VM-kval 0

Archive for the ‘VM-kval’ Category

Datum för Sveriges VM-kval

torsdag, september 3rd, 2015

Som vi tidigare nämnt så är lottningen klar för det europeiska kvalet till nästkommande VM. Nu har även de datum som Sverige kommer att spela sina matcher på blivit spikade. Laget inleder med ett möte på hemmaplan mot Holland i september nästa år och avslutar sedan på bortaplan mot samma lag lite mer än ett år senare. När försäljningen av biljetter till matcherna på hemmaplan kommer att dra igång är ännu oklart, men troligen får du vänta tills nästa år på detta.

Såhär ser i alla fall det svenska landslagets matchschema ut:

6 september 2016 kl. 20:45: Sverige – Holland
7 oktober 2016 kl. 20:45: Luxemburg – Sverige
10 oktober 2016 kl. 20:45: Sverige – Bulgarien
13 november 2016 kl. 19:45: Frankrike – Sverige
25 mars 2017 kl. 17:00: Sverige – Vitryssland
9 juni 2017 kl. 20:45: Sverige – Frankrike
31 augusti 2017 kl. 20:45: Bulgarien – Sverige
3 september 2017 kl. 18:00: Vitryssland – Sverige
7 oktober 2017 kl. 18:00: Sverige – Luxemburg
10 oktober 2017 kl. 20:45: Holland – Sverige

Kvalgrupperna klara till VM 2018

onsdag, juli 29th, 2015

Härom dagen lottades grupperna till det europeiska kvalet till nästa världsmästerskap i fotboll. Denna turnering startar inte förrän 2018 och kvalet i sig börjar inte förrän till nästa höst, då allt som har med fotbolls EM redan är avklarat. Såhär ser grupperna ut för kvalet:

Grupp A: Sverige, Holland, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland, Luxemburg.
Grupp B: Portugal, Schweiz, Ungern, Färöarna, Lettland, Andorra.
Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Nordirland, Norge, Azerbaijan, San Marino.
Grupp D: Wales, Österrike, Serbien, Irland, Moldavien, Georgien.
Grupp E: Rumänien, Danmark, Polen, Montenegro, Armenien, Kazakstan.
Grupp F: England, Slovakien, Skottland, Slovenien, Litauen, Malta.
Grupp G: Spanien, Italien, Albanien, Israel, Makedonien, Liechtenstein.
Grupp H: Belgien, Bosnien och Hercegovina, Grekland, Estland, Cypern.
Grupp I: Kroatien, Island, Ukraina, Turkiet, Finland.

Från hockey till fotboll

tisdag, maj 28th, 2013

Härom veckan blev Sverige världsmästare i ishockey när man på hemmaplan lyckades ta hem guldmedaljen i en spännande finalmatch mot Schweiz. Vi blickar nu framåt mot kommande chanser för Sverige att göra framsteg inom idrott och då självklart inom vår egna favoritsport – fotboll!

I nästa vecka spelar Sverige sin femte kvalmatch på vägen mot fotbolls-VM i Brasilien nästa år. Vägen dit är tuff och kantas av tio kvalmatcher som spelas både på hemma- och bortaplan. Under de tidigare matcherna som man spelat har man lyckats vinna två matcher samt spelat lika i två. Matchen spelas mot Österrike på bortaplan och för att kunna säkra sin andraplats i gruppen krävs det nu att man lägger i en extra växel på plan och drar ifrån lite i både poäng och målskillnad.
Veckan efter det spelar man ytterligare en kvalmatch, då sitt andra möte mot Färöarna. Senast man möttes så blev det svensk vinst och vi får hoppas på att det blir det även denna gång.

Eftersom Svenska Spel är huvudsponsorer av Svensk fotboll så anordnar de i samband med kvalmatcherna en tävling där man kan vinna en resa ner till Rio under alla förberedelser av världsmästerskapet. Svenska Spel erbjuder även spel på matcherna så att även du som åskådare kan få chansen att vinna. Oftast är det då olika spel på Oddset som brukar gälla för dessa matcher, men lagom till helgen kan man ju alltid spela på Stryktipset om man istället vill det.

Vi får inte heller förglömma fårat damlandslag. I sommar spelas dam-EM i Sverige och självklart är Sverige ett av de deltagande länderna. Men innan mästerskapet drar igång i juli så står det ett par träningsmatcher på schemat. Bland annat en som sker redan i helgen mot Norge och en match mot Brasilien på hemmaplan längre fram i juni.

Sveriges framtid i VM 2014

lördag, december 1st, 2012

Nu kommer det att dröja ända till i mars månad innan Sverige får spela fler matcher i VM-kvalet. Totalt kommer laget att spela tio matcher och hittills har man klarat av tre av dessa. Ur dessa kom man med sammanlagt 7 ihop-jobbade poäng tack vare vinster mot Kazakstan och Färöarna och en rysare mot Tyskland som slutade oavgjort.

Efter både matchen mot Tyskland där man till en början låg långt efter och till slut kunde komma ifatt och få ett slutresultat på 4-4 och den senaste matchen mot England tycker jag att svenska landslaget tydligt har visat att de verkligen har det som krävs för att ta sig till VM. Förhoppningsvis gör de inte några större missar under de matcher som är kvar att spela och förhoppningsvis kan man ta hem framtida matcher med större målmarginaler, då dessa siffror kan vara bra att ha i slutändan när det gäller att gå vidare till slutspelet. Den sista matchen i kvalet spelas i oktober nästa år och det är först då som vi kan se om Sverige går vidare till VM eller ej. Antingen går man vidare som gruppvinnare, bästa grupptvåa eller så får man tillsammans med övriga grupptvåor spela play-off för att se om man tar sig till VM eller ej. För att Sverige iallafall komma komma såhär långt, det tror jag stenhårt på!

Medan du väntar på att kvalet ska dra igång igen så kan du alltid sysselsätta sig med andra aktiviteter så länge. Till exempel kan du delta i en pokerturnering eller kanske träna på dina egna fotbollskunskaper!

Sverige spelar vidare i kvaler

fredag, oktober 19th, 2012

Under de senaste dagarna har det varit mycket fotboll för Sverige. Under denna vm-kvalsomgång har det svenska landslaget hunnit med att spela två matcher på bortaplan. Allt började med ett möte med Färöarna i fredags. Många hade räknat med en solklar vinst i denna match, men den dröjde innan man kunde räkna hem segern.

I den indelande halvleken var det inget av lagen som lyckades sätta bollen i mål men bägge lag fick ett par chanser till det. När lagen kom åter på plan hände det dock lite mer saker. Det hela inleddes med att Färöarnas spelare Baldvinsson satte bollen i Isakssons högra hörn. Detta lockade Hamrén till att styra om i uppställningen och in åkte Anders Svensson och Kacaniklic på plan. Detta gjorde utdelning då dessa herrar med lite hjälp från Ibrahimovic kunde spräcka den svenska nollan. Tio minuter senare får Zlatan till ett halvbra skott på mål som går under målvakten. Ibra trycker dock på och lyckas i sista stund ta sig förbi försvaret och skjuta in bollen i mål. Matchen slutade alltså med 2-1 till Sverige och ytterligare 3 poäng inhämtade.

På tisdagen var det istället dags för en betydligt tuffare motstånd, där det inte var många som hade räknat med det avslut som blev. Redan efter 15 minuter spelad tid hade Tyskland ett övertag på Olympiastadion i Berlin efter att Miroslav Klose satt bollen i mål två gånger. Mot slutet av första halvlek lyckades tyskarna åter igen med att göra mål tack vare mittbacken Mertesacker. Detta resultat vid halvlek oroade de flesta och många hade räknat med att man skulle gå ut denna match utan några poäng alls.

Det första som skedde i andra halvlek var att Hamrén precis om i förra matchen valde att göra ett byta vilket gjorde att Kim Källström och Alexander Kacaniklic fick äntra plan. Sverige fick igång ett spel där de lyckades hålla i bollen och kunde pressa upp den alltmer mot Tysklands planhalva. Dock kom bakslaget efter 56 minuter då Müller i en kontring hjälpte Özil att sätta ytterligare ett mål. Ett övertag med 4-0 gjorde att det såg ännu mörkare ut för de gulblå spelarna och supportrarna.

Dock var det här det började hända saker i det svenska laget på riktigt. I den 62:a minuten lyckas Zlatan nicka in bollen i mål och endast 2 minuter sätter Mikael Lustig bollen i mål ännu en gång. Siffrorna 4-2 fick alla att ljubla, men ännu var inte Sverige klara på plan. I den 76:e minuten får Elmander in bollen i mål med hjälp av Källström och Kacaniklic och 4-3 är ett faktum. Efter 3 minuter övertid står det klart att matchen slutat oavgjort efter att Rasmus Elm lyckades sätta in det sista och väl behövda målet för Sverige. detta var Sveriges tuffaste match på länge och troligen en match som kommer att gå till historien.

Så för att sammanfatta så tog Sverige med sig sammanlagt 4 poäng under denna händelserika kvalomgång.

Kval-grupper inför VM 2014 lottade

måndag, augusti 1st, 2011

Inför VM 2014 måste man som sagt kvala för att få vara med i världens största fotbollsturnering. Kvalet i Oceanien har redan dragit igång, men Europa börjar inte sitt kval förrän efter att EM 2012 är över. Men under helgen så har redan grupperna inför kvalet lottats. Sverige hamnade i grupp nummer 3 tillsammans med Tyskland, Kazakstan, Färöarna, Irland och Österrike.

Kvalspelen räknas spelas mellan 7 september 2012 och 15 oktober 2013. De som vinner sina kvalgrupper går direkt vidare till mästerskapet, medan de som kommer på andraplats i varje grupp får spela vidare och tävla om ytterligare 4 platser.

Berg räddar Sverige

onsdag, september 9th, 2009

 Nu var det Marcus Berg tur att frälsa Sverige då han i 81:a minuten lyckas ur snäv vinkel slå in bollen via en maltesisk knä.

Matchen startade med att Elmander ordnar en hörna till Sverige efter 15 sekunder. Men mer spännande än så blev det inte i första halvlek.

Malta lägger ett lågt speltempo och Sverige lullades in i detta. Sverige hade några halvbra möjligheter, men skapade egentligen inga farligheter.

Rappare såg då Malta ut på sina kontringar och snabba omställningar där de skapade hyfsade lägen men med dåliga avslut.

Marcus BergEn långsam och tråkig första halvlek.

Andra halvlek startar i ett något snabbare tempo där Kim Källström får till ett bra skott som tyvärr går stolpe ut. Matchtempot är även lågt i dennahalvlek.

Sverige byter in Tobias Hysén och Marcus Berg för att stärka anfallet. Detta ledde till att Malta kontrade oftare och ganska framgångsrikt då de skapade flera farligheter.

Det dröjer ända till den 81:a matchminuten innan Sverige tar ledningen genom ett maltesiskt självmål som Marcus Berg får räkna som sitt.

En måstematch för Sverige där de inte gjorde mer än vad som behövdes. En skärpning behövs om Sverige ska kunna rubba Danmark i kommande kvalmatch.

Brasilien klara för VM i Sydafrika

söndag, september 6th, 2009

brasilienBrasilien är nu klart för fotbolls-VM i Sydafrika sedan Argentina besegrats med 3-1 på bortaplan.

Brasilien är nu det sjätte laget att kvala in till VM 2010.

Det var två försvarare som avgjorde denna match. Fabiano gjorde två mål och hans försvarskollega Luisao gjorde ett. Argentinas mål gjordes av Jesus Datalo.

Argentina ligger kvar på den fjärde slutspelsplatsen till VM, två poäng före Colombia och Ecuador.

Zlatan blev vår frälsare

lördag, september 5th, 2009

Zlatan avgjorde matchen i sista sekunden och Sveriges dröm om VM i Sydafrika är fortfarande vid liv.

