I januari åker en svensktrupp till Thailand för att delta i King’s Cup – även kallad januariturnén. I denna cup innehåller truppen nio potentiella A-landslagsdebutanter. Två av dessa, Martin Lorentszon och Viktor Podell är helt nya i landslagssammanhang.
När Erik Hamrén valde ut spelare till landslagstruppen ville han ha ett balanserat lag med såväl nya talanger som veteraner. En bra blandning, ett fräscht yttre med en stadig bas. Det var hans resonemang. De mer erfarna spelarna är Anders Svensson, Daniel Majstorovic, Tobias Hysén och Adam Johansson.
Sverige har deltagit och vunnit King’s Cup tre gånger tidigare – 1997, 2001 och 2003. Vid vinsten år 2003 tillhörde även Christian Wilhelmsson och Johan Wilander truppen.
Sverige spelar sina matcher 23 och 26 januari. Cupen pågår mellan 18-27 januari i den norra Thailändska staden Chiang Mai. Truppen som ska dit består av 5 AIK, 3 Malmö FF, 2 IFK Göteborg, 2 IFK Norrköping FK, 2 IF Elfsborg, 1 Helsingborgs IF, 1 FC Kobenhavn, 1 SK Brann, 1 Seattle Sunders FC, 1 Djurgården, 1 BK Häcken och 1 Åtvidabergs FF.
Truppen till King’s Cup Målvakter
Johan Dahlin, Malmö FF
Pär Hansson, Helsingborg
David Mitov Nilsson, IFK Norrköping
Backar
Nicklas Backman, AIK
Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn
Erdin Demir, Brann
Pontus Jansson, Malmö FF
Adam Johansson, Seattle
Martin Lorentzson, AIK
Daniel Majstorovic, AIK
Mittfältare/Anfallare
Viktor Claesson, Elfsborg
Erton Fejzullahu, Djurgården
Jiloan Hamad, Malmö FF
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Jakob Johansson, IFK Göteborg
Oscar Lewicki, Häcken
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Viktor Prodell, Åtvidaberg
Robin Quaison, AIK
Simon Thern, Malmö FF
Anders Svensson, Elfsborg
Strömberg förutsåg att Spanien skulle vinna sin match mot Tyskland och han fick rätt. Spanjorerna ägde boll och stressade Tyskland så de inte kunde föra sitt spel.
Även fast Spanien egentligen bara hade en riktig farlighet i den första perioden så var de i kontroll. Det var en riktigt tight match från båda lagen och det skulle vara en hörna och en back vid namn Puyol som avgjorde matchen på en nick.
Spanien möter Holland i en final och Tyskland spelar om bronset mot Uruguay.
Återigen har den tyska organisationen visat sig vara mest effektiv mot den argentinska kreativitet. Englandsmatchen var ingen tillfällighet utan ett exempel på vad Tyskland kan åstadkomma.
Totalt vann Tyskland med 4-0 och Klose var 2 målskytt vilket gör att han nu har gjort 4 mål i denna turnering och 14 i VM-sammanhang, 1 färre än Ronaldo (Brasilien) som är den mesta målskytten genom tiderna.
En fantastiskt match av Tyskland som kommer att spela semifinal mot vinnare i matchen Spanien – Paraguay.
Inget straffdrama kan komma att mäta sig med denna. Först har Gyan och Ghana möjligheten att avgöra matchen i den 121:a minuten i förlängningen, det absolut sista som sker. Men Gyan sätter den i ribban. Då avgörs sedan matchen på straffar (igen).
Gyan får sedan möjligheten att revanschera sig och sätter sin straff. Men det var Uruguyanerna som var kyligast och vann detta straffdrama med 4-2. Innan dess hade båda lagen gjort ett varsitt mål i varsin halvlek.
Brasilien gled enkelt igenom holländska backlinjen och gjorde mål. Nej, det blev bortdömd på grund av offside!
Några minuter senare fick Robinho chansen och gjorde 1-0 till Brasilien. Men det var bud på både 2-0 & 3-0 innan halvleken var slut. Det var sambafotboll för hela slanten. Holland hade knappt något att säga till om i första halvlek.
I början av andra halvlek så var det mer balans lagen emellan, ingen tydlig dominans från start. I 53:e minuten lägger Sneijder en långboll som sedan blir ett självmål och det var nu kvitterat. Förvånade var vi alla över detta då Holland knappt haft ett skott på mål.
Fyllda av energi från reduceringen började nu Holland ta för sig mer och i en hörnsituation kom sedan ledningsmålet för Holland, Sneijder nickade in 2-1.
