Sydafrika 0

Archive for the ‘Sydafrika’ Category

Musikverk för Vuvuzela

torsdag, juli 8th, 2010

Vuvuzelan har nu blivit till skön musik. Kompositören Håkan Lidbo fick uppdraget av Sveriges Radio P2 att skriva ett musikverk för just vuvuzela. Nu är musiken klar och den uppföras i Klassisk förmiddag i P2 på fredag.

– Med det här musikstycket vill jag presentera vuvuzelan på ett mer nyanserat sätt än det oupphörliga surrandet som hörs i sändningarna från fotbolls-VM; som sensuellt jazzinstrument, som svängigt slagverksinstrument och som funkigt brassinstrument, säger kompositören Håkan Lidbo.

Stycket kommer även att framföras live av Håkan Lidbo och trumpetaren/vuvuzelaspelaren Martin Q Larsson i SVT:s studio på söndag, inför den direktsända finalen i fotbolls-VM.

− Musiken i P2 sammanfaller sällan med musikvalet under sportsändningar, så jag och Martin är extra glada att få framföra stycket i båda dessa sammanhang. Och självklart med tittarsiffror som vi inte är bortskämda med, säger Håkan Lidbo.

Sändningstider:
Vuvuzelastycket uruppförs i Klassisk förmiddag i P2, fredag 9 juli kl. 10.03.
Stycket framförs även live i SVT 2, söndag 11 juli kl. 19.30.
sverigesradio.se/p2

Orginalartikeln finner ni här

Köp din egenVuvuzela

lördag, juli 3rd, 2010

Laddad inför finalen? Då kanske du vill öka känslan genom att ha en egen Vuvuzela att blåsa i. Med denna magiska pinne kan du även vara mittpunkten på framtida fester. Köp den nu så du hinner få den till finalen!

>> Köp din Vuvuzela på CoolStuff.se

Inte fått nog av Vuvuzelan?

måndag, juni 21st, 2010

I så fall kan du lyssna på Vuvuzela.fm som sänder dygnet runt under hela Vm.

Tufft läge för Sydafrika

fredag, juni 18th, 2010

Det var många år sedan värdlandet inte har gått vidare från gruppspelet och läget är dystert för Sydafrika. I teorin finns det fortfarande chans att gå vidare, men då krävs seger mot Frankrike med minst 4 mål om Uruguay vinner med 1 mål (eller 5 mål om Mexiko vinner med uddamålet).

Fansen talar ut om sin besvikelse efter den senaste matchen och förlusten mot Urugay.

Sydafrikanare optimistiska om sina chanser

fredag, juni 11th, 2010

Sydafrikanerna är väldigt optimistiska om att deras lag, Bafana Bafana, ska nå slutspel under VM.

Detta enligt de undersökningar som FIFA gjort under maj. Fotbollsfebern har verkligen tagit fart i Sydafrika och detta med en stark optimism.

Hela 92 procent av de tillfrågade tror att VM kommer att bli en succé och 86 procent väntar ivrigt på att VM ska starta.

Hur VM i Sydafrika kommer att bli ihågkommet återstår att se, men vi vet med säkerhet att 100% av redaktionen har längtat till VM i 2,5 år (sedan sajten startades) och att detta kommer att bli 30 underbara dagar.

Nu startar snart VM!

Argentinska fans stoppade

tisdag, juni 8th, 2010

Tio argentinska supportrar stoppades på flygplatsen i Johannesburg och ska nu deporteras. Anledningen är att de, med stor sannolikhet, planerade våldshandlingar under VM.

I går stormade fans träningsmatchen mellan Nigeria och Nordkorea som fick en blodig utgång. Säkerhetsgarantierna inför sommarens fotbollsfest fick sig därmed en rejäl törn.

Nu har polisen fått agera på nytt. Under söndagen stoppades ett tiotal Argentinafans på flygplatsen i Johannesburg efter misstankar om att de planerade våld under VM.

– Vi hade uppgifter på att de här personerna skulle begå handlingar som skulle störa den allmänna ordningen, att de skulle ingå i våldshandlingar och provocera fram konflikter med vissa fans av motståndarlag och andra grupper från Argentina under fotbolls-VM 2010, uppger polisen i ett uttalande enligt AP.