Zlatan Sverige fick en smakstart då Mellberg i  8:e minuten ”språngnickade” in ledningsmålet. Halvleken fortsatte med att Sverige skapade några målchanser utan att få till avsluten. Ungern rullade boll, men var inget hot för Sverige.

I andra halvlek skapar Sverige många bra chanser, men dessa hamnar i stolpem, ribban och strax utanför. Zlatan ser piggare ut är på väg in i matchen efter att varit nästan osynlig i 60 minuter. Matchen styr Sverige och ser ut att gå mot en stabil seger.

Ungrarna anfaller och skapar lite oreda i det svenska försvaret. I den 79:e blåser domaren en högst tveksam straff då Rasmus Elm går ”krockar” med en ungersk spelare. Szabolcs Huszti reducerar till 1-1.

Sekunderna tickar iväg och ett stressat Sverige lyckas inte få till något spel utan ”slänger” iväg bollarna. Fjärdedomaren visar att det är 3 minuters tilläggstid.

Klockan står nu på  92.58 släpper Elm passning till Zlatan som frälser hela fotbollsverige genom sitt mål i sista sekund.

– Jag försöker och försöker… Förra gången var det snyggare men det viktiga är att den går in, sade Zlatan Ibrahimovic.
– Vi skulle bara vinna matchen, när dom fick 1-1 kände vi bara att vi skulle sätta ett till.

Biljetter till Ungern-Sverige 5:e september

måndag, juni 15th, 2009

Tisdag 16 juni kl 09.00 öppnar online-tjänsten hos Svenskfotboll.se för ansökan om biljetter till VM-kvalmatchen Ungern-Sverige. Matchen spelas den 5 september på Puskás Stadium i Budapest. Ansökningstjänsten är öppen till och med den 23 juni.

Efter det att ansökningsperioden löpt ut lottas biljetterna ut bland de som ansökt.

De biljetter som det ungerska förbundet tilldelat Svenska FotbollsFörbundet är belägna på sektionen bredvid VIP-läktaren och priset är 800 kronor styck.

Sidan med ansökan hittar du här.

Vinst för Sverige

onsdag, juni 10th, 2009

Det var en knackig första halvlek, där Malta hade den första heta målchansen och det var mest Maltas oförmåga att göra mål som räddade Sverige i den situationen.

Safari1-0 till Sverige kom efter en bra löpning och inlägg av Safari, där Rasmus Elm träffade ribban och Källström nickade in returen.

I andra halvlek blev det ett förlösande mål då Majstorovic nickade in 2-0. Sedan gick det bara av farten och inom 5 minuter hade Sverige gjort 2 mål till. Rasmus Elm klackar vackert fram till Zlatan som lyfter bollen över målvakten. Vid 4-0 väggspelar Zlatan med Rasmus Elm som lägger den

Sverige dominerar sedan resterande halvlek och hade flera bud på 5-0. Nu ligger Sverige på samma poäng som Portugal och målskillnad men med färre gjorda mål.

Kvällens spelare var utan tvekan  Behrang Safari, en spelare som kan fortsätta att utvecklas och bli ännu bättre.

Hysén & den svenska truppen

tisdag, juni 9th, 2009

Då Henrik Larsson lämnat truppen av familjeskäl så kallades den allsvenske skytteligaledaren Tobias Hysén in. Hysén befann sig på resande fot då han kallades in. Hysén anslöt sig till truppen igår (090608) för att delta i träningen.

Den svenska truppen är så gott som skadefri, vilket bådar gott inför den kommande kvalmatchen.

Följande landslagstrupp är uttagen inför matchen mot Malta;
Hysén och KällströmJohn Alvbåge, Örebro
Eddie Gustafsson, FC Red Bull Salzburg
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Andreas Granqvist, FC Groningen
Petter Hansson, Stade Rennais FC
Adam Johansson, IFK Göteborg
Daniel Majstorovic, AEK FC
Olof Mellberg, Juventus FC
Mikael Nilsson, Panathinaikos FC
Behrang Safari, FC Basel
Oscar Wendt, FC København
Daniel Andersson, Malmö FF
Marcus Berg, FC Groningen
Rasmus Elm, Kalmar FF
Viktor Elm, SC Heerenveen
Johan Elmander, Bolton Wanderers FC
Samuel Holmén, Brøndby IF
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Zlatan Ibrahimovic, FC Internazionale
Kim Källström, Olympique Lyonnais
Henrik Larsson, Helsingborgs IF (deltagande osäkert)
Sebastian Larsson, Birmingham City FC
Anders Svensson, IF Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal

Maltas trupp mot Sverige

tisdag, juni 9th, 2009

Denna trupp var uttagen, av förbundskapten Ivan Vella, inför träningsmatchen mot Tjeckien i fredags (090605). Malta förlorade den matchen med 1-0.

Maltas truppJustin Haber, Sheffield Utd (ENG)
Andrew Hogg, Valletta
Mario Muscat, Hibernians
Andrei Agius, Igea Virtus (ITA)
Ian Azzopardi, Sliema Wanderers
Jonathan Caruana, Hibernians
Luke Dimech, Valletta
Alexander Muscat, Sliema Wanderers
Kenneth Scicluna, Valletta
Shawn Bajada, Birkirkara
Many Muscat, Wellington Phienix (AUS)
Ryan Fenech, Hamrun S.
John Hutchinson, Central Coast Mariners (AUS)
Roderick Briffa, Valletta
Jamie Pace, Valletta
Kevin Sammut, Marsaxlokk
Clayton Failla, Hibernians
Andrew Cohen, Hibernians    
Daniel Bogdanovic, Barnsley (ENG)
Andre Schembri, Carl Zais Jena (TYS)
Jean-Pierre Mifsud, Triganza Birkirkara

Sveriges chanser att nå VM 2010

måndag, juni 8th, 2009

Den tunga förlusten mot Danmark försatte Sverige i ett svårt läge att kunna kvala in till Vm i Sydafrika. Men hur svårt är det?

VM-2010.se tittar närmare på de kommande matcherna och möjligheterna att ta sig vidare.

Totalt är det 13 lag som tar sig vidare från kvalet för att spela VM. Nio stycken är gruppvinnarna som är klara direkt, sedan är det de 8 bästa 2:orna som spelar i 4 par om de 4 kvarvarande platserna. Läget är alltså att Sverige måste bli 2:a och inte den 2:an med lägst poäng.

Hur ser det ut bland 2:orna just nu?

Henrik LarssonGrupp 1
Ungern 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 2
Schweiz 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 3
Nord Irland 13 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 4
Ryssland 12 poäng, 5 matcher spelade

Grupp 5
Bosnien 12 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 6
Kroatien 11 poäng, 6 matcher spelade

Grupp 7
Frankrike 10 poäng, 5 matcher spelade

Grupp 8
Irland 13 poäng, 7 matcher spelade

Grupp 9
Scotland 7 poäng, 5 matcher spelade

Sverige har 5 matcher spelade och har 6 poäng. Så just nu är det Scotland som är närmast i poäng (men då kräver det fortfarande att Sverige blir 2:a före nuvarande Ungern samt Portugal). Historisk sett har det krävts ca 20-21 poäng på andraplacering för att få vara med och kvala.

Vilka matcher har Sverige kvar i sitt kval?
10 juni: Sverige-Malta
5 sep: Ungern-Sverige
9 sep: Malta-Sverige
10 okt: Danmark-Sverige
14 okt: Sverige-Albanien

Malta *2 samt Albanien ska inte vara ett problem för Sverige. De svåra matcherna är mot Ungern och Danmark.

Förutom att Sverige vinner mot Ungern så behöver Ungern minst 1 förlust till samt en oavgjord match för att Sverige ska kunna gå förbi. Ungern och Portugal har fortfarande kvar sitt dubbelmöte, så gärna 2 oavgjorda där (alt 1 vinst för portugal samt 1 oavgjord).

Portugal i sin tur ligger 3 poäng före Sverige med en match mindre spelad, så där räcker det egentligen med ett oavgjort resultat och denna kan komma i matcherna mot Ungern eller i deras bortamatch mot Danmark.

Så Sverige har absolut chanser att komma till VM, men det kräver verkligen enbart vinster nu för att kunna uppnå detta.

Anders Granström
anders@vm-2010.se

Första 3 lagen klara för VM

söndag, juni 7th, 2009

JapanUnder lördagen (6:e juni) var Japan det första laget att bli klar för VM i Sydafrika 2010 i den asiatiska gruppen. Detta efter 1-0 vinsten mot Uzbekistan.

Lag nummer två och tre blev Australien och också Sydkorea.

Men den sista omgången att bli klar så står den sista platsen mellan Nordkorea och Saudiarabien. De båda lagen som placerar sig 3:a i grupperna för spela om chansen att kvala mot Nya Zeeland om en plats i VM.

Resultat kvalmatcher 6:e juni

söndag, juni 7th, 2009

lgotypeGrupp 1

Sverige – Danmark     0-1
Albanien – Portugal    1-2

Grupp 3

Slovakien – San Marino  7-0

Grupp 4

Azerbajdzja – Wales       0-1
Finland – Liechtenst  2-1

Grupp 6

Kazakstan   – England     0-4
Vitryssland – Andorra     5-1
Kroatien – Ukraina     2-2

Grupp 7

Litauen – Rumänien    0-1
Serbien – Österrike   1-0

Grupp 8

Bulgarien – Irland      1-1
Cypern – Montenegro  2-2

Grupp 9

Makedonien – Norge       0-0
Island – Holland     1-2

Klicka här för att se tabeller för Europakvalet. Nästa vm-kvalomgång för Europa är onsdagen 10 juni och då spelar Sverige mot Malta.

Ett uddlöst Sverige tappar matchen

lördag, juni 6th, 2009

förloraI den 12:e minuten får Sverige en straff. Källström slår straffen alldeles för snabbt och kvaliteten blir därefter och den danska målvakten räddar. Den 22:a minuten leder en jättetavla av Mikael Nilsson till att Thomas Kahlenberg får öppet mål, vilket han inte missar.

I övrigt en ganska tråkig och händelselös match. Sverige missar alldeles för många passningar och att skapa chanser. De få gånger som Sverige får chanser så missar de dessa.

Danmark var inte speciellt bra, men de gör inte samma misstag som Sverige och därmed kan de vinna matchen.

Bäst i Sverige: Rasmus & Viktor Elm

Sämst i Sverige: Mikaela Nilsson & Kim Källström

Kvällens besvikelse: Zlatan

Helgens VM-kvaltips

fredag, juni 5th, 2009

VM-kvalfotbollen drar igång igen och VM-2010 tar en närmare titt på lagen som finns med på helgens stryktipskupong. Vilka lag vinner och vilka förlorar?

>> Spela på VM-kvalet hos Svenska spel

Sverige – Danmark 1X

Danmark har gått som tåget än så länge i kvalgruppen. Men nu har man skadeproblem och laget lär vara nöjda med en poäng borta mot Sverige. Sverige behöver i sin tur ta tre poäng och mönstrar ett starkt lag. 1X känns säkert.

Albanien – Portugal 2

Portugal har bara vunnit en av de fem första kvalmatcherna och nu måste det bli seger för att drömmen om VM inte ska vara borta. Albanien är starkt på sin hemmaplan och det kommer inte bli lätt för Portugal. Gardera om du har råd.

Kroatien – Ukraina 1

Viktig match då båda lagen jagar gruppettan England. Kroatien är det bättre laget och hemmaplansfördelen gör att ettan känns så pass säker att vi spikar.

Litauen – Rumänien 1X

Litauen vann med 3-0 borta mot Rumänien och får därmed räknas som favorit även här. Rumänien saknar anfallaren Adrian Mutu och laget har inlett kvalet uselt och det känns uppgivet. Utgå från hemmaseger men gardera med kryss utifall det blir 0-0 eller 1-1.

Serbien – Österrike 1

Serbien har tre raka segrar och gjort totalt nio mål på dessa matcher. På hemmaplan är man dessutom oerhört starkt och Österrikes spelare inte sjuder av självförtroende känns ettan säker.