Inte helt oväntat började Brasilien att pressa på för en kvittering. Denna kom av sig i 73:e minuten då Melo, helt onödigt, stämplat Robben på benet och naturligtvis blev utvisad.
En smärre skräll, men Holland vann med 2-1 och kommer att spela semifinal mot vinnaren i matchen Uruguay – Ghana.
Vilken förväntan det har varit inför denna match, mötet mellan grannländerna och ständige rivalerna Spanien & Portugal.
Portugiserna startar matchen mycket bra genom att stressa spanjorerna i deras spel, försvara sig utmärkt och skapa många målchanser. Spanjorerna rullar mest runt bollen utan att komma någonvart. Första halvlek är portugisernas.
Andra halvlek startar på ett liknande sätt som den första. Dock verkade det som om spanjorerna ”vaknade upp” och började bli mer offensiva. I den 63:e minuten sitter sedan 1-0 för Spanien, målskytt är ständigt denne Villa som nu också är på delad 1:a plats i skytteligan.
Sedan lossnar det för Spanien som spelar ut och skapar massor med chanser. De sista 5 minutrarna pressar portugiserna på men lyckas inte skapa några direkta chanser. Spanien vinner med 1-0 och kommer att möta Paraguay i kvartsfinalen.
För första gången i detta VM så avgjordes matchen på straffar. Paraguay var kyligast och satte samtliga sina straffar. Totalt blev det 5-3 och Paraguay är klara för kvartsfinal.
Japan var det laget som anföll mest under matchen, då tack vare de snabba omställningarna som de gjorde så fort de fick boll. Paraguay anföll en del under första halvlek men saknade helt geist under andra halvlek.
Under förläningen så var båda lagen trötta, men försökte ändå att avgöra matchen innan den gick till straffar.
Paraguay kommer att möta antingen Spanien eller Portugal i kvartsfinal.
Under den första halvtimman spelade Chile väldigt skickligt med sin höga press och tvingade Brasilien till många långbollar som sedan togs enkelt hand om.
Men i den 35:e minuten så spricker detta då Juan gör 1-0 och några minuter senare gör Fabiano 2-0. Spelet har lossnat och Brasilianarna började njuta… det var samba!
Det tredje målet görs av Robinho i 59:e minuten och brassarna slog aldrig av på takten.
Att Holland är skickliga på att rulla boll och hålla den inom laget rådet det inte så mycket tvivel, men målskyttet har inte varit det bästa. Nu var Robben tillbaka och han skulle råda bot på Hollands måltorka, vilket han gjorde redan i den 18:e minuten.
Sedan bevakar Holland situationen skickligt i resten av matchen och gör det behövs för att hålla Slovakien i schack.
Mot slutet började slovakerna anfalla mer chansartat och då kunde Kuyt ta sig förbi målvakten och passa Sneijder som utökar ledningen i 84:e minuten.
Slovakien och Vittek var inte utan chanser, men det skulle dröja till sista matchminuten innan Slovakien kunde göra mål. Vittek för en pass och blir fälld av målvakten Stekelenburg. Vittek sätter bollen säkert förbi målvakten och domaren blåser av match direkt efter detta.
Återigen skulle linjedomaren ha en plats i fokus, men denna gång för missad offside och inte för ett missat mål.
Argentinas 1-0 var en klar offside då Messi passade till Tevez, men linjedomaren missade detta och argentinarna var nu i ledningen. Dock var 2-0 målet inget som kunde ifrågasättas. Higuain snappar upp en dåligt slagen pass av den mexikanska försvararen tar sig fram och gör mål. Det var enbart 7 minuter mellan dessa målen.
Sedan sätter Tevez, mer eller mindre, spiken i kistan med sitt snygga distansskott som glider förbi Oscar Perez i det mexikanska målet.
Argentina blev såpass säkra på sig seger att de minskade sitt anfallande och bjöd därmed Mexiko in i matchen igen. Javier Hernandez tar fasta på detta och reducerar till 3-1 i 71:a minuten. Fler Mexikanska försök gjordes, men efter att klockan tickat på så blev det mer uppgivet och enklare för Argentina att försvara sig. Matchen sluter 3-1.
Argentina kommer att få möta Tyskland i kvartsfinal.
Den tyska organisationen styrde och ställde med det engelska försvaret. Klose kom helt fri och satte 1-0 för Tyskland. Müller rinner igenom på höger sida och passar Podolski som också blir fri och gör 2-0 till Tyskland ur snäv vinkel.