Hela artikeln kan ni läsa på expressen.

Sydafrika special

fredag, juni 4th, 2010

Vem vinner på ett Fotbolls-VM i Sydafrika? Är det ett VM för Afrika, kronan på verket för den ”nya afrikanska renässansen”? Eller är det ett internationellt spel på hög nivå där FIFA dikterar villkoren, om vilka arenor som ska byggas, var det ska anläggas vägar och även vilka som ska få sälja maten utanför?

För SVT har Korrespondenterna träffar funktionärer, spelare och vanliga sydafrikaner, och undersöker vad det blev av löftena om ett VM som skulle bli Afrikas stora chans. En 29 minuter lång dokumentär om ”sanningen” bakom arrangemanget.

Dokumentären finner ni på SVTplay.se, klicka här.

Svenska svårigheter i Sydafrika

måndag, november 23rd, 2009

Det är inte enbart det svenska landslaget som har haft svårigheter med VM i Sydafrika, utan även det svenska bolaget ABB.

ABB fick i slutet av 2007 ett uppdrag att bygga ett elnät (kallat HVDC) i Zimbabwe, Zambia, Botswana och Namibia men också indirekt även Sydafrika. HVDC skulle stå klar i slutet av 2009 men förseningar gör att denna inte kommer att blir klar förrän i början av 2010.

Både Sydafrika och Namibia är missnöjda med förseningen då ellänken måste fungera före fotbolls-VM i juni 2010 då Sydafrika behöver all sin kraft och inte klarar av att exportera till Namibia.

– I projektverksamhet är det alltid en utmaning att hålla tiderna. Vi arbetar internt för att lösa våra åtaganden så bra som möjligt, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

Fotbolls-VM står utan säkerhetsbolag

torsdag, maj 21st, 2009

Världens största säkerhetsföretag, G4S, skulle ha ansvarat för säkerheten vid fotbolls-VM i Sydafrika sommaren 2010. Men företaget hoppar nu av uppdraget och kritiserar VM-organisationen som bristfällig.

Världens största säkerhetsföretag, G4S, skulle ha ansvarat för säkerheten vid fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Men med lite mer än ett år kvar till mästerskapet hoppar G4S av uppdraget — detta på grund av oro över turneringens organisation men också på grund av säkerheten i landet.

— Vi kommer inte att vara involverade, eftersom vi inte tror att säkerheten kommer kunna bli tillräckligt bra. Organisationen är inte tillräckligt stark, och Sydafrika är ett osäkert land, i klass med Irak och Afghanistan, säger företagets vd Nick Buckles.

Kritiken slås tillbaka av turneringschefen Danny Jordaan.

— Sydafrika har arrangerat 146 stora evenemang på ett säkert sätt, och så kommer det bli även med fotbolls-VM, säger han.

Mer pengar behövs för marknadsföringen av 2010-VM

söndag, april 26th, 2009

Confederations cupEn ledande regeringstjänsteman sade i veckan att Sydafrika behöver mer pengar för att bidra till att VM i Sydafrika, som äger rum nästa år.

De synpunkter som kommit trots kritik från FIFA, som fruktar att arenor för evenemang och inställningen till Confederations Cup 2009 skulle sakna det lokala stöd som FIFA tycker om att se kring dessa händelser.

”Min tolkning av situationen i det här skedet är att vi inte lägger tillräckligt med resurser för att marknadsföra dessa två viktiga händelser för sydafrikanerna,” sade talesman Themba Maseko på onsdagen (4:e mars). ”Det är inte bara pengar. Det är en hel del planering och samordning, men jag tror att pengarna kommer att stå i centrum oavsett insatser vi infört” har Maseko sagt.

Hittills har nästan 170.000 biljetter har sålts för Confederations Cup som kommer att gästas av Brasilien, Spanien och Italien bland de åtta lag som deltar. Confederations Cup arrangeras från 14-28 juni.