Bulgarien – Irland 1X

Bulgarien inledde kvalet med fyra kryss, men vann senast och nu är laget med i matchen igen. Enligt planen ska man ta tre poäng här, och man mönstrar en relativt skadefri trupp. Då har Irland större problem med skavanker på både målvakten Shay Given och anfallaren Kevin Doyle. Irland går in för att hålla 0-0 och det kan gå vägen.

Makedonien – Norge 2

Norrmännen är fortfarande utan seger. Men laget har spelat två matcher färre än topplagen, och om det blir vinst här är Norge återigen ett lag för tätplatserna. Makedonien borta är ingen lätt nöt att knäcka, men hemmalaget visar ingen större form och motivationen är störst hos gästerna. Vi spikar.

Island – Holland X2

Holland har vunnit samtliga fem kvalmatcher hittills och har imponerande målskillnaden 12-1. Laget kan säkra en VM-plats vid seger här och det finns egentligen ingenting som tyder på något annat än tvåa här. Men Holland kanske underskattar Island och någon gång måste den fina sviten brytas. Gardera.

Azerbajdzjan – Wales 2

Wales har imponerat stort i de senaste kvalen. Men under nuvarande VM-kvalet har framgångarna uteblivit. Endast två segrar på sex matcher och därför finns inget annat i tankarna än seger här. Azerbajdzjan har bara släppt in fyra mål på fyra matcher, och det lär bli målsnålt igen, 0-1?

Kazakstan – England 2

England ser starkare ut än någonsin med Fabio Capello vid rodret och ingenting ser ut att kunna stoppa dem. Kazakstan är ett av Europas sämsta lag och tvåan känns hur given som helst.

Cypern –Montenegro 1X

Två lag som ganska väntat redan är borta från VM-spel. Därmed finns det en risk att matchen blir avslagen och det är säkrast att gardera med kryss utifall det blir 0-0. Men Cypern är rättmätiga favoriter och borde vinna, fotbollen är på väg att bli riktigt stort på Cypern.

Paraguay – Chile 1

Paraguay toppar Sydamerikas kvalgrupp före Argentina och Brasilien. Laget har vunnit samtliga hemmamatcher hittills och lär göra det även här. Chile har visserligen spelat bättre borta än hemma än så länge i kvalet, men kammar noll mot Paraguays stabila försvar.

Uruguay – Brasilien 12

Brasilien uppträder ytterst ojämnt och därför är 1,2 ett smart spel här. Har Brasilien en bra dag vinner de, har de en dålig förlorar de. Uruguay har 16-3 i målskillnad på sina hemmamatcher och får därmed räknas som knapp favorit, men Brasilien är trots allt Brasilien.

Sveriges viktigaste kvalmatch

onsdag, juni 3rd, 2009

ZlatanPå Sveriges nationaldag, den sjätte juni, möts Sverige och Danmark i den viktiga kvalmatchen inför fotbolls-VM. Idag, tisdag den 3 juni börjar en hektisk träningsvecka för spelarna i den svenska kvaltruppen. Halv tolv tågar spelarna ut på Råsundas gräsmatta för landslagsträning inför kvalmatchen på lördag. Under veckan som kommer blir det fler träningar, en del öppna inför publik, andra är stängda för insyn. Slutligen mynnar den hektiska fotbollsveckan ut i den viktiga matchen på lördag. TV-tittarna kommer att sitta bänkade för att få svaret på frågan om Sverige lyckas ta sig ännu ett steg närmare fotbolls-VM 2010 i Sydafrika eller inte. Och som om matchen i sig inte vore spännande nog så kan man skapa ytterligare lite pirr genom att satsa pengar på vilket lag man tror kommer att vinna kvalmatchen. Bland annat på Bwin kan man spela på kvalmatcherna. Genom att få bra betting odds kan man vinna storkovan medan man tittar på den spännande matchen.

Vad kan man spela på?
Vilket land vinner den viktiga finalen? Vilket lag gör första målet? Hur många mål blir det totalt i matchen? Frågorna från tv-tittarna är många och det har spelbolagen tagit fasta på. Hos Bwin kan man exempelvis spela på hur många mål respektive lag vinner, hur många mål som görs totalt, hur ställningen ser ut i halvtid, om resultatet inträffar vid halvtid eller fulltid, vilket lag som gör första målet, vilken tidpunkt det första målet kommer och om antalet gjorda mål blir jämnt eller ojämnt. Man kan förstås också tippa på vilket lag som blir gruppvinnare i respektive grupp och vilket lag som vinner hela fotbolls-VM.

Vilket lag vinner?
Sverige har fördel i matchen, menar spelbolagen. Att Danmark möter Sverige på hemmaplan, på vår nationalarena, på vår nationaldag kan bara sluta på ett sätt, menar man. Flera danska nyckelspelare är skadade. Även den svenska kvaltruppen är drabbade av skador, alldeles nyss meddelade Markus Rosenberg att han känner av sin knäskada och tyvärr missar fotbolls-VM. Men Zlatan, vår fotbollshjälte, ska spela och han är förstås det stora hoppet för Sverige. Man tror att Sverige vinner över Danmark med 1-0. Om Danmark skulle vinna ger det nästan dubbelt upp i betting odds. Skulle det däremot sluta oavgjort med resultatet 4-4 får de som satsat på detta resultat in en riktig jackpot, osannolika 101 gånger pengarna. Om man spelat på kvalmatchen mellan Sverige och Danmark och fått blodad tand så kan man gå vidare och även satsa på kommande kvalmatch, då Sverige möter Malta den 10 juni.

Anders Granström
anders@vm-2010.se

Skadeläget inför kvalet mot Danmark

tisdag, juni 2nd, 2009

John Dahl TomassonAnders Svensson kommer inte att finnas med i den svenska truppen i kvalmatchen mot Danmark på lördag. En bristning i låret sätter stopp för mittfältarens deltagande.

Glädjande, ur svensk synvinkel, är dock att skadeläget för danskarna är värre, tre nyckelspelare tvingas lämna återbud till matchen mot Sverige.

Danskarna för klara sin utan Leon Andreasen, då bundesligaspelaren ska på operation för sin ömmande ljumskar. Innermittfältare hade varit given i en danska startelva.

Dessutom är John Dahl Tomasson, Feyenord, och  fiorentinabacken Per Kröldrup borta ur truppen. Det är en knäskada som sätter stopp för Kröldrus deltagande.

Två nya spelare har kallats in: Livornos Martin Bergvold, som kan göra a-landslagsdebut, samt OB:s Anders Möller Christensen.

Anders Granström
anders@vm-2010.se

Danmarks trupp inför kommande vm-kvalet

torsdag, maj 28th, 2009

 Danmarks förbundskapten Morten Olsen har tagit ut följande spelare inför det kommande kvalet mot Sverige 6 juni:

Målvakter
Jesper Christiansen
Stephan Andersen
Thomas Sørensen

Backar
Daniel Agger
Kristian Bak Nielsen
Lars Jacobsen
Per Krøldrup
Simon Busk Poulsen
Simon Kjær

Mittfältare
Christian Poulsen
Hjalte Bo Nørregaard
Jakob Poulsen
Michael Silberbauer
Thomas Kahlenberg
William Kvist Jørgensen

Forwards
Dennis Rommedahl
Jesper Grønkjær
Martin Bernburg
Martin Jørgensen
Morten Nordstrand
Nicklas Bendtner

VM-kval truppen mot Danmark och Malta

tisdag, maj 26th, 2009

Lars Lagerbäck har plockat ut följande trupp inför det kommande kvalet:

Kim KällströmVM-kvaltruppenMålvakter
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg.
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven.

Försvarare
Andreas Granqvist, FC Groningen.
Adam Johansson, IFK Göteborg.
Olof Mellberg, Juventus.
Mikael Nilsson, Panathinaikos.
Behragng Safari, FC Basel.
Oskar Wendt, FC Köpenhamn.
Petter Hansson, Rennes.
Daniel Majstorovic, AEK Athen.

Mittfältare/anfallare
Christian Wilhelmsson, Al Hilal.
Viktor Elm, Heerenveen.
Rasmus Elm, Kalmar FF.
Daniel Andersson, Malmö FF.
Samuel Holmén, Bröndby.
Johan Elmander, Bolton.
Kim Källström. Lyon.
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Marcus Berg, FC Groningen.
Henrik Larsson, Helsingborg.
Sebastian Larsson, FC Birmingham.
Markus Rosenberg, Werder Bremen.
Anders Svensson, Elfsborg.

Läktartragedi i VM-kvalmatch

tisdag, mars 31st, 2009

VM-kvalmatchen mellan Elfenbenskusten och Malawi hade precis börjat då en stor tragedi inträffade. Minst 19 människor dödades och minst 140 skadades då en läktarvägg rasade efter hårt tryck från supportrar som ville in på arenan, men som inte fick plats. Enligt flera medier sprutade polisen tårgas för att skingra folkmassan, men det gjorde situationen bara värre.

Just nu pågår en utredning om vad som egentligen hände i söndagens VM-kvalmatch i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Folk hade uppmanats att se matchen på arenan, men det kom fler folk än vad som fick plats. Enligt vittnesmål till den inhemska tidningen Le Nouveau Réveil släppte polisen in folk på arenan som inte hade biljett mot betalning.
– De som har som jobb att hålla ordning skapade oordning, berättar ett ögonvittne för tidningen L’Intelligent d’Abidjan.

Ivorianska myndigheter lägger skulden på de biljettlösa supportrarna som tog sig till arenan och fotbollsförbundet hade vädjat till dessa att inte komma. Enligt AFP kan det ha varit över 50 000 åskådare inne på arenan när tragedin inträffade. Arenan som heter Félix Houphouet-Boigny tar officiellt in 36 000 åskådare.

En förklaring till varför så många supportrar kom till arenan är att stjärnan Didier Drogba var tillbaka efter långt skadeuppehåll i landslaget.  
– Publiken får inte svika oss på söndag, sade Drogba vid en presskonferens i onsdags.

Trots den stora tragedin spelades VM-kvalmatchen vidare. Drogba gjorde två mål och Elfenbenskusten vann med 5-0.

Andreas Lundin

Sverige vann en poäng i Portugal

söndag, mars 29th, 2009

Trots ett hårt tryck från Portugal större delen av matchen lyckades Sverige hålla 0-0 och ta en mycket viktigt poäng när VM-kvalet drog vidare under lördagen. Danmark ryckte dock i toppen efter deras seger mot Malta.

MajstorovicPortugal satte högsta fart redan från början och med flera kvicka spelare med Cristiano Ronaldo i spetsen fick det svenska försvaret jobba hårt. Och som man gjorde det. Mikael Nilsson och Adam Johansson måste sprungit flera mil under deras 90 minuter och i mittförsvaret rensade Olof Mellberg och framförallt Daniel Majstorovic undan alla inlägg och anfallsförsök. Majstorovic var planens gigant och gjorde kanske sin bästa landskamp någonsin.

I den andra halvleken bytte Portugal in Deco och han avlossade ett par luriga skott. Men då visade sig Andreas Isaksson vara på alerten och gjorde två fina parader. Matchens absolut bästa målchans kom i slutminuterna då ett inlägg från vänsterkanten nådde Ronaldo som omarkerade nickade bollen tätt framför mål. Men av någon anledning lyckades den portugisiska megastjärnan nicka bollen över och Sverige kom undan med blotta förskräckelsen.

Vad skapade Sverige i anfallsväg då? Vi hade några halvchanser. Det bästa läget fick Johan Elmander sedan Rasmus Elms långa svepande inlägg gick förbi övriga spelarna i straffområdet. Elmander var fri med bara målvakten, men misslyckades med bollmottagningen, bollen studsade upp i huvudet på honom och kom för långt ifrån honom så att Portugals målvakt Eduardo kunde komma ut och täcka.