Så långt var det helt Tysklands match och de såg ut att helt köra över England. Därför var det lite överraskande när England helt plötsligt reducerade efter en nick Upsom. Kort efter det gör Lampard 2-2, men bollen döms inte som mål även fast den tydligt var det.
En märklig halvlek där Tyskland spelar mycket bra och England med tur och lite otur är kvar i matchen.
I början av den andra halvleken pricka Lampard ribban och det var det närmaste England kom att göra mål.
Tyskland fortsatte sin effektivitet och Thomas Müller ökade både till 3-1 och 4-1. En stark insats av Tyskland som kommer att spela mot vinnaren av matchen Argentina – Mexiko.
Den amerikanska kollektivets organisation är vad som hjälpt USA vidare till Åttondelsfinal. Tyvärr var den frånvarande denna match och det märktes när amerikanarna försökte sig på en-mot-en situationer emot de individuellt skickligare Ghana och oftast förlorade bollen.
Straffen, som orsakades av Jonathan, var en räddning för USA som är åter i matchen och denne går till förlängning. Landon Donavan sätter skickligt straffen in via högra stolpen.
Dock blev det snabbt uppenbart att detta var allt som USA mäktade med då Gyan, 3 minuter in i förlängningen, ger Ghana åter ledningen.
Tyvärr blev detta en match utan någon direkt spänning där Ghana vinner med 2-1. Dock är det skönt att se ett afrikanskt lag vidare då folkfesten kommit av sig något efter att Ghana var det enda afrikanska land, av totalt 6, som tog sig vidare från slutspel.
Denna match var tät och båda lagen hade stora möjligheter att vara det vinnande laget, men det var Uruguay som stod som vinnare med 2-1 när domaren blåste av matchen.
Både Sydkorea och Uruguay har spelat bra fotboll där man kämpar och visar att man verkligen vill vinna. Uruguay fick stå som knapp favorit då dessa har haft ett stabilare försvar. Sydkorea hade 2 väldigt bra chanser som inte förvaltades, dels att kunna ta ledning 2-1 samt att kunna kvittera.
Uruguay är det första kvartfinalklara laget och kommer att möta vinnare i matchen USA – Ghana.
…överallt är det japaner. Ett klassiskt referatet av Sven Jerring från Japan – Sverige, OS 1936 (lyssna på den här). Skulle Sven Jerring ha kommenterat matchen mellan Danmark – Japan hade han sagt samma sak. Japanerna löpte, kämpade, pressade Danmark och vann mycket rättvist med 3-1.
Även Holland besegrade Kamerun helt rättvist då de vann med 2-1. Holland vidare som gruppsegrare och Japan vidare som grupp två.
Italien skulle vinna sin match och kunna rädda sin ära, men istället blev det en av VM:s största skrällar hittills. Slovakien tog hand om de få chanser de skapade och vann matchen med 3-2. Att Slovakerna verkligen ville vinna detta symboliseras främst av Strba som i slutet av första halvlek får ett stort köttsår på knäet, men ändå väljer att fortsätta tills han blir utbytt i 97:e minuten. En välförtjänt vinst.
Den andra matchen mellan Paraguay och Nya Zeeland var händelsefattig och slutade 0-0.
Ett mästerskott och de var vinnare av gruppen. De jag pratar om är Tyskland och Özils skott (se filmen nedan). Tyskland har det mesta av spelet även fast Ghana genomför några riktigt bra kontringar. Det som Ghana framför allt saknade var en avslutare, de som genomfördes var väldigt slarviga och stressade, oftast rakt på målvakten. Tyskland vann med 1-0 och både Tyskland och Ghana är vidare till åttondelsfinalen.
Filmen nedan får symbolisera matchen mellan Serbien och Australien. Serbien hade en chans att ta sig vidare, medan Australien spelade för äran och det kan räcka långt. Serbien var inte tillräckligt effektivt även fast det blev lite nerv på slutet efter deras reducering. Australien vinner matchen med 2-1.
Det var dags för England att visa vad de går för och det gjorde de också. Full fart från början i en halvlek med många chanser där England tog ledningen med 1-0 genom Defoe. Chanserna fortsatte att komma till mitten av andra halvlek då England började spela på resultat. Slovenien skapade inga chanser och detta läge var de även vidare till slutspel.
I matchen USA – Algeriet var det upprörda känslor då ett mål för USA dömdes bort, men var det verkligen offside? Dramatik in i det sista då USA gjorde mål på övertid och lyckades därmed avancera till åttondelsfinal.