Anders Granström
anders@vm-2010.se

Arenapremiär uppskjuten

måndag, februari 9th, 2009

I helgen var det tänkt att arenan Loftus Versfeld i Pretoria skulle bli den första av de 10 renoverade och nybyggda arenorna i Sydafrika som öppnades upp för matcher. Men ligamatchen i den sydafrikanska ligan i lördags fick spelas på en annan arena eftersom det fortfarande återstod en del renoveringsarbete med Loftus Versfeld.
Något nytt datum för när arenan ska återinvigas finns inte. Åskådarkapaciteten har ökat från 45 000 till 50 000 åskådare i och med renoveringen, och den största ansiktslyftningen är ett nytt tak som lagts över ena läktaren.

Renoveringen av de andra tre arenorna, Ellis Park i Johannesburg samt arenorna i Bloemfontein och Rustenburg var beräknade att bli klara vid slutet av 2008, men fortfarande återstår några veckors arbete innan de är helt klara.

Ytterligare sex arenor byggs från grunden och de kommer stå klara i slutet av 2009.

Andreas Lundin

Zakumi tar Sydafrika med storm

tisdag, oktober 7th, 2008

Med mindre än två år kvar till VM i Sydafrika har turneringens maskot presenterats. Han heter Zakumi och är en liten leopard med grönt hår. Nu dyker han upp i tv-studios, vid skolgårdar och på releasepartyn runt om i hela Sydafrika.

Arrangörerna har satsat hårt på att lansera maskoten Zakumi som ska få Sydafrika och hela världen att få upp ögonen för den stora fotbollsturneringen 2010. I samband med att Zakumi presenterades som maskot lanserades också en videofilm om Zakumi.

I filmen hör leoparden en sångröst och nyfiken som han är följer han efter ljudet. Han träffar då på en flicka som förbereder sig för att sjunga i skolans aula inför en stor publik. Men hon är nervös så Zakumi ger lite uppmuntrade stöd och följer med henne in på scenen. Där dansar Zakumi till flickans sång och succén blir enorm.

Se filmklippet här: http://www.fifa.com/worldcup/organisation/mascot/index.html

Namnet Zakumi är även kopplat till VM 2010. Za står för Sydafrika och Kumi betyder siffran 10 på många afrikanska språk. Han sägs också vara född den 18 juni 1994, samma dag som Sydafrika blev en demokrati.

– Zakumi är en stolt sydafrikan och en perfekt ambassadör för den första VM-turneringen i Afrika. Han är ung, energisk, smart och ambitiös. En riktigt inspiration för unga och gamla, inte bara i vårt land, säger Danny Jordaan vid det sydafrikanska fotbollsförbundet.

Andreas Lundin

Sydafrika förlorade i första kvalmatchen

tisdag, juni 3rd, 2008

Den nye förbundskaptenen Joel Santana fick ingen drömstart i Sydafrika. I går blev det förlust mot Nigeria i kvalet till de afrikanska mästerskapen.

Matchen ingick även i VM-kvalgrupp 4 i det afrikanska kvalet, men eftersom Sydafrika är värdnation för VM 2010 hade matchen för Sydafrika endast betydelse för de afrikanska mästerskapen i Angola som spelas i början på nästa år. En turnering som Sydafrika behöver vara med i för att vässa laget inför VM på hemmaplan.

Men mot Nigeria var laget chanslöst. Uche och Obinna gjorde varsitt mål under den första halvleken och Sydafrikas målchanser kom mest till på långskott. Nu ska man dock inte dra för stora växla av den här förlusten då Nigeria inte har förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan sedan 1981.

I helgen väntar en vinna eller försvinna-match då Sydafrika möter Equatorial-Guinea.

Andreas Lundin

Brasse efterträder brasse i Sydafrika

torsdag, maj 22nd, 2008

Det blev inget tränarjobb för Sven-Göran Eriksson i Sydafrika. I stället är det brassen Joel Santana som tar över efter Carlos Alberto Parreira som huvudtränaren för det sydafrikanska landslaget.

59-årige Joel Santana kommer närmast från det brasilianska storlaget Flamengo. Uppgiften blir att förbereda det sydafrikanska landslaget inför hemma-VM 2010. Och han får ordentligt med betalt för jobbet. Hans tidigare chef i Flamengo sa att han kommer tjäna mer under de här 30 månaderna än vad han tjänat under de 30 senaste åren.