0-0 innebär att Sverige och Portugal nu har sex poäng var. Danmark ryckte ifrån i toppen efter att ha bortabesegrat Malta med 3-0 efter två mål av Sören Larsen. Ungern vann borta mot Albanien och behåller därmed något överraskande andraplatsen.

Övrigt från Europakvalet: I grupp 2 var Schweiz lördagens stora vinnare då de slog Moldavien med 2-0 samtidigt som främsta konkurrenterna Israel och Grekland spelade oavgjort mot varandra. Nordirland ser ut att gå mot ett nytt bra kval. Laget tog sig upp i toppen av grupp 3 efter 3-2 hemma mot Polen samtidigt som Tjeckien endast fick 0-0 borta mot Slovenien. I grupp 4 tog Tyskland och Ryssland stabila segrar samtidigt som Finland bortaslog Wales och därmed också är med i racet.

I grupp 5 vann Spanien över Turkiet med 1-0 och Europamästarna har därmed i praktiken redan säkrat sin VM-biljett. Serbien är också på väg mot VM efter starka 3-2 borta mot Rumänien. Frankrike tog sista chansen genom att bortaslå Litauen med 1-0.  Italien ser orubbliga ut i grupp 8. 2-0 borta mot Montenegro och serieledning. Bulgarien svarade för sitt fjärde raka kryss efter 1-1 mot Irland. I grupp 9 har Holland i stort sett säkrat VM-platsen efter 3-0 mot Skottland.

Sydamerikakvalet: Paraguay åkte på sin andra förlust i kvalet då Uruguay vann på hemmaplan med 2-0. Trots förlusten toppar Paraguay gruppen före Argentina som vann klart mot Venezuela, 4-0. Brasilien möter Ecuador under söndagskvällen.

Nord- och centralamerikanska kvalet: Sven-Göran Erikssons Mexiko var lördagens stora vinnare. Laget vann ödesmatchen hemma mot Costa Rica med 2-0 efter mål av Omar Bravo och Pavel Pardo. Mexiko gjorde en av sina bättre matcher på länge. Mexiko gick därmed upp till andra plats, en poäng efter USA som var nära stort fiasko borta mot El Salvador, men två mål sista kvarten såg till att matchen slutade 2-2.

Andreas Lundin

Tipset för helgens VM-kvalmatcher

fredag, mars 27th, 2009

Nu i helgen är det äntligen dags för VM-kvalfotboll igen och som vanligt när det är dags för dessa matcher är stryktipskupongen fullmatad med intressanta kvalmatcher. Här ger vi på VM-2010.se de våra idéer på stryktipset.

>> Spela stryktipset hos Svenska spel

1. Portugal – Sverige 1
Portugal är normalt numret större än Sverige och jag har svårt att tro att Portugal spelar sin tredje raka hemmamatch i kvalet utan att vinna. Att Sverige dessutom saknar avstängde Zlatan Ibrahimovic är givetvis ett stort avbräck. Sverige kommer säkerligen göra en bra match som vanligt mot bra motstånd, men det känns inte relevant att gardera ettan på tipset.

2. Albanien – Ungern 1X
Två lag i Sverige grupp som tagit några poäng fler än de flesta hade förutspått. Ungern är på pappret det något bättre laget, men Albanien är oerhört starkt på hemmaplan där de sällan släpper in mål. Därför lutar det åt 0-0 eller en uddamålsseger för hemmalaget. Ungern saknar dessutom avstängda backarna Bodnar och Juhasz. 1X känns tryggt.

3. Slovenien – Tjeckien 2
Det måste sägas att denna tvåa är långt ifrån säker. Slovenien borta är ingen lätt nöt att knäcka, framförallt inte för ett Tjeckien som letar efter formen som laget alltid hittat vid tidigare kvalturneringar. Tjeckien har dock ett mentalt övertag efter hemmasegern mot Slovenien och har fler matchvinnartyper som exempelvis Milan Baros. Då Slovenien dessutom har några nyckelspelare är avstängda lämnas tvåan ogarderad.

4. Wales – Finland 12
Båda lagen är med i racet bakom Tyskland och Ryssland. Inget av lagen lär vara nöjda med kryss eftersom om de vill slåss med Ryssland om andraplatsen i gruppen bör de vinna denna match. Båda lagen har flera spelare som visat fin form i klubblagen och det lutar åt att det kan bli en målrik tillställning. Därför väljer jag att spela 1,2.

5. Spanien – Turkiet 1X
De regerande Europamästarna har inte slagit av på takten. Fyra matcher har slutat med fyra segrar. Just därför kanske det börjar smyga in sig en mättnad hos stjärnspelarna. Turkiet tänder alltid till lite extra vid heta matcher och detta är en sådan. Därför måste man plocka med krysset här, även om Spanien på pappret är det klart bättre laget.

6. Litauen – Frankrike 2
Litauen har varit en av VM-kvalets största överraskningar hittills. Litauerna leder gruppen tillsammans med Serbien, fem poäng före Frankrike. Nu kommer hemmalaget gå in för att hålla 0-0 matchen igenom. Men Frankrike är medvetna om Litauens defensiva strategi och spelare som Thierry Henry och Franck Ribery bör kunna hitta vägar igenom muren. Jag spikar tvåan.

7. Rumänien – Serbien 1
Ungefär liknande förutsättningar som i match 6. Rumänien måste vinna för att haka på Serbien, som själva lär vara nöjt med kryss här. Men Rumänien är av tradition ett bra kvallag och då spelare som Adrian Mutu och Christian Chivu finns att tillgå vet man att laget kommer göra allt för att vinna denna match. Jag tror att det går vägen och singlar ettan.

8. Irland – Bulgarien 1X
Irland har gjort ett ryck i tabellen tillsammans med Italien. Bulgarien står bara på tre poäng hittills, men har haft tuffast tänkbara program hittills. Även om det skulle bli förlust här så har laget fortfarande chansen på andraplatsen. Irland känns dock snäppet vassare och får utgångstipset, men garderingen måste med.

9. Malta – Danmark 2
Här skulle det vara en stor sensation om Malta lyckades ta poäng. Visserligen spelade Malta 0-0 hemma mot Albanien i den senaste kvalmomgången, men ett heltänt Danmark är en betydligt svårare uppgift. Danmark leder Sveriges grupp och lär inte släppa ifrån sig initiativet. Säker tvåa.

10. Israel – Grekland 1X
Spännande möte där tvåan möter ettan. Lagen känns jämnstarka och därför kan hemmaplansfördelen avgöra. Att Grekland har spelmotorn Katsouranis avstängd är också ett minus för gästerna. Men för en förväntad jämn match bör man även plocka med krysset vid gardering.

11. Nordirland – Polen X
Ingen stryktipsrad ska lämnas in utan något singelkryss. Det är ett tips om man vill vinna de något större vinstsummorna. Och för denna match finns det ingen anledning att slösa en etta eller tvåa. I den mycket jämna grupp 3 börjar det bli allt viktigare att inte förlora matcherna, i alla fall i detta tidiga skede av programmet. Båda lagen visar hyfsat fin form. 0-0 eller 1-1.

12. Montenegro – Italien X2
Den ”nya nationen” Montenegro har inledd kvalet bra med två oavgjorda matcher och en uddamålsförlust mot Italien. Nu är det returmöte på hemmaplan och Montenegro lär sälja sig dyrt. Det blir deras hittills viktigaste match och vi vet ju alla att Italien bara spelar som bäst när det behövs. Eftersom regerande Världsmästarna leder gruppen finns det en risk att tändningen inte är på topp. Jag garderar därför tvåan med ett kryss.

13. Holland – Skottland 1
Holland har gjort sitt jobb i de tidigare kvalmatcherna och spelartruppen ser oerhört harmonisk ut. På hemmaplan tappar man sällan poäng, inte ens mot ett hårt kämpande Skottland. Skottarna får sikta på andraplatsen i gruppen och då är det inte i dessa matcher laget ska ta poäng. Given etta.

>> Spela stryktipset hos Svenska spel

Andreas Lundin

Togo siktar mot nytt VM – mot alla odds

onsdag, mars 18th, 2009

Togo svarade för en stor skräll då man kvalificerade sig för VM 2006. Den 28 mars inleds det avslutande kvalet till nästa VM, det i Sydafrika. Och Togo hoppas kunna kvalificera sig igen, trots att man hamnat i en tuff grupp, trots turbulens på tränarsidan och trots att man spelar hemmamatcherna borta.

– Fotbolls-VM är som honung som hela laget vill smaka igen, säger Togos offensive mittfältare Adekanmi Olufade till Fifa.com.

29-årige Olufade var med för tre år sedan i Tyskland och är tillsammans med Arsenals Emanuel Adebayor spelarna som ska lyfta Togo till ett nytt slutspel. Tillsammans gjorde de sju av Togos åtta mål i den förra kvalgruppen. Om en dryg vecka inleds det avslutande kvalet där 20 lag gör upp om fem platser. Lagen är indelade i fem grupper om fyra lag där vinnaren är klart för VM. Att Togo har Kamerun och Marocko i sin grupp är inget som skrämmer Olufade.

– Inför VM 2006 sade alla att vi skulle komma sist i vår grupp, men vi lyckades ta oss till Tyskland. Ingen ger oss några möjligheter att ta oss vidare nu heller med tanke på att vi har Kamerun och Marocko i vår grupp, men de kommer få en del motgångar och vi kan återupprepa det vi gjorde för fyra år sedan, alla i laget är beredda att göra allt som krävs, säger Olufade.

Han beskriver att dagens Togo-lag har en något yngre medelålder med bland andra talangfulle Floyd Ayite och att flera spelare i försvaret klivit fram, däribland Alaixys Romao och Serge Akakpo.

Olufade spelar till vardags i belgiska Gent, och från Belgien kommer även den nye coachen Jean Thissen. Han tog över vid månadsskiftet februari mars sedan Henri Stambouli sagt upp sig. Men det hastiga tränarbytet kommer inte få någon negativ effekt på laget enligt Olufade – snarare tvärtom.
– Han kan afrikansk fotboll mycket bra så jag tror det kommer bli ett plus för oss.

Något som Olufade däremot ser som ett problem är att laget kommer spela hemmatcherna i kvalet i Ghanas huvudstad Accra, eftersom det afrikanske fotbollsförbundet förbjudit spel på Stade de Kegue sedan 2007 då våldsamheter uppstod på arenan i samband med en match.
– Det kommer bli ett handikapp för oss. Alla våra fans kommer inte ha möjlighet att åka dit så det kommer inte bli lätt, även om vi spelat på den arenan tidigare, säger Olufade till Fifa.com.

Togo inleder kvalet ”hemma” mot Kamerun medan Marocko och Gabon gör upp i den andra matchen i gruppen.

Andreas Lundin

Sveriges trupp till ödesmatchen

onsdag, mars 18th, 2009

Sverige och Portugal ligger illa till i VM-kvalet efter bara en seger på de inledande matcherna. Den 28 mars möts lagen nere i Portugal och svenska förbundskaptenerna har nu släppts den svenska truppen.

Truppen innehöll inga stora överraskningar. Zlatan Ibrahimovic är avstängd och det spekulerades i att Henok Goitom skulle ta hans plats i stället. Men Henrik Larsson och Johan Elmander som varit frågetecken finns nu med i truppen tillsammans med anfallarna Markus Rosenberg och Marcus Berg.

Intressant är också att Ramus Elm får förnyat förtroende och det innebär att vi har två bröder Elm (även Viktor) med till den viktiga kvalmatchen. En annan Ramus, Lindgren, ersätter lårskadade Daniel Andersson. Även IFK Göteborgs högerback Adam Johansson fick en plats. Följande trupp kommer även spela träningsmatchen mot Serbien i Belgrad den 1 april. 

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven.
Johan Wiland, FC Köpenhamn.
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg.

