytt tidigt i den andra halvleken och i hans fall rör det sig om en fotskada. Det är tveksamt om Alexandersson kan medverka i lördagens match mot Spanien.

Spanien – Ryssland 3-1
Spaniens förbundskapten valde att byta taktik från 4-5-1 till 4-4-2 och det visade sig vara ett vinnande drag. I stället för en ensam Fernando Torres på topp fick Valencias anfallare David Villa chansen i tvåmannanfallet, och han tog verkligen tillfället i akt. På pass av Torres kunde Villa placera in 1-0 tidigt i matchen. Men detta var bara början. I mitten på den andra halvleken hade Villa gjort både 2-0 och 3-0 till Spanien. Därmed blev han den förste spanjor någonsin att göra hattrick under en EM-turnering.

Ryssland försökte spela offensivt men läckte enormt bakåt. Spanien vann till slut med 4-1 och ryssarna kunde släppt in ännu fler mål. Det något överraskande med Guus Hiddinks uttagning var att fyrtornen i försvaret som tillhör CSKA Moskva blev bänkade till förmån för ett par kortare backar. Räkna med att Berezutsky och company är tillbaka i försvaret till lördagens ödesmatch mot Grekland.