Förutom klubbar i Brasilien har Santana även tränat klubbar i Japan och Saudi-Arabien. Men Sydafrika blir det första landslag han basar över. Parreira valde att satsa på många unga spelare i landslaget och Santana verkar vara inne på samma linje då han i onsdags presenterade en i stort sett oförändrad trupp. Truppen är till hans första tävlingsmatch, som är mot Nigeria den 1 juni i kvalet till de afrikanska mästerskapen 2010.

Sydafrika har sjunkit till 71:a plats på världsrakningen, och en seger i den tuffa matchen skulle kunna få självförtroendet tillbaka till spelarna och ge Santana en drömstart på det nya tränarjobbet.

 Andreas Lundin

Göteborgs systerstad lockar med pingviner

måndag, maj 12th, 2008

Med snart bara två år kvar till VM, börjar arrangörsstäderna i Sydafrika att lansera sina egna hemsidor. Först ut är Port Elizabeth, en stad som sedan flera år tillbaka har ett samarbete med Göteborg och som lockar med sina pingviner.

Samarbetet finansieras av den statliga biståndsmyndigheten Sida och omfattar erfarenhetsutbyte vad gäller studier, turism, näringsliv, sport, kultur och stadsplanering. Exempelvis har Göteborgs stadsbibliotek haft Afrikakväll med fokus på sydafrikanska författare och ett flertal fotbollstränare från Göteborg har startat upp ett träningsprogram för framtida tränare i Port Elizabeth. Gemensamt för de båda städerna är även de viktiga hamnarna och bilindustrin.

Sajten har i dagarna lanseras och går att hitta på:

 http://www.nelsonmandelabay.gov.za/fifaworldcup/

Sajten är specifikt uppdaterad inför fotbolls-VM och ska beröra allt som den som tänker resa dit behöver veta. Port Elizabeth ingår tillsammans med kommunerna Uitenhage och Despatch i storstaden Nelson Mandela Metro, som numer fått det mer turistklingande namnet Nelson Mandela Bay. Staden är den femte största i Sydafrika och just nu byggs en arena som ska stå klar om ett halvår.

Nelson Mandela Bay är ett av de populäraste resmålen i Sydafrika för svenska turister, och för dem som reser dit sommaren 2010 väntar utöver VM-matcherna följande:
* Addo nationalpark med närmare 300 elefanter fritt strövande på 600 kvadratkilometer
* Shamwari viltreservat med ”big five” – elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard, och flera andra viltreservat kring Nelson Mandela Metro
* Valsafari
* Världens största koloni med afrikanska pingviner
* Garden Route – bilväg längs kusten med storslagna skogar och vacker natur
* En unik flora – Kapprovinsens florarike
* Delfinarium

Andreas Lundin

Svennis kan bli Sydafrikas nye tränare

tisdag, april 29th, 2008

Spekulationerna om Sven-Göran Erikssons framtid pågår för fullt. Det som är klart är att Sydafrikas fotbollsförbund håller svensken högst av tänkbara ersättare till Carlos Alberto Parreira som nyligen hoppade av jobbet.

Det är turbulent i både sydafrikansk fotboll och Svennis tränarkarriär just nu. Kanske att de då ska söka sig till varandra för att skapa harmoni? Det var ett chockat Sydafrika som för en dryg vecka fick ta emot beskedet att landslagscoachen Caros Alberto Parriera slutar. Anledningen är att han behöver åka hem till Brasilien och ta hand om sin sjuka fru.

– Det är hjärtskärande att jag inte kan slutföra mitt jobb, sade Parreira under en tårfylld presskonferens.

Parreira blev Sydafrikas 13:e förbundskapten på lika många år då han tillträdde på posten för ett drygt år sedan. Han valde genast ut ett antal unga spelare som han ville satsa på till VM på hemmaplan 2010.

Nu kan det alltså i stället bli Sven-Göran Eriksson som tar över där Parreira lämnar. Sydafrikas fotbollsförbund har ryckt i svensken senaste veckan och nu när de senaste uppgifterna säger att svensken är på väg att få sparken från Manchester City talar allt mer för att Sydafrika blir Svennis nästa adress. Sydafrika har tidigare tränats av Sverigebekantingen Stuart Baxter.   