Inte helt överraskande vinner Argentina sin match mot Grekland och gå därmed obesegrade ur gruppspelet. Det som däremot var spännande var att se ifall Nigeria och Lagerbäck kunde ta sig vidare.
Nigeria tog ledningen med 1-0 tidigt, men sydkoreanerna arbetar sig in i matchen och snart var det kvitterat och även ledning för Sydkorea. En sen straff för Nigeria och utjämning skapar hopp igen, men Sydkorea håller hela vägen och är nu klara för åttondelsfinal.
Uruguay och Mexiko är båda vidare till åttondelsfinal efter att deras match slutat med seger för Uruguay med 1-0.
Efter första halvlek då Uruguay tog ledning med 1-0 och Sydafrika presterat bra och tagit ledningen med 2-0 mot Frankrike så tändes ett hopp om att hemmanationen skulle kunna avancera. För att detta skulle kunna bli av krävdes fler mål av Sydafrika alternativt fler av Uruguay.
Tyvärr var Uruguay inte lika hungriga i andra halvlek, utan försvarade sig mest, samtidigt som Frankrike reducerade till 2-1 och chansen gled nu ur Sydafrikas händerna.
Det är beklagligt att värdlandet inte kunde ta sig vidare från gruppspelet, men Uruguay och Mexiko var båda värda att avancera till åttondelsfinalen.
Det har varit Spanien från start till slut. Spanien har haft bollinnehavet, flest skott mot mål, de bästa målchanserna. Hela spelet helt enkelt. David Villa blev 2 målskytt trots bommad straff.
Spanien kunde lika väl ha gjort flera mål då Honduras började slarva i försvaret och Spanien fick stora obevakade ytor att röra sig på.
Spanjorerna förtjänade denna vinst och matchen slutade 2-0.
Ett tråkigt sätt att beskriva en match på, men det är tyvärr det intrycket som finns kvar efter matchen är slut.
Chile var bäst de första 20 minutrarna och sedan jämnar det hela ut sig. Det är disciplinerat försvarsspel av Schweiz samtidigt som Chile försöker luckra upp deras försvar.
I den 31:a minuten blir Behrami utvisad. Detta var för att han hade ”armbågat” sin motståndare, förvisso viftade han armen lite för mycket som träffade motståndaren i ansiktet. Denna hjälpte till mycket och Behrami får rött kort för situation som inte borde ha varit mer än ett gult kort.
Under andra halvlek fortsätter Schweizarna att försvara sig bra trots att de var en man kort. Med 25 minuter kvar av matchen är motståndarna trötta och det börjar bli grinigt, mycket grinigt. Många gula kort delades ut i slutet och spelarna betedde sig som små barn när de tittade mot domaren.
Gonzalez nickar 1-0 för Chilen efter att Paredez tagit sig fram bra på kanten och lurat ut målvakten, mycket kylig pass.
Båda laget stora möjligheter att göra mål i slutet, närmast var Schweiz genom Derdiyok som hade som en straffspark att lägg in men missade mål. Matchen slutade 1-0 till Chile.
Nya Zeeland chocköppnar i 7:e minuten genom att Shane Smeltz gör 1-0 för Nya zeeland på frispark. Dock borde ha offside ha dömts, men det svåra låg i att avgöra om det var en italienare eller nya zeeländare som var sista på bollen, vilket var extremt svårt för huvuddomaren samt linjemannen.
De Rossi blir lite dragen i tröjan och faller sedan väldigt lätt efter att han inte blir tröjdragen längre. Tröjdragningen i sig är tillräcklig för att få en straff, men borde inte De Rossi ha blivit varnad för filmning? Iaquinta sätter straffen säkert och kvitterar.
I andra halvlek skapar båda lagen chanser, men Nya Zeeland får oftast matchen dit de vill. Inkast & frisparkar för att störa Italiens rytm samtidigt som de är bäst på fasta situationer. Italien jobbar inte tillräckligt hårt för att kunna hantera detta och besegra Nya Zeeland, även fast de pressade på mer mot slutet.
Både Paraguay och Slovakien spelade 1-1 i sina första matcher, men då mot olika svåra motståndare. Slovakien kryssade mot Nya Zeeland och Paraguay mot Italien.
Den som började matchen bäst var Paraguay som har de flesta chanser och styr lite spelet.
I den 27:e matchminuten slår Lucas en briljant pass till en löpande Vera som slår en yttersidan direkt, trots hård uppvaktning och ger Paraguay ledningen med 1-0.
Riveros slår spiken i kistan och gör 2-0 för Paraguay.
