Afrikanska kvalet 0

Archive for the ‘Afrikanska kvalet’ Category

Läktartragedi i VM-kvalmatch

tisdag, mars 31st, 2009

VM-kvalmatchen mellan Elfenbenskusten och Malawi hade precis börjat då en stor tragedi inträffade. Minst 19 människor dödades och minst 140 skadades då en läktarvägg rasade efter hårt tryck från supportrar som ville in på arenan, men som inte fick plats. Enligt flera medier sprutade polisen tårgas för att skingra folkmassan, men det gjorde situationen bara värre.

Just nu pågår en utredning om vad som egentligen hände i söndagens VM-kvalmatch i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Folk hade uppmanats att se matchen på arenan, men det kom fler folk än vad som fick plats. Enligt vittnesmål till den inhemska tidningen Le Nouveau Réveil släppte polisen in folk på arenan som inte hade biljett mot betalning.
– De som har som jobb att hålla ordning skapade oordning, berättar ett ögonvittne för tidningen L’Intelligent d’Abidjan.

Ivorianska myndigheter lägger skulden på de biljettlösa supportrarna som tog sig till arenan och fotbollsförbundet hade vädjat till dessa att inte komma. Enligt AFP kan det ha varit över 50 000 åskådare inne på arenan när tragedin inträffade. Arenan som heter Félix Houphouet-Boigny tar officiellt in 36 000 åskådare.

En förklaring till varför så många supportrar kom till arenan är att stjärnan Didier Drogba var tillbaka efter långt skadeuppehåll i landslaget.  
– Publiken får inte svika oss på söndag, sade Drogba vid en presskonferens i onsdags.

Trots den stora tragedin spelades VM-kvalmatchen vidare. Drogba gjorde två mål och Elfenbenskusten vann med 5-0.

Andreas Lundin

Togo siktar mot nytt VM – mot alla odds

onsdag, mars 18th, 2009

Togo svarade för en stor skräll då man kvalificerade sig för VM 2006. Den 28 mars inleds det avslutande kvalet till nästa VM, det i Sydafrika. Och Togo hoppas kunna kvalificera sig igen, trots att man hamnat i en tuff grupp, trots turbulens på tränarsidan och trots att man spelar hemmamatcherna borta.

– Fotbolls-VM är som honung som hela laget vill smaka igen, säger Togos offensive mittfältare Adekanmi Olufade till Fifa.com.

29-årige Olufade var med för tre år sedan i Tyskland och är tillsammans med Arsenals Emanuel Adebayor spelarna som ska lyfta Togo till ett nytt slutspel. Tillsammans gjorde de sju av Togos åtta mål i den förra kvalgruppen. Om en dryg vecka inleds det avslutande kvalet där 20 lag gör upp om fem platser. Lagen är indelade i fem grupper om fyra lag där vinnaren är klart för VM. Att Togo har Kamerun och Marocko i sin grupp är inget som skrämmer Olufade.

– Inför VM 2006 sade alla att vi skulle komma sist i vår grupp, men vi lyckades ta oss till Tyskland. Ingen ger oss några möjligheter att ta oss vidare nu heller med tanke på att vi har Kamerun och Marocko i vår grupp, men de kommer få en del motgångar och vi kan återupprepa det vi gjorde för fyra år sedan, alla i laget är beredda att göra allt som krävs, säger Olufade.

Han beskriver att dagens Togo-lag har en något yngre medelålder med bland andra talangfulle Floyd Ayite och att flera spelare i försvaret klivit fram, däribland Alaixys Romao och Serge Akakpo.

Olufade spelar till vardags i belgiska Gent, och från Belgien kommer även den nye coachen Jean Thissen. Han tog över vid månadsskiftet februari mars sedan Henri Stambouli sagt upp sig. Men det hastiga tränarbytet kommer inte få någon negativ effekt på laget enligt Olufade – snarare tvärtom.
– Han kan afrikansk fotboll mycket bra så jag tror det kommer bli ett plus för oss.

Något som Olufade däremot ser som ett problem är att laget kommer spela hemmatcherna i kvalet i Ghanas huvudstad Accra, eftersom det afrikanske fotbollsförbundet förbjudit spel på Stade de Kegue sedan 2007 då våldsamheter uppstod på arenan i samband med en match.
– Det kommer bli ett handikapp för oss. Alla våra fans kommer inte ha möjlighet att åka dit så det kommer inte bli lätt, även om vi spelat på den arenan tidigare, säger Olufade till Fifa.com.

Togo inleder kvalet ”hemma” mot Kamerun medan Marocko och Gabon gör upp i den andra matchen i gruppen.

Andreas Lundin

Guinea och Egypten två av 20 lag som är vidare i kvalet

torsdag, oktober 16th, 2008

I söndags vann Guinea över Kenya med 3-2 i en match som länge såg ut att vinnas överlägset med 3-0. Guinea sänkte garden när 20 minuter återstod och Kenya var inte sena att köra ett riktigt hårt anfallsspel som ledde till två mål. Kenya hann inte kvittera och Guinea kan nu andas ut efter att ha kommit etta i sin grupp och därmed är det sista av 20 lag i Afrika som tar sig vidare i kvalet..

Guinea kämpar på för att för första gången någonsin få delta i ett världsmästerskap. Landet har inte varit i närheten av ett världsmästerskap sedan 1974. År 2002 såg det riktigt ljust ut för Guinea som tillsammans med Sydafrika förberedde sig för ett världsmästerskap när det uppdagades att landets regering lagt sig i Fotbollsförbundets affärer och därför diskvalificerades på politiska grunder trots att laget i stort sätt var färdiga för ett mästerskap. Därför förväntas Syli Nationale, som laget också kallas, att kämpa hårt för att återfå sin heder och sin åtråvärda plats i ett VM sammanhang 2010 i Sydafrika.

Faraonerna lever vidare

Egypten är utan tvekan ett av de största lagen i Afrika och kvalar vidare i VM , kanske inte så förvånande efter vinsten 2006 i de afrikanska mästerskapen. Egyptens lag Faraonerna, lever vidare och har tidigare år gjort riktigt bra ifrån sig.

Egypten är historiska inom afrikansk fotboll. 1934 var Egypten det första land i Afrika som kom att medverka i ett FIFA världsmästerskap. I en utslagningsmatch mot Palestina som Faraonerna vann med legendariska 11-2 tog de sig hela vägen till VM i Italien 1934. Drömmen tog dock slut efter första matchen mot Ungern som slutade med 4-2 och laget tvingades ta första bästa plan hem igen.

Under den period då Egypten var ensam representant för Afrika var laget tvunget att slå sig förbi europeiska och asiatiska lag för att nå VM final. Det dröjde så mycket som 56 år för Egypten att ta sig till ett mästerskap efter förlusten mot Ungern i Italien 1934. Inte först 1990 såg man dem i ett VM igen. Då föll lottningen till deras nackdel och de hamnade i den tuffaste gruppen bestående av England, Irland och Nederländerna. Faraonerna skötte sig dock mer än väl genom att hålla jämna steg både med Nederländerna och Irland. De föll dock mot England med 1-0 och blev utslagna.

Från den Afrikanska kontinenten går följande lag vidare i VM-kvalet:
Algeriet, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Egypten, Gabon, Ghana, Guinea, Elfenbenskusten, Kenya, Malawi, Mali, Marocko, Mocambique, Nigeria, Rwanda, Togo, Tunisien, Sudan och Zambia.