Andreas Lundin

Elkrisen inget hinder för VM

onsdag, mars 5th, 2008

Sydafrika har haft stor elkris sedan nyåret. Strömmen har brutits dagligen på olika ställen och detta har försenat en del byggprojekt samt ställt frågor om Sydafrika verkligen är redo för att kunna arrangera VM om två år.

Men Sydafrikas president Thabo Mbeki är inte orolig.
– Jag har inga tvivel om att vi kommer hedra Fifa, världens fotbollsspelare och fotbollsälskare med att skapa alla nödvändiga resurser för att arrangera den bästa VM-turneringen någonsin, säger han enligt the Times.

Samtidigt förklarade han att problemen med strömmen inte påverkat förberedelserna utan att tidsplanen följs.
– Men det är klart att det inte finns rum för några komplikationer, och skulle vi stöta på sådana får vi sätta in resurser så att målen uppnås.

Andreas Lundin

Klassisk vinnare och en lycklig hemmapublik

tisdag, februari 26th, 2008

Fotboll har varit på allas läppar här i Sydafrika de senaste veckorna. När Afrikanska mästerskapet i Ghana nyligen avslutades stod det klart att guldet gick till Egypten för andra mästerskapet i rad och hemmapubliken bar fram Ghana till bronsvinst.

Supportrarna för ”Bafana Bafana” som Sydafrikas fotbollslag kallas var dock besvikna. De gröna och gula färgerna som symboliserar sydafrikansk fotboll lyste av hopp i början av turneringen men förlorade sin lyster efter att det stod klart att inget vidare avancemang från gruppen var möjligt.

För supportrarna här i Afrikas södra tipp var det så mycket mer som stod på spel än just detta mästerskap. Som värdar för fotbolls-VM 2010 måste hemmalaget prestera och det var nu det var upp till bevis för laget att visa om de är redo för ett lyckat fotbolls-VM. Det var också nu som den brasilianske tränaren Carlos Alberto Parreira, med en lönecheck på 1,8 miljoner i månaden, skulle visa det sydafrikanska folket att han är på rätt väg.

Bafana Bafana hade en hyfsad start i turneringen där första mötet mot Angola slutade 1-1 och mittfältaren Elrio van Heerden räddade Sydafrika genom att vackert placera bollen i vänstra krysset strax innan 90 minuter var spelade. Men redan efter de två återstående gruppmatcherna (förlust mot Tunisien 1-3 och oavgjort mot Senegal 1-1) var flygbiljetten hem bokad. För de riktigt fotbollsintresserade följde dock ett intressant slutspel.

Många sydafrikaner stödde Ghana och hemmalaget visade upp ett svårt motstånd. Nigeria som i tidigare världsmästerskap visat att afrikansk fotboll håller hög klass besegrades med 2-1. Kamerun blev dock ett hinder på vägen till hemmaseger och Ghanas ”Black Stars” fick nöja sig med att spela bronsmatch mot Elfenbenskusten där hemmapubliken klädd i Ghanas och Afrikas färger – grönt, gult och rött fick fira med ett brons och ett övertygande 4-2.

Mästerskapet avgjordes till sist mellan Kameruns lejon och Egypten. Egypten, som var i Ghana för att försvara guldet som vanns på hemmaplan 2006, hade spelat övertygande turneringen igenom och redan vunnit en klar seger mot Kamerun i gruppspelet med 4-2. Som de flesta stora finaler blev det dock en tuff match som avgjordes i 76:e minuten av Mohamed Aboutrika. Kamerun lyckades få till några heta chanser till kvittering men efter 93 minuter stod det klart att vinstbucklan återigen gick till Nordafrika. Detta var den fjärde vinsten sedan mitten av 90-talet.

Tillbaka i Sydafrika har fotbollsvardagen återfunnit sig för Parreira och grabbarna. Brasilianaren har några ljusglimtar med sig hem så nu gäller det att bygga upp det lag som ska få de sydafrikanska supportrarna att klä sig i grönt o gult och lysa av stolthet.