Försvarare
Petter Hansson, Rennes.
Adam Johansson, IFK Göteborg.
Daniel Majstorovic, AEK Aten.
Olof Mellberg, Juventus.
Mikael Nilsson, Panathinaikos.
Andreas Granqvist, Groningen.
Behrang Safari, FC Basel.
Erik Edman, Wigan.

Mittfältare/anfallare
Viktor Elm, Heerenveen.
Rasmus Elm, Kalmar FF.
Kim Källström, Lyon.
Johan Elmander, Bolton.
Samuel Holmén, Bröndby.
Marcus Berg, Groningen.
Henrik Larsson, Helsingborg.
Anders Svensson, Elfsborg.
Sebastian Larsson, Birmingham.
Christian Wilhelmsson, Al Hilal.
Rasmus Lindgren, Ajax.
Markus Rosenberg, Werder Bremen.

Matchen mot Portugal spelas 28 mars klockan 20.45 och direktsänds i TV6.

Andreas Lundin

Honduras siktar mot första VM på 26 år

måndag, februari 2nd, 2009

Efter att ha kommit före Mexiko i mellanrundan präglas Honduras landslag av optimist. Landet är på väg mot sitt första VM-slutspel på 26 år och förklaringen till framgången sägs vara en taktisk hetsporre och tre musketörer.
Honduras har sakta men säkert börjat bygga upp ett landslag som är slagkraftigt med de bättre lagen. Det främsta steget kanske togs 2006 då den colombianske taktikern Reinaldo Rueda tog över rodret i landslaget. Han förde Honduras långt i Gold cup direkt trots att han bara kunde använda sig av inhemska spelare.När sedan Europaproffsen blev tillgängliga under VM-kvalet sopade laget mattan med bland annat Mexiko och vann det första gruppspelet. Framförallt är det anfallarna David Suazo och Tottenhams nya värvning Wilson Palacios som är spelarna med den största lyskraften. Men 32-årige lagkaptenen Amado Guevara är en spelare som varit med länge och som längtar efter att få avsluta karriären med ett VM-slutspel.

Och möjligheten till det är bättre än på länge. De tre främsta lagen från slutkvalet är direkt kvalificerade för VM 2010. USA, Costa Rica och Mexiko ses som favoriter till de tre platserna, men eftersom Honduras kom före Mexiko i mellanrundan kan Reinaldo Rueda ställa till stora problem för Sven-Göran Eriksson.

– Vi njuter av stunden och är på rätt väg, men det är fortfarande nio månader kvar. Det är en graviditetsperiod som kan få oss att återfödas igen, säger Rueda till Fifa.com.

Och återfödas var precis var Honduras fotbollslandslag gjorde för några år sedan då ett nytt projekt drogs igång för att få fart på fotbollen i landet.
– Vi har tagit in erfarna coacher i laget. Dessutom har vi tillfört träningsprogram och liknande som inte funnits tidigare inom landslaget. Projektet har även inneburit månader med möten, spelade matcher och mental förberedelse av spelarna. Och allt detta har reflekterats och kommunicerats med ledarna, medierna och fansen, säger Rueda.

Den 11 februari inleder Honduras den avslutande VM-kvalgruppen borta mot Costa Rica.

Andreas Lundin

Maradona blir ny förbundskapten i Argentina

torsdag, oktober 30th, 2008

Det blir nationalidolen Diego Armando Maradona som blir ny förbundskapten i Argentina. Det något överraskande besekdet togs emot med glädje.

– Vad kan vara bättra motivation för en spelare än att ha Diego som tränare, säger Manchester Uniteds argentinske anfallare Carlos Tevez.

Den nu 48-årige Maradona hoppas nu bli lika framgångsrik på tränarbänken som på planen.
– Jag kommer att prata med samtliga spelare och är övertygad om att jag kommer att få ihop ett bra lag, säger Maradona enligt argentinska medier.

På fotbollsplanen har Maradona firat stora triumfer i den argentinska landslagströjan. Inte minst då han förde landet till VM-guld 1986 efter bland annat ett av världshistoriens snyggaste mål. Då tränade Carlos Bilardo Argentina, och han kommer nu finnas bredvid Maradona som sportchef för landslaget.

Maradonas tränarmeriter hittills är ganska lätträknade. Han tränade Racing Club de Avellaneda och Mandiyu de Corruíentes under mitten av 1990-talet. Nu väntar betydligt tuffare uppgifter än så, nämligen att lotsa Argentina genom VM-kvalet och ett stundande VM-slutspel. Det argentinska fotbollsförbundet har ännu inte bekräftat att Maradona blir ny förbundskapten.

Andreas Lundin

Lottningen till afrikanska kvalet klart

torsdag, oktober 23rd, 2008

VM 2010 kommer bli den första turneringen som innehåller sex lag från Afrika. Under onsdagen lottades den tredje omgången av det afrikanska VM-kvalet. Gruppvinnarna är klara för VM i Sydafrika 2010 medan tvåan och trean tillsammans med ettan är klart för de afrikanska mästerskapen i Angola 2010. VM-2010.se har analyserat grupperna.

Grupp A
Togo
Kamerun
Marocko
Gabon
Kamerun är afrikas högst placerade nation på Fifas världsranking med sin tolfteplats. Laget imponerade stort i förra kvalet och har en mycket meriterad trupp. Men Kamerun har hamnat i en tuff grupp där Marocko lär bli den främste utmanaren om förstaplatsen. Marocko har dock missat två raka VM-turneringar och dalat på världsrankingen. Men laget är ungt och under det förra kvalet spelade man stundtals riktigt bra fotboll. Togo, som kvalificerade sig för VM 2006, lär också vara med och slåss om förstaplatsen och har Arsenals måltjuv Emanuel Adebayor på topp. Gabon lär bli stryklag.

Grupp B
Mozambique
Nigeria
Kenya
Tunisien
Nigeria vann sin kvalgrupp utan poängförlust med målskillnaden 11-1 och är storfavorit här. Laget missade VM 2006 efter att ha nått tre raka slutspel dessförinnan. Ett nytt ungt Nigeria är nu på gång med spelare som Christian Obodo och Victor Obinna. Tunisien kommer dock bli en farlig utmanare. Laget har tagit sig till de tre senaste VM-turneringarna och har ett intressant lag på gång. Kenya och Mozambique ska vara glada över att de tagit sig så här långt och får göra upp om en plats till de afrikanska mästerskapen.  

Grupp C
Rwanda
Algeriet
Egypten
Zambia
Egypten är kraftig på gång efter att ha vunnit de afrikanska mästerskapen i våras och därefter varit överlägset i sin kvalgrupp i omgång två. Egypten har inte spelat VM sedan 1990 och 2010 kan det vara dags igen eftersom Egypten hamnat i en helt okej grupp. Amr Zaky (Wigan) och Mido (Middlesbrough) är ett vasst anfallspar. Algeriet blir det största hotet. Laget var starkast i kvalgruppen som innehöll bland annat Senegal. Rwanda har varit en pigg överraskning som tog lika många poäng som Marocko i sin kvalgrupp. Zambia lever mycket på en stabil defensiv. De släppte endast in ett mål i sitt kval, men gjorde å andra sidan bara två. 

Grupp D
Ghana
Benin
Sudan
Mali
Ghana är på väg att växa fram som en ny stornation i Afrika. De nådde sin första VM-turnering 2006 och mycket tyder på att de kvalificerar sig för Sydafrika 2010. Med spelare som Essien, Appiah, Muntari och Asamoah har man något stort att bygga utifrån. Mali har haft ett par tunga år, men är på väg tillbaka till den form de hade i början på 2000-talet då de bland annat slutade fyra i två raka afrikanska mästerskap. Med mittfältare som Diarra och Sissoko samt en rutinerad anfallare som Kanouté får Ghana passa sig. Benin slog överraskande ut Angola i sin kvalgrupp, mycket tack vare Razak Omotoyossis fins kontringsspel. Men här lär Benin få nöja sig med tredjeplatsen medan Sudan blir jumbo. 

Grupp E
Elfenbenskusten
Malawi
Burkina Faso
Guinea

Elefanterna från Elfenbenskusten får bära favoritskapet här. De nådde VM första gången 2006 och hamnade där i dödens grupp. Touré och Kalou i alla ära, den största stjärnan i laget är givetvis Drogba, och om han drar på sig landslagströjan i kvalet blir Elfenbenskusten svårstoppat. Guinea ser på pappret ut att vara den svåraste konkurrenten. Guinea har ett intressant lag med stjärnan Feindouno i spetsen. Burkina Faso kan dock bli en farlig joker eftersom man vann sin kvalgrupp och imponerade stort trots att man inte har lika många spelare från etablerade fotbollsdivisioner. Malawi får svårt att undvika fjärdeplatsen. 

Andreas Lundin

Basile avgår – ersätts av U21-kaptenen?

onsdag, oktober 22nd, 2008

Efter VM-kvalförslusten mot Chile förra veckan valde Argentinas förbundskapten Alfio Basile att avgå.
– Förbundet försökte övetala honom att skjuta upp beslutet, men han var väldigt bestämd, sade en talesman för det argentinska fotbollsförbundet.

Basile blev förbundskapten 2006, men har haft det motigt och ständigt varit kritiserad. Han tog Argentina till final i Copa America och i fjol, men där blev det storstryk mot Brasilien. Under det pågående VM-kvalet ligger Argentina på tredje plats med 16 poäng, sju mindre än ledande Paraguay. 

Sista uppdraget för Basile blev kvalmatchen mot Chile. Argentina blev helt utspelat även om förlustsiffrorna bara stannade vid 1-0. Det var första gången Argentina förlorade mot Chile på 35 år.

Hetaste ersättaren är U21-förbundskaptenen Sergio Batista. Han ledde Argentina till guld i sommarens olympiska spel och verkar även kunna handskas med de rutinerade stjärnorna. Andra kandidater är River Plates tränare Diego Simeone och Miguel Angel Russo som coachar San Lorenzo.

Andreas Lundin

Dramatik i det afrikanska kvalet

måndag, oktober 13th, 2008

Innan helgen var sex afrikanska lag klara för nästa kvalomgång. Nu är det avgjort vilka 14 lag utöver dessa som tagit sig vidare och på många håll blev det stor dramatik. Vinnare blev lag som Guinea, Mozambique och Burkina Faso medan för Senegal är drömmen om VM i Sydafrika över.

För sex år sedan blev Senegal det andra afrikanska laget genom historien att nå en kvartsfinal i VM. Men efter 1-1 hemma mot Gambia är laget uslaget från VM-kvalet till Sydafrika. Seger hade räckt för att ta sig vidare till nästa omgång och nu kan det bli en spelarflykt från landslaget.
– Det kommer nu bli tre långa år utan några tävlingsmatcher fram till nästa VM-kval drar igång och många spelare som är över 28 år kommer troligtvis därför att sluta i landslaget, säger anfallaren Diomansy Kamara, som till vardags spelar i engelska Fulham.

Gladare miner var det då i Mozambique som gick vidare som tjugonde och sista lag. De slutade på andra plats i sin kvalgrupp, men efter helgens bortaseger med 1-0 mot Botswana kunde de ta sig vidare som en av de bästa tvåorna.
– Det var verkligen på håret, men jag tycker vi har spelat bra i samtliga sex matcher. Vi hade lite oflyt i de tre första matcherna, men spelar man offensiv fotboll som vi gör ger det till slut resultat, säger den holländske förbundskaptenen Mart Nooij enligt Fifa.com.

Glädjen var stor även i Guinea och Burkina Faso. Guinea inledde VM-kvalet med en oavgjord match och en förlust men har därefter kommit igen starkt och i helgen besegrade man Kenya med 3-2. Det räckte för att vinna gruppen och därmed säkra en plats i nästa kvalomgång. Burkina Faso är annars det lag som överraskat mest. Laget vann sin grupp före Tunisien och tappade endast en poäng under kvalet. Moumouni Dagano har öst in mål.