-Det första målet kom när vi spelade som bäst. Det andra målet gjorde oss lugna, sammanfattar Vera.
Både Danmark och Kamerun fick se sig besegrade i den första omgången och hade inte presterat så bra, nu var det upp till bevis.
Efter slarv i det danska försvaret kunde Kamerun snappa åt sig bollen som sedan passas fram till Eto´o som gör 1-0.
Danmark skulle få sin revanch i 32:a minuten då Rommedahl går ett fint inspel till Bendtner och det står nu 1-1.
I slutet av första halvlek genomförs en period av Hawai-fotboll. Under 4 minuter avlöser situationerna varandra, Eto´o sköt i stolpen, Danskarna hade 3 chanser om varandra i ett och samma anfall. Båda lagen borde ha gjort ett varsit mål, men halvleken slutar 1-1
I andra halvlek får vi bevittna en fantastisk prestation av Dennis Rommedahl. Rommedahl löper längs högerkanten och får passningen, fortsätter löpa och viker sedan i i plan där han sätter bollen i vänstra hörnet. Danmark leder nu med 2-1.
Chanserna skapas igen av båda lagen och detta är en definitivt en av de mest underhållande matcherna än så länge i VM. Matchen kunde ha slutat hur som helst, men det blev 2-1 till Danmark. Matchens lirare är utan tvekan Dennis Rommedahl.
Australien är det lag som är startar mest energiskt och får utdelning på detta redan efter 11 minuter. Australien får en frispark där målvakten lämnar retur och där kunde Brett Holman göra 1-0 för Australien.
Ghana tappar inte modet och i en anfallssekvens där Ghana är ytterst nära ett mål så tvingas Harry Kewell rädda med armen och får naturligtvis rött kort samt att det döms straff för Ghana. Asamoah Gyan sätter bollen säkert och det var nu kvitterat.
Sedan följer många chanser fram och tillbaka där båda hade goda chanser att sätta ett ytterligare mål. Matchen slutade 1-1.
Att Holland skulle äga och rulla boll var inget oväntat, men det fanns en hel del att bevis i målgörandet efter Danmarksmatchen. Men i den första halvleken var det inte mycket att rapportera förutom effektivt försvars spel och att båda lagen har några halvdana chanser.
Dock börjar andra halvlek mycket mer fartfyllt och redan i den 52:a minuten skjuter Schneider ett bra långskott som målvakten tappar/fumlar in och Holland leder med 1-0.
Japan gör nu 2 offensiva byten och satsar framåt, men holländarna försvarar sig bra och håller i bollen. En het chans fick Okazaki i sista minuten, men han lägger bollen över målet.
Holland vinner matchen rättvist, men det var var tyvärr en ganska tråkig match.
Efter en halvdan insats mot USA så skulle det nu vara dags att plocka hem 3 poäng och skaffa sig ett bra läge för avancemang. Algeriet var blek mot Slovenien i sin förra match och skulle bli en mumsbit för England.
Istället får sig ett England som har otroligt svårt att ens skapa en hygglig chans att göra mål och ett Algeriet som sköter sin defensiv. En riktigt tråkig och händelsefattig match som slutar 0-0.
Slovenien stärkta efter vinsten mot Algeriet så jagar nu de även vinst mot USA. Och det börjar bra då Birsa gör 1-0 för Slovenien i den 13:e matchminuten.
Emot slutet av halvleken så är USA heta och skapar många bra anfall som sånär resulterar i en kvittering. Men istället blir det Slovenien som gör nästa mål och genom genom Ljubijankic som är fri med målvakten.
USA får en bra start på andra halvlek då Landon Donavan reducerar till 2-1 och gör detta snyggt.
Kvittering av Bradley i 81:a minuten, han blir serverad en snygg nick som han sätter över målvakten i Slovenien.
Avblåst för tveksam frispark då USA lyckas slå in bollen på en frispark. Borde nog ha varit ett ledningsmål för USA.
En spännande match med många oväntade situationer, men ett ganska rättvist slutresultat med 2-2.
Tysklands utklassade Australien och nu väntar en målfest Serbien tror vi.
Det vi istället får se är en avvaktande inledning och följt av hårda domslut. Miroslav Klose drar på sig 2 gula kort i situationer som är relativt harmlösa, som var för sig borde enbart ha lett till frisparkar. Men dessa båda gula kort blir ett rött kort för Klose i 36:e minuten och Tyskland var nu en man kort.
Serberna var inte långsamma med att utnyttja övertaget. I 38:e minuten gör Jovanovic 1-0 till Serbien. Dock kunde Tyskland få några bra chanser trots att de var en man kort, närmast var ett ribbskott.