Maria Westlund

VM – renässans för Sydafrika eller bara ökad splittring?

söndag, februari 17th, 2008

Trots att apartheidregimen är över sedan länge är motsättningarna mellan svarta och vita i Sydafrika fortfarande mycket stora. Många hoppas att VM ska förena landet. Men vad händer om det går snett för landslaget? Fotbollen, som är de svartas sport som styrs av de vita.

När apartheidregimen föll 1994 och det blev fritt fram för fria val trodde många att rasmotsättningarna i Sydafrika skulle försvinna för gott. Men än i dag vittnar många om att rasism är vardagsmat för befolkningen i landet som ska arrangera fotbolls-VM 2010.

Journalisten Maria Roxberg har under en längre tid arbetat i Sydafrika för att undersöka hur framförallt svarta kvinnliga journalister bemöts. Hon berättar att många politiker vägrar intervjuas av svarta kvinnor och många nekas jobb inom radio och tv på grund av att de inte har det ”korrekta” brittiska uttalet.

Fotbollen har alltid varit stor i de afrikanska länderna och så även i Sydafrika. Rugbyn ses som de vitas sport medan fotbollen tillhör de svarta. Detta syns tydligt i spelartrupperna. Medan rugbylaget till stor del består av vita spelare är 21 av de 23 uttagna spelarna i Sydafrikas trupp till de afrikanska mästerskapen i fotboll svarta.

Problemet är att de flesta sportjournalisterna i Sydafrika är vita, detta trots att 80 procent av landets 45 miljoner invånare är svarta. Och då de vita inte är vassa på att spela boll är de istället vassa med pennan och är inte sena med att ge landslaget ”Bafana Bafana” kritik.

Stuart Baxter, som tränade Sydafrika 2004-06, har berättat för flera medier om de inflytelserika journalisterna. Han menar även att de politiska påtryckningarna på laget är hårda och att många förmögna företagsledare är ute efter att tjäna pengar på landslaget.

Renässans?

Frågan är alltså om fotbolls-VM kommer förena landet eller om splittringarna kommer öka. Sydafrikanen Issa Hayatou är ordförande för afrikanska fotbollsförbundet och Fifas biträdande ordförande. Han har sagt att VM 2010 kommer bli ett ”uttryck för Afrikas renässans”. Han tror att VM kommer att förändra världens uppfattning om den afrikanska kontinenten och erbjuda fantastiska möjligheter för människorna i framtiden.

Men just nu känns det som om Sydafrikas framtid hänger på att landslaget måste göra en resultatmässigt bra turnering.

* För mer tankar och åsikter om hur Fotbolls-VM kan komma att påverka Sydafrika rekommenderas magasinet Södra Afrika nr 2 2007.

Andreas Lundin
andreas@vm-2010.se

Sydafrikanerna allt positivare till VM

söndag, februari 17th, 2008

Allt fler sydafrikaner tror att fotbolls-VM 2010 kommer bli en succé. Optimismen är störst när det handlar om utbyggnaden av transportmedlen, men fortfarande dröjer det länge innan de planerade byggprojekten blir klara.

Fifa har under åren noga observerat Sydafrikas förberedelser inför Fotbolls-VM 2010. Observatörer har granskat de utlovad utbyggnaderna av arenorna och kollektivtrafiken. Då det dröjde länge innan åtgärderna sattes igång hotade Fifa med att ge VM till ett annat land. Men under 2007 har förberedelserna i Sydafrika satt igång på allvar och bland befolkningen sprider sig nu optimismen.

76 procent av 1199 tillfrågade personer tror enligt African Response att VM kommer bli en succé. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes i våras. Tron på att de nya transportsystemen ska stå klara till 2010 har också vuxit sig stor, från 59 till 67 procent.

Över 70 procent av de tillfrågade tror även att vägnätet och flygplanstrafiken kommer fungera bra under den månad då Sydafrika ska arrangera den största tillställningen i landets historia. När det gäller tron på landslagets möjligheter att lyckas är tongångarna inte lika positiva. 56 procent tror att Bafana Bafana gör en bra turnering, vilket endast är en marginell ökning.

Andreas Lundin
andreas@vm-2010.se