Imponerat mest av alla lag har ändå Kamerun och Nigeria gjort då de kört över allt motstånd i sina respektive grupper. De 20 lag som nu är klara för nästa kvalomgång kommer bli indelade i fem grupper med fyra lag i varje grupp. Lottning sker den 20:e oktober. Gruppvinnarna är klara för VM 2010 medan de som kommer tvåa och trea får trösta sig med att de tillsammans med ettorna är kvalificerade för de afrikanska mästerskapen i Angola tidigare samma år.

Andreas Lundin

”Svennis” pressad efter förlust

måndag, oktober 13th, 2008

I helgen kom Sven-Göran Erikssons första förlust i en tävlingsmatch för Mexiko. Jamaica vann på hemmaplan med 1-0 och ”Svennis” Mexiko får nu en mycket svårare väg till VM.

Efter segrar mot Honduras och Jamaica såg Mexiko ut att näst intill vara klart för nästa kvalomgång. Men då kom den oväntade förlusten mot Jamaica. En match där Sven-Göran Erikssons spelare inte kom upp i någon högre nivå utan ett mer taggat hemmalag kunde göra matchens enda mål.

Resultatet innebär att Honduras tog över ledningen i kvalgruppen. Mexiko ligger på andra plats, och eftersom de två bästa går vidare till den avslutande kvalgruppen är det än så länge ingen större fara. Framförallt då trean Jamaica ligger fem poäng bakom Mexiko med två omgångar kvar. Men för Mexikos del handlar det om två bortamatcher.

Närmast väntar Kanada uppe i Edmonton på onsdag. Kanada har varit en stor besvikelse så här långt i kvalet och ligger sist med en poäng. Men laget har kapacitet, framförallt på hemmaplan och skulle Kanada besegra Mexiko samtidigt som Jamaica hemmabesegrar Honduras samma dag är det helt öppet inför sista omgången. Där möter Mexiko Honduras på bortaplan.

I de två anda kvalgrupperna för Nord- och Centralamerika är USA och Costa Rica klara för nästa omgång. De ser ut att få sällskap av tvåorna Trinidad/Tobago och El Salvador samt Honduras och troligtvis Mexiko. Dessa sex lag gör sedan upp om tre direktplatser till VM i en serie där lagen möter varandra hemma och borta. Fyran får kvala mot femman i det sydamerikanska kvalet. Mexiko har inte missat något av de fyra senaste världsmästerskapen.  

Andreas Lundin

Storlagen på väg mot VM

söndag, oktober 12th, 2008

Helgens europeiska VM-kvalmatcher gav en hel del svar. Bland annat att Tyskland, Holland, Spanien, Italien, England och Grekland snart kan boka in VM-biljetterna. Medan det ser allt tuffare ut för Tjeckien.  

Grupp 2: Grekland har tagit ett fast grepp om gruppen efter tredje raka segern. Moldavien besegrades med 3-0 och Grekland har därmed totala målskillnaden 8-0. Angelos Charisteas blev tvåmålsskytt. Israel tog i helgen si andra raka bortaseger efter 3-1 mot Luxemburg och ligger tvåa i gruppen. Schweiz tog sista chansen att haka på toppduon efter 2-1 hemma mot Lettland. Blaise N´Kufo blev stor matchhjälte sedan han gjort det avgörande målet i den andra halvleken kort efter att Lettland hade kvitterat.

Grupp 3: Tjeckien är något illa ute efter förlust med 2-1 borta mot Polen som toppar gruppen på sju poäng. Lika många poäng har Slovenien som efter två sena mål besegrade Nordirland med 2-0. Slovakien vann även de under lördagen, 3-1 mot San Marino. Tjeckien har endast tagit en poäng, men har en match till godo mot San Marino och borde efter den vara med i racet igen.

Grupp 4: Tyskland vann prestigematchen mot Ryssland med 2-1. Tyskarna fick en drömstart då Lukas Podolski och Michael Ballack hade gett hemmalaget en tvåmålsledning redan efter en halvtimmes spel. Andrej Arsjavin reducerade i den andra halvleken och det blev dramatiskt mot slutet, men Tyskland höll undan och toppar nu gruppen på sju poäng. Två och trea ligger Wales och Finland efter att planenligt ha besegrat Liechtenstein respektive Azerbajdzjan.

Grupp 5: Samtliga favoriter i gruppen vann sina kvalmatcher. Spanien vann borta i Estland med 3-0, vilket innebär att esterna har 0-10 på de två senaste matcherna och är jumbo i tabellen. Spanien ligger etta. Belgien tog även de en stabil seger via 2-0 hemma mot Armenien. Turkiet var dock mycket illa ute hemma mot Bosnien/Hercegovina. Gästerna ledde efter den första halvleken, men mål av Sabri och Mevlut vände på matchen.

Grupp 6: Fabio Capello har verkligen fått fart på det engelska landslaget. 4-1 borta mot Kroatien följdes upp med 5-1 mot Kazakstan. Det ska dock sägas att engelsmännen hade stora problem under den första halvleken och blev utbuat i paus. Men under den andra halvleken blev det ett helt annat tempo i matchen och samtliga mål i matchen kom till under de avslutande 45 minuterna. Ukraina och Kroatien spelade 0-0.

Grupp 7: Gruppen har blivit ett riktigt getingbo där det endast är Färöarna som är avhängda. Färöarna som ändå tog sin första poäng i kvalet efter 1-1 hemma mot Österrike. Serbie gick upp i tabelltopp efter att ha besegrat de tidigare ledarna Litauen på hemmaplan med 3-0. De två bästa lagen på pappret, Rumänien och Frankrike möttes i något av en ödesmatch där det förlorade laget skulle ligga mycket pyrt till. Nu blev det 2-2 sedan Frankrike kommit tillbaka starkt efter att Rumänien hade haft ledningen med 2-0 efter en kvart.

Grupp 8: Bara två matcher under helgen och ganska intetsägande sådana. Italien gjorde som vanligt det man skulle, nämligen få med sig minst en poäng från bortamatchen mot Bulgarien. 0-0 slutade matchen. Italien leder gruppen före Irland som var spelledigt igår. I botten spelade Georgien och Cypern 1-1

Grupp 9: Gruppens favoriter Holland ser ut att vara ohotade i täten. 2-0 hemma mot Island innebär att laget leder två poäng före Skottland som spelade 0-0 mot Norge. Bakom Holland är det helt öppet om andraplatsen där inte ens Island på jumboplatsen är avhängda.

Övriga kvalgrupper:
I det sydamerikanska kvalet tog Paraguay en ny imponerande seger då Colombia besegrades på bortaplan med 1-0. Paraguay toppar därmed kvalgruppen fyra poäng före Argentina som vann med 2-1 mot Uruguay. Hemmastarka Bolivia körde över Peru med 3-0.

Andreas Lundin

Sverige höll 0-0 mot Portugal

söndag, oktober 12th, 2008

En första halvlek som lovade mycket och en andra halvlek där båda lagen verkade nöjda med oavgjort. Ett resultat som nya gruppledarna Danmark borde vara mest tillfredställt av.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson valde att återgå till 4-4-2 och ställde upp med en ganska väntad startelva där Johan Elmander ersatte Henrik Larsson på topp och Behrang Safari gick in på vänsterbackspositionen. Det såg väldigt bra ut under de första tjugo minuterna då Sverige vaskade fram ett par bra målchanser. Vid nästan samtliga tillfällen var det Johan Elmander som hamnade i avslutningsläget, men hans brist på matchspel den senaste tiden var påtaglig då han inte fick skotten eller nickarna på mål.

Portugal var väldigt blekt och Andreas Isaksson hade en väldigt lugn första halvlek. Under de avslutande 45 minuterna hände inte speciellt mycket. Den svenska offensiven kom av sig och även om Portugal blixtrade till i ett par snabba kontringar såg båda lagen ut att vara nöjda med det oavgjorda resultatet. De svenska förbundskaptenerna gjorde inte ens några byten i matchen trots att några av spelarna såg riktigt trötta ut. Bästa målchansen i matchen kom efter cirka 70 minuters spel då Zlatan Ibrahimovic vände om vid straffområdslinjen och drog till med vänstern. Men bollen kom för nära målvakten Quim som kunde boxa undan det kraftfulla skottet.

Det svenska försvaret fungerade mycket bra matchen igenom, där Mikael Nilsson effektivt stoppade Cristiano Ronaldo, Daniel Andersson slet förtjänstfullt framför den svenska backlinjen och yttermittfältarna Samuel Holmén och Sebastian Larsson var mycket starka bakåt, men kom även runt på kanterna, framförallt under den första halvleken. Holmén ser ut att ha spelat till sig en fast plats i startelvan även om de skadade spelarna skulle vara tillbaka. Safari tog dock inte chansen på vänsterbacksplatsen, så där lär Erik Edman vara given då han är tillbaka efter sin skada.

Då Sverige och Portugal delade på poängen såg Danmark till att gå upp i tabelltopp. Laget hade inga problem med att besegra Malta på hemmaplan. 3-0 skrevs segersiffrorna till. Förre djurgårdaren Sören Larsen gjorde två av målen. I den tredje matchen i Sveriges grupp tog Ungern sin första seger då man besegrade Albanien med 2-0. Albanien tappade då från första till fjärde plats i tabellen. Sverige ligger tvåa, två poäng efter Danmark men en poäng före Portugal, Ungern och Albanien.

Andreas Lundin

Chippens skada bäddar för 5-3-2

tisdag, oktober 7th, 2008

Debatten om 3-5-2 kontra 4-4-2 har varit livlig i medierna de senaste dagarna  Men i och med Chippens skada saknar Sverige nu renodlade yttermittfältare i truppen och därför tvingas nog förbundskaptenerna fortsätta med 3-5-2 som i matchen mot Portugal borde blir mer till 5-3-2.

Enda möjligheten att spela 4-4-2 är att Sebastian Larsson spelar till höger på mittfältet och Samuel Holmén till vänster, men det känns inte optimalt även om Holmén gjorde en stark match mot Ungern ute till vänster och att Larsson slår fina inlägg.

Fördelen med att spela 5-3-2 är att ytterbackarna får till uppgift att stoppa Portugals kvicka yttrar. Troligtvis är det därför som den kvickare Behrang Safari tar plats i truppen på Oscar Wendts bekostnad.  Med en uttalad 5-3-2-uppställning från start istället för 3-5-2 borde ytterbackarna hamna längre ned i plan och på så vis täppa igen luckan bakom ytterbackarna som vid tidigare matcher uppstått. För ingen vill nog se Petter Hansson springa ut mot hörnflaggan för att möta Cristiano Ronaldo. 

Samtidigt kommer det med en sådan defensiv uppställning krävas mycket av mittfältet. Men med en kreatör som Kim Källström, en pådrivare som Sebastian Larsson och en uppsamlare som Daniel Andersson borde Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson inte bli allt för isolerade på topp. Med tanke på Samuel Holméns fina insats senast borde idealet vara att flytta ned Sebastian Larsson som defensiv mittfältare istället för Daniel Andersson och ge Holmén en offensiv roll på mittfältet. Framförallt nu då spelgeniet Deco är skadad och troligtvis inte spelar för Portugal.