I andra halvlek så fick Tyskland en straff, en mycket korkad hands för Vidic. Podolski lägger straffen, men Stojkovi räddar en svagt slagen straff.
Frankrike var en besvikelse i första matchen, många duktiga spelare men det skapades inte mycket. Tyvärr startar matchen på samma sätt och det är Mexko som är det något bättre laget.
Andra halvlek är ganska händelselös. En lång pass med en misstänkt offside, men Javier Hernandez kommer helt fri och rundar målvakten. I den 64:e matchminuten leder Mexiko med 1-0.
I den 78:E minuten döms straff för Mexiko. Blanco tar en lång ansats, lägger den i västra stolproten och det är 2-0 Mexiko.
En helt rättvis seger för Mexiko, Frankrike spelade alldeles för dåligt och nu riskerar att åka ur VM.
Lagerbäck har haft stora förväntningar på sig i sin roll som förbundskapten, vinst i VM är det som gäller. Grekerna har hittills aldrig gjort mål i VM och om det ska finnas någon chans att gå vidare till slutspel så är det dags att leverera.
I matchminut 14 får Nigeria en frispark. Kalu Uche lägger bollen perfekt som går förbi alla kandidater till att 1-0 nigeria 15:e minuten frispark gör det. Går förbi alla som möjligtvis nicka och målvakten blir helt överraskad och det blir 1-0 till Nigeria.
I den 33:e matchminuten får Kaita hjärnsläpp och måttar en spark mot grekisk spelare. Helt onödigt och naturligtvis rött kort, Nigeria spelar nu med 10 man.
Nu pressar Grekland på då de ser sin chans. Fantastik räddning av Enyeama, Nigerias målvakt på bra chans av Grekland. Men i den 44:e minuten får till och Enyeama se sig besegrad då Salpingidis kvitterar och det står nu 1-1.
Under andra halvlek får Enyeama göra flera mirakelräddning men ett litet misstag och Torosidis för 2-1 till Grekland. Grekerna fortsätter att skjuta mycket i jakten på att kunna avgöra matchen.
Nigerianerna kämpar väl för att försöka få till en kvittering utan framgång. Man kan fråga sig hur matchen skulle ha sett ut om Kaita inte skulle ha dragit på sig det röda kortet.
Lagerbäck är nu under ännu mer press, men det är ännu inte kört om Nigeria vinner sin match och Grekerna förlorar mot Argentina så är Nigeria vidare på bättre målskillnad.
Sydkorea gjorde en superb match mot Grekland, men frågan är vad de kunde prestera mot jätten Argentina?
Det börjar inte så bra då Chuyoung gör självmål och därmed leder Argentina med 1-0 i den 16:e minuten. I en frisparkssituation blir det 2-0 på Higuains nick efter dåligt försvar av Sydkorea. Efter en rusning av Lee Chungyoung lyckas denne sno åt sig bollen och reducera till 2-1 precis i sista sekund innan halvtidsvila.
Under den första dele av andra halvlek så blir spelet ganska ”stillastående” och ingen av lagen har ett direkt övertag. Dock luckrar Messi upp försvaret och efter en stolpe så är det bara för Higuain att lägga in bollen och Argentina ledde nu med 3-1.
Argentina avslutar matchen med stil och elegans genom att göra turnerings, hittills, vackraste mål och också ett hattrick av Higuain.
Härliga överstegfintar, sambafotboll och många mål. Vi är många som har förhoppningar om att Brasilien ska bjuda på underhållande fotboll.
Bland med det första vi får se är överstegsfint följt av en tunnel och lite sambafotboll. Men efter de första minutrarna kommer glädjen av sig och jag börjar undra om Brasilien inte vet hur det ska komma igenom Nordkoreas kompakta försvar eller om de är för slöa för att springa tillräckligt mycket för att kunna dra isär Nordkoreas försvar.
Visst är Brasilien duktiga på att hålla i boll och trixa, men kan de trixa in bollen i mål? Inte i första halvlek i alla fall.
Men i andra halvlek hittar Maicon en liten lucka och ur en otroligt snäv vinkel gör 1-0 för Brasilien. Sedan verkar det släppa helt och 2-0 görs av Elano. Brasilien har hittat spelglädjen igen och skapar nu många chanser, avslutar därmed matchen med stil.
Nordkorea fick ett tröstmål av J. Yun Nam i den 90:e matchminuten.
På förhand tippad som den roligaste öppningsmatchen för grupp under detta VM och förväntningarna har varit höga.