Så här kommer troligtvis startelvan se ut beroende på om Sverige spelar 5-3-2 eller 4-4-2:

5-3-2
Mv Andreas Isaksson
Vb  Behrang Safari
Mb Max von Schlebrügge
Mb Petter Hansson
Mb Daniel Majstorovic
Hb Mikael Nilsson
Dm Daniel Andersson
Om Kim Källström
Om Sebastian Larsson
Fw Zlatan Ibrahimovic
Fw Johan Elmander

4-4-2
Mv Andreas Isaksson
Vb Behrang Safari
Mb Petter Hansson
Mb Daniel Majstorovic
Hb Mikael Nilsson
Vm Samuel Holmén
Om Kim Källström
Dm Daniel Andersson
Hm Sebastian Larsson
Fw Zlatan Ibrahimovic
Fw Johan Elmander

Truppen i sin helhet:
Mv Andreas Isaksson
Mv Johan Wiland

Vb Behrang Safari
Mb Petter Hansson
Mb Daniel Majstorovic
Mb Andreas Granqvist
Mb Max von Schlebrügge
Hb Mikael Nilsson
Hb Fredrik Stoor

Mf Sebastian Larsson
Mf Daniel Andersson
Mf Samuel Holmén
Mf Kim Källström
Mf Viktor Elm
Mf Petter Andersson
Mf Andreas Johansson
   
Fw Zlatan Ibrahimovic
Fw Henrik Larsson
Fw Johan Elmander
Fw Markus Rosenberg
Fw Marcus Berg

 Andreas Lundin

Petter ersätter Chippen i VM-kvaltruppen

tisdag, oktober 7th, 2008

Sverige har drabbats av flera tunga skador inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Portugal. Under tisdagen blev det klart att Christian Wilhelmsson inte kan medverka. Därför får formstarke Petter Andersson chansen i blågult.

Tobias Linderoth och Anders Svensson var skadade redan då truppen presenterades förra veckan. Det öppnade upp för Andreas Johansson som något överraskande fick en plats i 21-mannatruppen som möter Portugal på lördag.

I helgens ligaomgång skadade sig Olof Mellberg. Han blev tvungen att lämna återbud till landslaget och som ersättare inkallades Max von Schlebrügge. Under tisdagen fick förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson ta emot nästa dystra skadebesked. Christian Wilhelmsson är fortfarande inte helt återställd från sin bristning i låret. Landslagsläkarna konstaterade att ”Chippen” inte kunde träna eller spela med full belastning eftersom skadan då skulle riskera att slås upp.

Med anledning av ”Chippens” skada har Petter Andersson kallats in till landslaget som tränar under onsdagen på Råsunda. Petter beräknas ansluta först under onsdagskvällen. Den förre hammarbyaren har gjort stor succé i holländska Groningen och är kanske den främsta anledningen till att laget toppar serien. Från sin offensiva mittfältsposition har han både fördelat bollar men även skjutit målgivande långskott.

Med tanke på den goda form Petter Andersson har är det ingen omöjlighet att han kommer få speltid i matchen mot Portugal. I sådana fall rör det sig om ett inhopp utifall Sverige skulle ligga under.

Andreas Lundin

Kvalknall av Luxemburg

torsdag, september 11th, 2008

Luxemburg svarade för en riktig kvalknall under onsdagen. Annars var det mest väntade resultat där bland annat Frankrike fick revansch och Theo Walcott blev stor engelsk hjälte. Här är lite kort från det europeiska VM-kvalet grupp 2-9:

Grupp 2
Schweiz nye förbundskapten Ottmar Hitzfeld har fått en tung start på VM-kvalet. 2-2 borta mot Israel var ett helt okej resultat, men i andra omgången blev det förlust hemma i Zurich mot Luxemburg. Jeff Strasser gav gästerna ledningen på frispark innan Blaise N´Kufo kvitterade. Schweiz tryckte sedan på för ett segermål, men istället avgjorde Luxemburg med att göra 2-1 på frispark i slutminuterna. Seger för Luxemburg gav på Svenska Spel 35 gånger pengarna. Bättre går det då för Grekland som efter 2-0 borta mot Lettland har två raka segrar och 5-0 i målskillnad. Tvåa i gruppen ligger Israel som bortabesegrade Moldavien med 2-1.
 
Grupp 3
Gruppens favorit Tjeckien inledde kvalet med 0-0 borta mot Nordirland. Slovenien tog över tätpositionen i gruppen från Slovakien efter att ha vunnit matchen länderna emellan med 2-1. Milivoje Novakovic blev tvåmålsskytt. Polen har fått upp ångan efter 2-0 borta mot San Marino och gruppen ser väldigt jämn ut i nuläget.

Grupp 4
Finland var nära en hemmaskräll mot Tyskland. I början av den andra halvleken sköt Djurgårdens Daniel Sjölund in 3-2. Men tysken Miroslav Klose var het för dagen och kvitterade till 3-3 i 83:e minuten vilket också var hans tredje mål i matchen. EM-slutspelets succégäng Ryssland inledde VM-kvalet med 2-1 hemma mot Wales. Roman Pavlutjenko inledde målskyttet på straff innan Pavel Pogrebnyak avgjorde i slutskedet. Azerbajdzjan – Liechtenstein blev mållös.      

Grupp 5
Europamästarna Spanien trummar på i maklig takt. Först 1-0 i lördags och i andra omgången blev det 4-0 hemma mot Armenien. Därmed toppar laget gruppen. Belgien och Turkiet skuggar bakom på fyra poäng efter att mötet dem emellan slutat 1-1. Gruppens store man under onsdagen var annars Zvezdan Misimovic i Bosnien-Hercegovina. Han gjorde de fyra första målen i segermatchen över Estland. Slutsiffrorna skrevs till hela 7-0 (!). 

Grupp 6
England ser ut att vara på väg mot VM med stormkliv. I första matchen blev Joe Cole den store hjälten och i det svåra bortamötet mot Kroatien klev Theo Walcott fram. Den kvicke yttern gjorde matchens första två mål och avslutade sedan målskyttet med att göra 4-1. Fabio Capello har med andra ord fått en drömstart som engelsk förbundskapten. Kroatien gjorde en mycket blek insats och får passa sig för Ukraina som via 3-1 borta mot Kazakstan nu har två raka segrar och ligger på andra plats bakom England. I gruppens tredje match vann Vitryssland med 3-1 borta mot Andorra.

Grupp 7
Det var revanschernas afton för både Frankrike och Rumänien efter de snöpliga förlusterna i helgen. Frankrike besegrade Serbien med 2-1 medan Rumänien vann med 1-0 borta över Färöarna.Men segern satt hårt inne och det var först i andra halvlek som Vasilic kunde avgöra för Rumänien. Leder gruppen gör något överraskande Litauen som gjorde en ny stark insats och hemmabesegrade Österrike med 2-0. Marius Stankevicius tvåmålsskytt.

Grupp 8
Italien gör som vanligt det som krävs. 2-0 hemma över Georgien var inget styrkebesked, men tillräckligt stabilt för att leda gruppen obesegrade efter två omgångar. Irland ligger tvåa efter att ha spelat 0-0 borta mot Montenegro, som därmed inlett med två raka kryss.

Grupp 9
Holland ser ut att ha kopplat greppet om gruppen redan efter deras premiärmatch. 2-1 blev segerresultatet borta mot Makedonien. Skottland är med i kampen efter en stark seger i Island med 2-1.

Övriga kvalgrupper:
Det heta mötet mellan Nordkorea och Sydkorea slutade 1-1. Ytterligare intressant från det asiatiska kvalet är att Australien bortabesegrade Uzbekistan med 1-0.   

Andreas Lundin

Nödvändig svensk seger

torsdag, september 11th, 2008

Det såg länge trögt ut för Sverige i VM-kvalmatchen mot Ungern. 0-0 och idéfattigt spel. Då klev Kim Källström fram och nickade in 1-0 efter fint samspel med Henrik Larsson. Därefter gjorde Samuel Holmén 2-0 innan Ungern reducerade med sista sparken.

Efter 0-0 borta mot Albanien hoppades de drygt 28 000 på Råsundas läktare få se betydligt mer fartfylld fotboll från det blågula fotbollslandslaget. Men i stället var det Ungerna som var hetast i matchens inledning och det dröjde tjugo minuter innan Sverige skapade första målchansen. Kim Källström kom igenom och sköt ett lågt skott från snäv vinkel som Ungerns målvakt täckte ut till hörna. Andreas Isaksson fick göra en fin räddning strax innan den händeselösa första halvleken var till ända.

Lars Lagerbäck, som ställde upp med samma 3-5-2-system som mot Albanien, gjorde inga spelarförändringar i halvtid. Det såg lika stelt ut i början på den andra halvleken, men i den 55:e minuten blixtrade Sverige till. Kim Källström snappade upp bollen vid mittlinjen och drog i gång en kontring. Han spelade ut bollen till Henrik Larsson på högerkanten och tog sedan sats in mot straffområdet. ”Henkes” inlägg satt sedan perfekt på Kim Källström som nickade (!) in bollen över Ungerns målvakt till 1-0.

Efter ledningsmålet blev Sveriges spel mer avslappnat. Samuel Holmén, som fick chansen på vänsterkanten istället för Oscar Wendt, var mycket aktiv matchen igenom och tio minuter efter 1-0 såg han till att utöka Sveriges ledning då han gick på genombrott i straffområdet och tryckte upp bollen i nättaket. Ungern, som fram till dess agerat med pondus och hög press, tappade spelet helt och det var bara oaktsamhet i det svenska försvaret i slutminuten som tillät Rudolf att reducera till 1-2.

Segern var betydelsefull för Sverige framförallt då Danmark efter en mirakulös slutforcering mot Portugal vände 1-2 till seger med 3-2 på tilläggstid. Daniel Jensen slog in det avgörande målet. Danmark har nu fyra poäng tillsammans med Sverige och Albanien. Albanien leder dock gruppen på bättre målskillnad efter 3-0 hemma mot Malta. Portugal ligger första på fjärde plats.

Andreas Lundin

Dödens grupp gör sig påmind

söndag, september 7th, 2008

Inför sommarens EM döptes gruppen med Italien, Frankrike, Holland och Rumänien till dödens grupp. Men kanske är det dags att omvärdera storlagen. Inget av dem nådde semifinal i EM-slutspelet och när VM-kvalet drog igång var det endast Italien som lyckades vinna efter ett sent segermål mot Cypern.

Här följer en kort sammanfattning av VM-kvalet grupp 2-9:

Grupp 2:
Grekland blev utskälla efter EM, men Otto Rehagel verkar ha fått ordning på laget igen. VM-kvalet inleddes med en stabil 3-0-seger borta över Luxemburg. Gruppen känns på förhand mycket öppen där Israel och Schweiz får anses som andrahandsfavoriter bakom grekerna. De två lagen möttes igår nere i Israel och matchen slutade 2-2. Jokern i gruppen är Lettland som vann borta över Moldavien med 2-1 och därmed tog sig upp på andra plats.

Grupp 3:
Gruppens storfavorit Tjeckien inleder kvalet på onsdag. Då passade istället grannlandet Slovakien på att gå upp i topp efter 2-1 hemma mot Nordirland. Polen hade problem under EM, och går fortsatt trögt. 1-1 hemma mot Slovenien var en liten missräkning.

Grupp 4:
Tyskland hade som väntat inga problem att besegra Liechtenstein. Tyskarna körde över motståndet trots bortaplan och vann med 6-0. Ryssland inleder kvalet på onsdag och upp på andra plats tog sig därför Wales som efter vissa besvär besegrade Azerbajdzjan med 1-0.

Grupp 5:
Europamästarna Spanien vann visserligen bara med 1-0 över Bosnien/Hercegovina, men spelade stundtals bländande och borde gjort fler mål. Även Turkiet fortsätter på framgångsvågen de skapade under EM. Men under den första VM-kvalmatchen avgjorde de matchen i ett tidigt skede. Mål från Sentürk och Tuncay innebar 2-0 borta mot Armenien. Belgien är med och utmanar om en plats i VM och det nya unga landslaget vann med 3-2 över Estland.

Grupp 6:
Det ser ut att som tidigare bli en hård duell mellan England och Kroatien. Både vann sina premiärmatchen komfortabelt. England besegrade Andorra bora med 2-0 efter att Joe Cole blivit tvåmålsskytt. Kroatien vann med 3-0 hemma mot Kazakstan. Ukraina vill dock vara med och utmana om en VM-plats efter 1-0 hemma mot Vitryssland.

Grupp 7:
Trots fiaskot i EM fick Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech fortsätta. Han tackade för förtroendet genom att lotsa Frankrike genom en miserabel förlustmatch mot Österrike. Österrike vann med 3-1, men toppar ändå inte gruppen. Det gör Litauen som också de svarade för en jätteknall då de bortabesegrade Rumänien med 3-0. Även Serbien står på tre poäng efter 2-0 mot Färöarna.