Ronaldo har halvlekens bästa chans med en stolträff från 30 meters avstånd. Båda lagen springer mycket, jobbar hårt men försvarar sig framgångsrikt. Noll noll efter första halvlek är ett ganska självklart resultat.
Ivorianerna med sin styrka och teknik tar kommando i starten av den andra halvleken. Men portugiserna arbetar sig metodisk tillbaka in i matchen samtidigt som ivorianerna tappar i tempot. Trots att båda tränarna gör offensiva byten så skapas inte så många chanser och matchen slutar 0-0 vilket är ett ganska rättvist resultat.
Nya Zeeland inleder friskt halvleken och skapar några chanser. Slovakien börjar segt, men får upp tempot och är efter 15 minuter med i matchen. Båda lagen kör hårt och skapar chanser, rolig fotboll och en intressant halvlek.
Efter enbart 5 minuters spel så tar Slovakien ledning genom Vittek´s snygga mål.
Nya Zeeland jagar en kvittering, men får som bäst till en nick som missar målet och blir till en inspark.
På övertid lyckas Nya Zeeland, genom Reid, få till en kvittering och ett rättvist resultat med oavgjort.
Italien har, som förväntat, ett stort bollinnehav men de har inte skapat mycket chanser. Paraguay får ”låna” bollen ibland, men gör inte mycket med denna. Så det blev en stor överraskning när Alcaraz är högst uppe i luftrummet och nickar in 1-0 för Paraguay på en snygg och intränad frisparksvariant.
Efter en hörna i den 63:e minuten så reducerar De Rossi till 1-1. Båda lagen spelar en organiserad fotboll, men inga vassa chanser skapas efter Italiens reduceringsmål. Oavgjort är ett ganska rättvist resultat.
En trevande inledning från båda lagen gör att det blivit en ganska händelsefattig halvlek. Ett något större spelövertag för Kamerun, men inga tydliga målchanser skapas.
Det är först i den 38:e minuten då Honda gör 1-0 för Japan som den första heta målchansen dyker upp. En bra utdelning för Japan.
Andra halvlek är tyvärr lika ointressant som första, Japan sköter sig försvarsmässigt och vinner en ganska tråkig match.
Inte helt oväntat så äger Holland boll mest i denna halvlek och styr spelet, men inga heta chanser har ännu presenterats. Danmark spelade lite bättre emot slutet av halvleken.
Efter bara 35 sekunder in i andra halvlek så gör Poulsen självmål. Vid en hörna nickar han bollen i ryggen på medspelare som sedan går stolpe in.
Matchbilden skiljer sig inte nämnvärt från 1:a halvlek, Holland äger mest boll men få rena chanser skapas.
I den 85:e matchminuten så gör Kuyt 2-0 för Holland efter returen på Elia´s stolpskott.
En rättvis vinst, men en liten besvikelse att inte Holland kunde vara mer effektiva.
En rolig och händelsefylld första halvlek där Serbiens alla finuerliga frisparksvarianter är den stora behållningen. Ghana spelar ett individuellt skickligt spel medan Serbien har ett bra lagspel.
Öppen match i den andra halvleken där båda lagen visar starkt intresse för att ta poäng genom sina kämparinsatser.
Lukovic drar i 74:e minuten på sig sitt andra gula kort och blir därmed utvisad.
Straff för Ghana i 83:e minuten som Gyan enkelt sätter.
Inte ett helt rättvist slutresultat, men det är tillfälligheterna som avgör.
Första halvlek kan sammanfattas med ett ord; felpass. Många dåliga passningar vilket också gör detta till den sämsta halvleken hittills i VM. Tur att några målchanser skapades annars hade den fått ännu sämre betyg.
Andra halvlek tar vid där första slutade, fortsatt dåligt spel. Algeriet spelar en man kort då Ghezzal drar på sig sitt andra gula kort.
I den 80:e matchminuten tar Slovenien ledningen genom Koren som har hjälp av en målvaktstavla. Inte helt oväntat att ett misstag är det som avgör matchen och inte en bra insats.
England öppnar i ett rasande tempo med Gerrads 1-0 mål redan i den 5:e matchminuten. En målvaktstavla av Englands Green i 40:e matchminuten ledde till en kvittering för USA. En annars ganska händelselös första halvlek.
Tidigt i andra halvlek får Heskey ett friläge som den amerikanska målvakten räddar. Green får lite upprättelse i den 65:e minuten då han gör en fin räddning på Altidore´s skott.