Grupp 8:
Italien lyckades med tur och skicklighet vinna över Cypern med 2-1. Det stod länge 1-1 när Cypern tryckte på för ett segermål. Men på övertid lyckades Arturo di Natale slå in det avgörande målet och Italien undvek ett praktfiasko. Stärkta av klubbframgångarna i Europa gjorde cyprioterna en mycket bra match och var värda minst en poäng. Irland delar ledningen med Italien efter 2-1-seger mot Georgien. Montenegro gjorde sin första VM-kvalmatch någonsin, och det blev poäng direkt. 2-2 hemma mot Bulgarien.

Grupp 9:
Oavgjort var ett gångbart resultat för de nordiska länderna. Sverige och Danmark fick 0-0 i sina matcher och i Grupp 9 spelade Norge och Island 2-2. Eftersom Holland inleder kvalet på onsdag passade Makedonien på att gå upp i tabelltopp efter 1-0 hemma mot Skottland.

Övriga VM-kvalgrupper:
Sven-Göran Erikssons Mexiko hade inga problem att vinna sin andra match i det Central- och Nordamerikanska VM-kvalet. 3-0 över Jamaica innebära att ”Svennis” inlett med två raka segrar.

I det Sydamerikanska VM-kvalet toppar fortfarande Paraguay gruppen efter att ha klarat 1-1 borta mot Argentina. Paraguay ledde länge med 1-0 och då Argentina fick en spelare utvisad såg det ut som att Paraguay skulle ta en meriterad bortaseger. Men Aguero kvitterade.       

Andreas Lundin

Mållös premiär för Sverige

söndag, september 7th, 2008

Det blev ingen drömstart i jakten på en VM-plats för det svenska landslaget. 0-0 borta mot Albanien innebär att en seger hemma mot Ungern på onsdag näst intill är ett måste.

Sverige kom till start med det nya 3-5-2-systemet. Men någon tokoffensiv var det inte tal om. Eftersom Oscar Wendt på vänsterkanten och Mikael Nilsson på högerkanten mest spelat ytterbackar tidigare i landslaget blev uppställningen snarare 5-3-2 varav Tobias Linderoth och Daniel Andersson på det centrala mittfältet främst hade defensiva uppgifter. Offensiven var därför upp till Kim Källström, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic att sköta.

Trots att spelet inte riktigt stämde för Sverige skapades tillräckligt med chanser under den första halvleken för att ta ledningen. Zlatan sköt ett stenhårt skott som träffade utsidan av den bortre stolpen. Albaniens målvakt svarade sedan för en magnifik räddning på Daniel Majstorovics nick. Det var Sebastian Larsson, som tidigt blev inbytt istället för skadade Tobias Linderoth, som sköt frisparken.

I den andra halvleken fick Olof Mellberg ett drömläge att avgöra då bollen damp ned på hans fötter i straffområdet. Tyvärr hamnade bollen vid hans vänstra sida och för högerfotade Mellberg innebar det att bollen gick utanför. Albanien var ganska tafatta framåt, men skapade ett par halvchanser, framförallt genom kvicke Hyka på vänsterkanten.

Portugal tog som väntat kommandot direkt i Sveriges grupp efter 4-0 borta mot Malta. För Danmark väntade samma öde som Sverige. Ett starkt defensivt ungerskt lag såg till att hålla 0-0 hemma mot Danmark som bland annat hade ett skott i stolpens insida.

Andreas Lundin

Svensk premiär i VM-kvalet

lördag, september 6th, 2008

I helgen är det så dags för Europa med bland annat Sverige att inleda VM-kvalet. Och det blir även startskottet för VM-2010 som nu går in i sin andra fas med fullt fokus på vad som händer på vägen mot Sydafrika 2010.

Vi kommer att bevaka kvalomgångarna. Vi kommer att skriva korta inlägg om senaste nytt som är av intresse. Vi kommer att publicera längre dokument om spelarna och lagen som är värda att lyftas fram. Vi kommer även bevaka vad som är på gång i Sydafrika och hur planeringsarbetet fungerar. Vi kommer även att bjuda på en del överraskningar.

Andreas Lundin  

Sveriges VM kval – datum och matchdagar

lördag, augusti 30th, 2008

2008
6 sep: Albanien-Sverige, Ungern-Danmark, Malta-Portugal
10 sep: Sverige-Ungern, Portugal-Danmark, Albanien-Malta
11 okt: Sverige-Portugal, Danmark-Malta, Ungern-Albanien
15 okt: Malta-Ungern, Portugal-Albanien

2009
11 feb: Malta-Albanien
28 mars: Portugal-Sverige, Malta-Danmark, Albanien-Ungern
1 april: Ungern-Malta, Danmark-Albanien
6 juni: Sverige-Danmark, Albanien-Portugal
10 juni: Sverige-Malta
5 sep: Ungern-Sverige, Danmark-Portugal
9 sep: Malta-Sverige, Albanien-Danmark, Ungern-Portugal
10 okt: Danmark-Sverige, Portugal-Ungern
14 okt: Sverige-Albanien, Portugal-Malta, Danmark-Ungern

14 & 18 nov: ev playoffmatcher hemma-borta för de åtta bästa tvåorna i kvalet.

Tabeller samt hur det går i övriga kvalifikationen kan du läsa om i VM kval.

Sydafrika förlorade i första kvalmatchen

tisdag, juni 3rd, 2008

Den nye förbundskaptenen Joel Santana fick ingen drömstart i Sydafrika. I går blev det förlust mot Nigeria i kvalet till de afrikanska mästerskapen.

Matchen ingick även i VM-kvalgrupp 4 i det afrikanska kvalet, men eftersom Sydafrika är värdnation för VM 2010 hade matchen för Sydafrika endast betydelse för de afrikanska mästerskapen i Angola som spelas i början på nästa år. En turnering som Sydafrika behöver vara med i för att vässa laget inför VM på hemmaplan.

Men mot Nigeria var laget chanslöst. Uche och Obinna gjorde varsitt mål under den första halvleken och Sydafrikas målchanser kom mest till på långskott. Nu ska man dock inte dra för stora växla av den här förlusten då Nigeria inte har förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan sedan 1981.

I helgen väntar en vinna eller försvinna-match då Sydafrika möter Equatorial-Guinea.

Andreas Lundin

Eritrea drar sig ur kvalet

onsdag, mars 26th, 2008

Eritrea anser sig för dåliga och drar sig därför ur kvalet till VM i Sydafrika 2010. Detta innan kvalspelet ens börjat. Men det är kvalen till 2002 och 2006 års mästerskap som satt djupa sår i det eritreanska fotbollsförbundet då man inte var i närheten att ta sig vidare. Eritrea hamnade i kvalgrupp 11 tillsammans med Togo, Zambia och Swaziland. Endast ettan går vidare.

Samtliga matcher som den östafrikanska nationen skulle spelat ställs nu in. Fifa meddelar att ingen annat lag kommer ersätta Eritrea i kvalgruppen. Eritrea rankas som nummer 133 på Fifas världsrakning, men beskedet låter något märkligt då laget var ytterst nära att nå afrikanska mästerskapen då man blev tvåa i sin grupp efter Angola. Troligtvis är det svag ekonomi som är den främsta anledningen till avhoppet.

Andreas Lundin

Europa gynnas av kvalsystemet

söndag, februari 17th, 2008

Kvallottningen inför VM 2010 är klar och många nationer drömmer om att ta sig vidare till den stora turneringen. Men antalet platser till festen är begränsade och de flesta är bokade till lag från Europa. Det innebär att VM i många fall endast blir till en dröm för de länder som missgynnas av detta kvalsystem.

Fotbollen sägs vara världens största sport räknat i antalet utövare. Men om man ska tolka FIFA:s kvalsystem får man lätt uppfattningen att fotboll är de europeiska ländernas nationalsport. Totalt ska 31 platser på VM-festen i Sydafrika 2010 delas ut. 13 är bokade för Europa. 5 till Afrika, 4.5 till Asien respektive Sydamerika. 3,5 till Nord- och centralamerika och 0,5 till Australien.

Europa lägger nämligen beslag på nästan hälften av platserna (42 procent) och man kan fråga sig om detta är representativt. Visst spelas den bästa fotbollen i toppligorna i Europa, men det är spelarna från bland annat Sydamerika och Afrika som bidragit till detta. FIFA måste bli tydligare på att klargöra vad kvalsystemet bygger på, att det verkligen är kvaliten som avgör det hela. Annars är det lätt att börja tänka på diskriminering. Att anordna en fest men beordra dörrvakterna att hälften som släpps in måste vara européer och om det kommer någon från Oceanien behöver denne vara oerhört trevlig för att få komma in.
Vid VM i Tyskland var de europeiska länderna oerhört framgångsrika, bland annat var både finalen och bronsmatchen en ren europeisk uppgörelse. Men slår man samman gruppspelspoängen från VM 2006 och VM i Sydkorea 2002 får man en klarare bild av hur platserna borde fördelas om man enbart ser till kvaliten på lagen.

Totalt har det tagits 42 poäng under dessa två turneringars gruppspel och de är fördelade enligt följande snittpoäng:
Sydamerika 1,77 poäng per lag per match
Europa 1,65
Nord- och centralamerika 1,08
Afrika 0,90
Asien 0,87
Oceanien 1,33 (deltog inte 2002 och baseras därför endast på VM 2006)

Den procentuella fördelningen av platserna till VM i Sydafrika är enligt följande:
Europa 42 %
Afrika 16 %
Sydamerika 14,5 %
Asien 14,5 %
Nord- och centralamerika 11,5 %
Oceanien 1,5 % (har ingen given plats utan vinnaren kvalar mot femman från sydamerikanska kvalgruppen)

Att Sydamerika och Oceanien är de stora förlorarna i detta kvalsystem råder det inget tvivel om. Australien har varit det svarta fåret som ständigt vunnit sin kvalgrupp år efter år, men varje gång åkt ut mot femman från det sydamerikanska kvalet. Inför VM 2006 lyckades Australien till slut besegra Uruguay och tog sig därmed till VM för första gången. Där tog sig laget till åttondelsfinal där de pressade de blivande världsmästarna Italien i en tuff match. Till framtida VM-kval har nu Australien fått dispens att kvala via Asien för att därmed ha bättre möjligheter att nå VM.

Men istället för att tillämpa tillfälliga lösningar borde FIFA ändra om hela kvalsystemet. Exempelvis borde endast vinnarna i Europas nio kvalgrupper gå vidare. Det skulle motsvara 29 procent av platserna i VM. Ett alternativ kan vara att de bästa tvåorna från Europa inte ska kvala mot varandra utan mot lag från övriga världsdelar. På så vis blir det ju ett världsmästarkval där de bästa lagen tar sig vidare medan de förhandsbokade platserna blir allt mindre. Exempelvis om Sverige blir tvåa i sin grupp skulle de kunna få möta femman från Nord- och centralamerika i ett direkt avgörande dubbelmöte.

Ser man historiskt på hur många platser varje kontinent haft finns det vissa antydningar på att Europa får färre platser och att bland annat Afrika fått fler. Men fortfarande krävs det mycket förändringar för att kvalsystemet ska bli mer representativt.

Fördelning av VM-platser i tre VM-turneringar:
1930 Uruguay
Europa 30 %
Sydamerika 54 %
Nord- och centralamerika 15 %

1958 Sverige
Europa 64 %
Sydamerika 21 %
Nord- och centralamerika 7 %
Afrika 4 %
Asien 4 %
Oceanien 0 %

1986 Mexiko
Europa 54 %
Sydamerika 16,5 %
Asien 12,5 %
Afrika 8,5 %
Nord- och centralamerika 8,5 %
Oceanien 0 %

Andreas Lundin
andreas@vm-2010.se