En välspelad match, men inte direkt så spännande att titta på. Ett ganska rättvist slutresultat med 1-1.
Efter en stark öppning av Argentina så tar laget ledning via Heinze i 6:e minuten. Men Nigeria arbetade sig sakta in i matchen och skapar en del möjligheter under andra halvlek även fast de vassa avsluten inte riktigt infinner sig. Argentina jobbar inte lika hårt efter 1-0 målet, men blixtrar ändå till med några bra chanser.
Argentina går ut lite hårdare i 2:a halvlek och styr matchen medan Nigeria blir tillbakapressat. Många fina lägen som inte förvaltas lika väl. Lagerbäck gör taktiska byten för att få ett mer offensivt Nigeria, men det räcker inte hela vägen.
En rolig och spännande match som borde ha resulterat i fler mål för båda lagen, med en helt rättvis seger för Argentina.
I första halvlek så tar Sydkorea ledningen med 1-0 i 36:e minuten genom Lee. Detta efter att Sydkorea fått styra matchen och Grekland har haft otroligt svårt att komma till avslut.
Andra halvlek startar på samma sätt som första där Sydkorea får styra. Det straffar sig då Park snor åt sig bollen och gör mål i 52:a minuten.
Den sista kvarten börjar Grekland att skapa några fler chanser, men få av dessa var tillräckligt tillräckligt vassa för att bli farliga.
Sydkorea vinner helt rättvist mot ett tung och långsamt Grekland.
Sydafrika – Mexiko 1-1
Ett rättvist resultat efter 2 jämna halvlekar där matchen tände till i andra halvlek och då båda målen producerades.
Frankrike – Uruguay 0-0
En ganska tråkig och uddlös match där Uruguay spelade avvaktande i början men långsamt jobbade in sig i matchen. Dock satte ett rött kort stopp för detta och Frankrike fick press utan att bli allt för farligt.
Frankrike – Nigeria 1-0
England – Ghana 3-2 (e. fl.)
Tyskland – USA 2-0
Argentina – Mexiko 3-2 (e. fl.)
Kamerun – Paraguay 1-0
Brasilien – Chile 2-1 (e. fl.)
Italien – Holland 1-0
Spanien – Elfenbenskusten 1-2
Åttondelsfinalerna blir en lång favoritparad, fram till sista matchen då Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten slår ut Spanien, och Svennis höjs till skyarna världen över.
Men vi tar det från början. Lars Lagerbäcks Nigeria tar sig an Frankrike i den första åttondelen. Här blir det tyvärr respass för Lagerbäck. Frankrike tar tidigt ledningen genom Nicolas Anelka och kontrollerar sedan matchen. Lars Lagerbäck är inte allt för besviken efteråt utan menar att ”Nigeria gjort en bra turnering”.
England, Argentina och Brasilien är sedan ytterst nära att få dela Spaniens senare öde. Ghana gör en ny bra match och pressar England till förlängning med ställningen 2-2. Engelsmännen har vunnit sin grupp på halvfart och har svårt att komma in i rätt tempo. Men när matchuret visar att det snart är dags för ett nytt straffdrama för England i ett stort mästerskap får Michael Carrick drömträff på en boll utanför straffområdet. England vinner med 3-2 efter förlängning och är med ett nödrop klart för kvartsfinal. Samma resultat blir det mellan Argentina och Mexiko i en av VM:s bästa matcher. Mexiko spelar minst lika bra som guldfavoriterna, men vem kliver fram när det som mest behövs om inte Lionel Messi.
Ytterligare en åttondel avgörs under förlängning. Det är Brasilien som får oväntat svårt mot Chile. Men mot ett allt mer tröttkört motstånd avgör brassarna till 2-1. Enklast har Tyskland som utan några större problem besegrar USA med 2-0. Stefan Kiessling gör ett av målen och går upp i toppen av VM:s skytteliga. Kamerun blir sedan första afrikanska lag som i turneringen avancerar till kvartsfinalen. 1-0 mot Paraguay räcker. Likaså slår Italien ut Holland med matchens enda mål. En match som inte lever upp till de högt ställda förväntningarna.
Sen har vi då skrällen. Europamästarna Spanien blir utslagna av Elfenbenskusten. Och Sven-Göran Eriksson hyllas som en hjälte. Kolo Tourés hårdbevakning av Fernando Torres blir snabbt en klassiker. Didier Drogbas solomål efter en dribblingsraid mellan de spanska mittbackarna likaså. Men den oväntade matchhjälten blir Gilles Yapi-Yapo som trycker in segermålet efter en hörna.